Παλαίωση κρασιού στο έδαφος πραγματοποιεί οινοποιείο στη Χαλκιδική

Ένα οινοποιείο στην Ιερισσό πρωτοπορεί παλαιώνοντας κρασιά μέσα στο έδαφος, ένας τρόπος παλαίωσης, που δεν έχει ξαναγίνει και είναι μάλιστα και οικολογικός.

Το οινοποιείο αυτό βρίσκεται στη Χαλκιδική λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Άγιο Όρος. Δημιουργήθηκε το 2011 και μέχρι σήμερα μετρά 64 στρέμματα αμπελώνων. Τα τελευταία χρόνια το οινοποιείο έχει στραφεί σε πιο εναλλακτικές και οικολογικές ιδέες. Καινοτόμησε παλαιώνοντας κρασιά όχι μόνο σε αέρα, δηλαδή στο κελάρι αλλά και σε νερό από το καλοκαίρι του 2021.

Τώρα καινοτομεί ξανά παλαιώνοντας κρασιά υπεδάφια. Αυτές είναι οι προθήκες, που τοποθέτησαν μπουκάλια κρασιών, για να σχηματίζει ο κόσμος, που έρχεται να επισκεφτεί το οινοποιείο μια εικόνα για το πώς παλαιώνουν τα κρασιά στο έδαφος. Στην πραγματικότητα, όμως, τα κρασιά παλαιώνουν σε βάθος τουλάχιστον 50 εκατοστών.

Η ιδέα παλαίωσης κρασιού στο έδαφος πιθανότατα να μην έχει ξαναγίνει σε ολόκληρο τον κόσμο, υποστηρίζουν οι άνθρωποι του οινοποιείου. Εκτός αυτού ο τρόπος αυτός, παλαίωσης, είναι και οικολογικός μιας και δεν χρησιμοποιούνται μηχανικά μέσα για την διατήρηση της υγρασίας και την θερμοκρασίας σε σταθερά επίπεδα.

Οι υπεύθυνοι του οινοποιείου έφτιαξαν, επίσης, ένα πάρκο κυκλικής οικονομίας και οίνου. Κατασκεύασαν από ανακυκλώσιμα υλικά τον θρόνο του βασιλιά Ξέρξη. Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο ο Ξέρξης τοποθετούσε τον θρόνο του στην περιοχή αυτή και από εκεί επέβλεπε τις εργασίες της ομώνυμης διώρυγας, στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, πίνοντας τον ξακουστό Ακάνθιο Οίνο.

Και αυτή η ρίζα ελιάς ηλικίας 500 ετών, που αναπαριστά τον θρόνο της Αρτεμισίας, της μοναδικής γυναίκας στρατηγού του Πέρση βασιλιά.

Η πρώτη παραγωγή των υπεδάφιων κρασιών αναμένεται να είναι γύρω στα 100 μπουκάλια και στα 500 τα επόμενα χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, “ΟΜΙΚΡΟΝ 3” ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος