Περιήγηση στην Μεσσηνία του Καζαντζάκη και του Ζορμπά

Στην παραλία της Καλογριάς στην Στούπα, πριν από ένα και πλέον αιώνα γεννήθηκε μια φιλία ανάμεσα στον συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη και τον Γιώργο Ζορμπά, επιστάτη σε ορυχεία λιγνίτη.

Ο Καζαντζάκης επισκεπτόμενος το Άγιο όρος συνάντησε ον Ζορμπά που βρισκόταν εκεί για δουλειές. Έτσι, ξεκίνησε η γνωριμία και οι δύο για επαγγελματικούς λόγους κινήθηκαν προς στην Καλαμάτα. Ο Καζαντζάκης έζησε απομονωμένος σαν καλόγερος δύο χρόνια, το διάστημα 1917-1918, σε μια παράγκα που νοίκιασε στην παραλία της Καλόγριας, αναφέρει η Κατερίνα Γεωργιλέα, γραμματέας του συνδέσμου καταλυμάτων Μεσσηνιακής Μάνης, που έχει μακρινή συγγένεια με τον Ζορμπά.

Εκεί, στο καλύβι, και ενώ δούλευε μαζί με τον Γιώργο Ζορμπά, στο ορυχείο, έγραψε το βιβλίο του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», τοποθετώντας τον ήρωά του στο λιγνιτορυχείο της περιοχής που βρίσκεται κοντά  στην Στούπα.

Το ορυχείο της Πραστοβάς έκλεισε το καλοκαίρι του 1918, αλλά ο τόπος είχε γίνει ήδη γνωστός. Το 1917 το ακρογιάλι της Καλογριάς έγινε κέντρο επισκέψεων της πνευματικής ελίτ της εποχής, όπως ο Σικελιανός και η Έυα Πάλμερ, όπου έζησαν ανάμεσα σε έκπληκτους κατοίκους, που για πρώτη φορά έρχονταν σε επαφή με πρωτευουσιάνους.

Η ακτή αυτή πέρασε μέσα από την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη στην συλλογική μνήμη, αλλά τίποτε δεν θυμίζει εκείνη την εποχή των πρωταγωνιστών που χόρευαν πάνω στην άμμο. Το «Μαϊάμι» της Μάνης, όπως λέγεται η παραλία της  Στούπας, ζεί το δικό της παραμύθι.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Τομαρά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος