Τα άγρια κρι-κρι στους Αγίους Θεοδώρους Κρήτης

Η νησίδα των Αγίων Θεοδώρων, στην Κρήτη αποτελεί περιοχή ειδικής προστασίας ένα καταφύγιο – σταθμό αναπαραγωγής για το κρητικό αγρίμι και είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000.

Εκεί υπάρχει ένα μοναδικό φυσικό “εκτροφείο” ενός σπανίου είδους αιγάγρου. Στο  νησί διαφυλάσσονται και προστατεύονται τα κρι-κρί. Αρκετά ζώα μεταφέρθηκαν για να μπορέσουν να αναπαραχθούν μακριά από λαθροθήρες και άλλους κινδύνους, απαγορεύοντας συγχρόνως την οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα στο νησί.

«Στόχος μας είναι να μεγαλώσουν στην άγρια φύση και μην αποκτήσουν συνήθειες οικόσιτων ζώων. Ο αριθμός των κρι-κρι στην νησίδα έχει την δυνατότητα να συντηρηθεί με τους υπάρχοντες φυσικούς πόρους», εξηγεί ο Μανώλης Γιαννακάκης, φύλακας του δασαρχείου, που επιμελείται καθημερινά τα άγρια ζώα.

Οι τουρίστες δεν επιτρέπεται να αποβιβαστούν στο νησάκι, προκειμένου να μην διαταράξουν το περιβάλλον και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αναπαραγωγή. Κατ’ εξαίρεση στις 8 Ιουνίου, την ημέρα της γιορτής του ναού των Αγίων Θεοδώρων που έχει ανεγερθεί στο νησί, επιτρέπεται η επίσκεψη για την τέλεση λειτουργίας. Το ακατάλληλο για κατοικία νησί όπως μαρτυρεί και το αρχαίο όνομά του Ακοίτιον, απετέλεσε ιερό άσυλο στων Μινωιτών και σήμερα είναι χώρος προστασίας. Αποτελεί μια τράπεζα διαφύλαξης των κρι-κρι, τα οποία στο χώρο που ζούν κυρίως στα λευκά όρη, αποτελούν στόχο των λαθροκυνηγών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος