Το Ινστιτούτο θαλάσσιας βιολογίας και βιοτεχνολογίας Κρήτης

Το Ινστιτούτο θαλάσσιας βιολογίας και βιοτεχνολογίας, ένα από τα τρία ινστιτούτα του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, ασχολείται με την ταυτοποίηση, την αναγνώριση της κλιματικής αλλαγής και τις επιδράσεις που έχει αυτή στο θαλάσσιο περιβάλλον. Μελετά πώς επηρεάζει και πώς αλλάζει τα είδη που υπάρχουν. Επίσης, είναι ειδικό σε θέματα έρευνας σε ιχθυοκαλλιέργειες. Όπως τονίζει ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, διευθυντής του Ινστιτούτου, η υπεραλίευση είναι ένας λόγος που μειώνονται τα ιχθυαποθέματα και οι ιχθυοκαλλιέργειες, βοηθούν στην διατήρηση των βρώσιμων ειδών. Μελετούμε την αναπαραγωγή των ψαριών για να έχουμε τον κατάλληλο γόνο, καθώς σε συνθήκες κλωβών η αναπαραγωγή έχει αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. Αυτό αντιμετωπίζεται με φάρμακα και ειδικές συνθήκες διαβίωσης. Εντός των κλωβών δημιουργούνται κλιματολογικές συνθήκες σε τεχνικό περιβάλλον και προσομοιώνονται οι εποχές, προκειμένου να επιτευχθεί η κατά το δοκούν αναπαραγωγή. Αν π.χ. ένα ψάρι αναπαράγεται το καλοκαίρι ρυθμίζεται η θερμοκρασία του νερού αναλόγως και δημιουργείται καλοκαίρι μέσα στον χειμώνα.

Αν ένα ζώο αναπαράγεται στους 21 βαθμούς και η θερμοκρασία ανέβει στους 22 βαθμούς, είτε θα μεταναστεύσει αλλού είτε θα σταματήσει να αναπαράγεται, αν δεν μπορεί να μεταναστεύσει. Καθώς όλα εξαρτώνται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυτό αλλάζει την κατανομή των ειδών.

Ένα πείραμα διενεργείται αυτό το διάστημα για ένα λιγότερο γνωστό είδος ψαριού, υψηλής ποιότητας, τον κρανιό, του οποίου η συμπεριφορά καταγράφεται και θα υποβοηθηθεί, προκειμένου να αναπαραχθεί σε συνθήκες ιχθυοκαλλιέργειας. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα παράγει το 40% των ψαριών στην Ευρώπη και η εξαγωγή τους χαρακτηρίζεται βαριά βιομηχανία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος