Ξεκινά τις επόμενες ώρες η διανομή των self test

Η πρώτη παρτίδα 1.000.000 self-test που έφθασαν στην χώρα το Σάββατο πρόκειται να διανεμηθούν άμεσα στα 11.000 φαρμακεία της χώρας. Είναι θέμα χρόνου η διάθεση τους και στους πολίτες. Το υπουργείο Υγείας απέστειλε συγκεκριμένες οδηγίες προς τους φαρμακοποιούς για τον τρόπο προμήθειας και διάθεσης. Κεντρική αποθήκη της Θεσσαλονίκης άρχισε ήδη την διανομή στα φαρμακεία, από όπου θα παραλαμβάνει ο κόσμος δωρεάν 4 τον μήνα. Ο Σπύρος Νικολαϊδης γ.γ ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης, εξηγεί πόσο απλό στην χρησιμοποίηση του είναι το test. Επισημαίνει επίσης ότι και αυτό το test όπως κάθε άλλο μπορεί να δείξει κάτι λάθος ή να είναι χαλασμένο. Σε περίπτωση που ο χρήστης διαπιστώσει ότι το test είναι θετικό οφείλει να το αναφέρει στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου και να τηρήσει τα μέτρα απομόνωσης, προς αποφυγή μετάδοσης της νόσου στην κοινότητα. Οι πολίτες με τον αριθμό ΑΜΚΑ, θα τα ζητούν από το φαρμακείο. Όταν ο φαρμακοποιός διαπιστώσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει διαμορφωθεί, ότι δικαιούνται το self test τότε θα το δίνουν. Έτσι, θα αποφευχθεί η πιθανότητα ένα άτομο να παίρνει περισσότερα από ένα test εβδομαδιαία, όπως δικαιούται, από διαφορετικά φαρμακεία.

Πρώτοι στην λίστα για την παραλαβή των tests είναι οι μαθητές λυκείου και οι καθηγητές, οι οποίοι σύντομα αναμένεται να επιστρέψουν στις αίθουσες διδασκαλίας.  Το τεστ θα πραγματοποιείται στο σπίτι 24 έως 48 ώρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του θα δηλώνεται στην πλατφόρμα. Ο γονέας/κηδεμόνας θα βεβαιώνει εγγράφως ότι ο μαθητής είναι αρνητικός και την βεβαίωση θα κομίζει ο μαθητής στο σχολείο για μια εβδομάδα, έως την διενέργεια  του επόμενου test. Οι μαθητές που δεν θα έχουν την βεβαίωση θα αποκλείονται από την παρακολούθηση των μαθημάτων και την τηλεκπαίδευση. Θα ακολουθήσει η ομάδα των εργαζομένων στο λιανεμπόριο και τον τουρισμό και έπονται οι ηλικίες από 18 έως 67 ετών. Οι άνω των 67 ετών είναι οι τελευταίοι που θα προμηθευτούν τα self-tests, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό έχει εμβολιαστεί.

Στόχος του υπουργείου είναι να έχουν εφοδιαστεί με τις αναγκαίες ποσότητες όλα τα φαρμακεία, έως την Παρασκευή, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται άλλα 2 εκατομμύρια tests. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ αποτελούν συμπληρωματικό μέσο αυτοπροστασίας, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη απομόνωση των ασυμπτωματικών φορέων και έλεγχος της διάδοσης του κορωνοϊού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος