To 6o Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Ιουλίου μέχρι και τις 9 Αυγούστου στο Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας του νησιού.
«Το πέτρινο ανοιχτό θέατρο της Άνδρου φιλοξένησε τα προηγούμενα πέντε καλοκαίρια, 75 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Ανδριώτες και παραθεριστές χάρηκαν σημαντικές θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, χορευτικές και κινηματογραφικές βραδιές. Φέτος, η περιπέτεια της πανδημίας επιβάλλει τους κανόνες της για την ασφάλεια θεατών, καλλιτεχνών, τεχνικού προσωπικού και εθελοντών.
Λιγότεροι θεατές θα κάθονται αραιά, οι χώροι θα απολυμαίνονται όπως πρέπει, τα μέτρα προστασίας θα τηρούνται με μεγάλη σοβαρότητα.
Η Άνδρος, λοιπόν, δεν θα στερηθεί το 6ο Φεστιβάλ. Από τις 138 προτάσεις που δεχτήκαμε, οι περισσότερες ήταν αληθινά ενδιαφέρουσες και ευχαριστούμε τους καλλιτέχνες που θεωρούν τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ του νησιού μας έναν όμορφο σταθμό στον προγραμματισμό τους.
Λόγω προσαρμογής στις έκτακτες συνθήκες, οι φετινές εκδηλώσεις θα είναι μόνο πέντε, αλλά προσεκτικά διαλεγμένες, ποιοτικές και με πολύ αγαπημένους καλλιτέχνες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Σταύρο Ξαρχάκο και στους μουσικούς του, στην Ανέζα Παπαδοπούλου και στην Έλλη Ιγγλίζ, στον Γιώργο Κιμούλη και στην Φωτεινή Μπαξεβάνη, στον Στέλιο Μάινα και στην Κάτια Σπερελάκη.
Ας βάλουμε τα δυνατά μας , να κυλήσουν όλα ομαλά, ώστε να χαρούμε όσο γίνεται νύχτες με θέατρο και μουσικές στις κερκίδες, από 30 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου».
Παντελής Βούλγαρης
Το πρόγραμμα
Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020
«Το παγκάκι» του Αλεξάντερ Γκέλμαν
Γραμμένο το 1983, πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όπου κυριαρχούσε η διαφθορά και η αυθαιρεσία, στοιχεία που συχνά αποτελούν το φόντο της ρωσικής δραματουργίας της εποχής, το έργο του Γκέλμαν περιγράφει τη συνάντηση δύο μοναχικών και απελπισμένων ανθρώπων. Ένας άντρας και μια γυναίκα κάθονται στο παγκάκι ενός πάρκου και ξεκινάει μεταξύ τους ένα λεκτικό παιχνίδι κατά το οποίο ο καθένας κρύβει από τον άλλον την πραγματική του ταυτότητα. Έτσι, εγείρονται ερωτήματα όπως αν γνωρίζονταν ή όχι πριν από αυτή τους τη συνάντηση, αν όντως βρεθήκανε τυχαία στο συγκεκριμένο σημείο τη συγκεκριμένη στιγμή, μήπως κάποτε ήταν ήταν κάτι άλλο, αν είχαν φανταστεί μια διαφορετική ζωή που θα ήθελαν να έχουν ζήσει. Ένα έργο για την αδυναμία μας να συνυπάρξουμε χωρίς να κρύβουμε την αλήθεια μας ο ένας από τον άλλο.
Μετάφραση: Νίκος Καμτσής
Σκηνοθεσία – Διασκευή – Διαμόρφωση χώρου: Γιώργος Κιμούλης
Κοστούμια: Σοφία Νικολαΐδη
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Παναγιωτίδης
Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης , Φωτεινή Μπαξεβάνη
Τρίτη 4 Αυγούστου 2020
«Ευτυχισμένες Μέρες» του Σάμουελ Μπέκετ
Η Γουίνι καθηλωμένη σε έναν καμένο λόφο, κάτω από το φλογισμένο φως, συνομιλεί ακατάπαυστα με τον εαυτό της. Με τη φωνή και το σώμα, την ανάσα και τον ήχο διανύει το δύσκολο ταξίδι προς την ανθρώπινη επαφή μην αφήνοντας την απόγνωση να την καταβάλλει. Από κάθε της χειρονομία, από κάθε της σκέψη και λέξη, από κάθε της ανάσα και ήχο αναβλύζει το πάθος για ζωή. Το βίωμα της καταστροφής και του θανάτου, το βίωμα της απώλειας του αγαπημένου της προσώπου συντελούν στην καθήλωση της. Ωστόσο, το αίτημα για ανθρώπινη επαφή, για συνύπαρξη, τρυφερότητα και ζεστασιά, είναι αγωνιώδες και διαρκές. Με υλικά της τη μνήμη του έρωτα και την επίγνωση του θανάτου, επιμένει, συνδέεται με τη σπίθα της ζωής, προσπερνά τους φραγμούς της οδύνης, αποκαλύπτοντας την όψη του αγωνιζόμενου ανθρώπου στην εσχατιά του κόσμου.
Από την Ομάδα Σημείο Μηδέν σε συνεργασία με την Ανέζα Παπαδοπούλου
Μετάφραση: Θωμάς Συμεωνίδης
Σκηνοθεσία – σκηνική εγκατάσταση – επιμέλεια κοστουμιών: Σάββας Στρούμπος
Μουσική επί σκηνής: Έλλη Ιγγλίζ
Ηχογραφημένη μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης
Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης
Ζωγραφική πίνακα: Ηλίας Παπανικολάου
Δραματολόγος: Μαρία Σικιτάνο
Ηθοποιοί: Ανέζα Παπαδοπούλου, Έλλη Ιγγλίζ
Παρασκευή 7 & Σάββατο 8 Αυγούστου 2020
«5 Λαϊκές Μορφές Με Τρόπον Εντόνως Ερωτικόν»
Μία μουσική παράσταση, γεμάτη εικόνες, εντάσεις και στιγμές, η οποία παρουσιάστηκε πρώτη φορά με αφορμή τον εορτασμό των δέκα χρόνων λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης και επαναλήφθηκε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού σε μία μεγαλειώδη συναυλία. Ο Σταύρος Ξαρχάκος, διευθύνει μια επταμελή ορχήστρα κορυφαίων σολίστ που τον πλαισιώνει και φωνητικά, σε ένα μοναδικό ταξίδι ήχων και συναισθημάτων στα μουσικά έργα του ιδίου, καθώς και των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη και Μάρκου Βαμβακάρη.
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Νεοκλής Nεοφυτίδης -πιάνο
Βασίλης Δρογκάρης – ακορντεόν
Αλέξανδρος Καψοκαβάδης– κλασική κιθάρα, νυκτά έγχορδα
Γιώργος Λιμάκης – κιθάρα
Αντώνης Τζίκας – κοντραμπάσο
Ηρακλής Ζάκκας μπουζούκι , μπαγλαμάς, τζουράς
Δημήτρης Ρέππας – μπουζούκι , μπαγλαμάς, τζουράς
H εκδήλωση θα τελεστεί με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη Άνδρου
Η συναυλία του Σαββάτου 8/8 θα μεταδοθεί ζωντανά και από το διαδίκτυο μέσω you tube/andros festival
Κυριακή 9 Αυγούστου 2020
«Ο κήπος» του Μπρους Γκους
Ένας οικοδόμος και βετεράνος του Βιετνάμ αναρρώνει μετά από μια εγχείρηση στο γόνατό του όταν ξαφνικά εμφανίζεται στο σπίτι του μια γυναίκα η οποία έχει προσληφθεί από τον ανιψιό της πρώην γυναίκας του για να τον φροντίζει. Άψογη επαγγελματίας και με ποιητικές ανησυχίες, ο άξεστος χαρακτήρας του την τρέπει σε άτακτη φυγή. Στην πορεία όμως τα πράγματα παίρνουν αναπάντεχη τροπή. Εκείνος δείχνει αποφασισμένος να γίνει καλύτερος άνθρωπος ενώ εκείνη θα αναζητήσει στο πρόσωπο του απεγνωσμένα τη βοήθεια. Δύο μοναχικοί άνθρωποι σε μια απέλπιδα προσπάθεια να γεφυρώσουν δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους και να βρουν, ο καθένας με τον τρόπο του, τη σωτηρία. Η διαδρομή που πρέπει να διανύσουν είναι μεγάλη.
Μετάφραση: Κάτια Σπερελάκη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά-Κοστούμια: Λήδα Σπερελάκη, Αγγελική Αθανασιάδου
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βίκη Παναγιωτοπούλου
B΄ Βοηθός Σκηνοθέτη: Xρήστος Καρανικόλας
Επιμέλεια Κίνησης και Χορογραφίες: Χρυσηίς Λιατζιβίρη
Παίζουν: Στέλιος Μάινας, Κάτια Σπερελάκη
6ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου
30 Ιουλίου – 9 Αυγούστου
Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας του νησιού
Διάθεση εισιτηρίων(από τις 15/7) www.ticketservices.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος