Παστέλι Ζακύνθου -νηστίσιμη και άκρως θρεπτική λιχουδιά

Το παστέλι είναι ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο, καθώς ο συνδυασμός σουσαμιού και μελιού είναι εξαιρετικός για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Πρώτα από όλα μας δίνει ενέργεια, (χωρίς να λαμβάνουμε ζάχαρη), απαραίτητη για να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινή σωματική και πνευματική μας δραστηριότητα. Ίσως όμως το σημαντικότερο συστατικό που έχει το παστέλι είναι τα αντιοξειδωτικά του. Ο πολυβραβευμένος chef Κωσταντίνος Μουζάκης μάς δίνει την παραδοσιακή συνταγή της Ζακύνθου για να το φτιάξουμε μόνοι μας.


Υλικά

  • 1 κιλό μέλι
  • 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
  • 3 1/2 ποτήρια του νερού σουσάμι
  • Λίγα κουφετάκια μίνι στρογγυλά ή αμύγδαλα ολόκληρα καβουρδισμένα ή φιστίκι Αιγίνης.

Εκτέλεση

  1. Μέσα σε μία κατσαρόλα βάζουμε το μέλι και τη ζάχαρη και τα βάζουμε πάνω στο μάτι της κουζίνας.
  2. Μόλις αρχίζει και βράζει, ρίχνουμε την 3/4 τις ποσότητας του σουσαμιού και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να ψηθεί και το σουσάμι.
  3. Μόλις δούμε ότι ξεκολλάει από τα τοιχώματα, το κατεβάζουμε από το μάτι της κουζίνας (άλλος τρόπος για να διαπιστώσουμε ότι είναι έτοιμο, είναι να πάρουμε με ένα κουταλάκι δείγμα από το μείγμα μας και να το ρίξουμε μέσα σε ένα ποτήρι με νερό -αν είναι έτοιμο τότε θα μείνει στην επιφάνεια).
  4. Το κατεβάζουμε λοιπόν από το μάτι και ρίχνουμε το υπόλοιπο σουσάμι, ανακατεύοντας συνέχεια, ρίχνοντας τα κουφετάκια ή τα αμύγδαλα ή τα φιστίκια.
  5. Βρέχουμε λίγο τον πάγκο της κουζίνας μας και απλώνουμε το παστέλι. Με έναν βρεγμένο πλάστη, το απλώνουμε ομοιόμορφα στο σχέδιο που θέλουμε (προσοχή! δεν αγγίζουμε με γυμνό χέρι το παστέλι γιατί μπορεί να πάθουμε έγκαυμα).
  6. Το αφήνουμε για 1/2 ώρα να κρυώσει και το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε κομμάτια τις αρεσκείας μας.

* Ο Κωνσταντίνος Μουζάκης είναι Διευθυντής Γαστρονομίας & Υπεύθυνος Δράσεων Επισιτισμού στις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Μέλος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδας, Μέλος της Παγκόσμιας ‘Ένωσης Αρχιμαγείρων (WACS), Μέλος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας & Υπεύθυνος τμήματος της Επτανησιακής Διατροφής, «CHEF EUROPE 2015″, Πιστοποιητής στον ΕΟΤ για το σήμα της ελληνικής κουζίνας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος