1η ημερίδα για τη μείωση πρόσληψης αλατιού – Πόσο αλάτι καταναλώνουν οι Ελληνες;

Την 1η ημερίδα με θέμα τη μείωση πρόσληψης αλατιού συνδιοργανώνουν, την Παρασκευή 4  Νοεμβρίου 2016, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Πανελλήνιος  Σύλλογος  Διαιτολόγων-Διατροφολόγων στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Κύριος σκοπός της ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση όλων και η ενημέρωση σχετικά με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, αλλά και τη στρατηγική και τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν με σκοπό τη μείωση πρόσληψης αλατιού στην Ελλάδα.

1η ημερίδα για τη μείωση πρόσληψης αλατιού – Πόσο αλάτι καταναλώνουν οι Ελληνες;
Η ψύξη και η κατάψυξη καθώς και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας των τροφίμων καθιστούν ολοένα και λιγότερη την αναγκαιότητα χρήσης του αλατιού για λόγους ασφάλειας.

Το αλάτι αποτελεί μέσο συντήρησης και συνεπώς μπορεί να συμβάλλει στην ασφάλεια των τροφίμων. Η ψύξη και η κατάψυξη καθώς και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας των τροφίμων καθιστούν ολοένα και λιγότερη την αναγκαιότητα χρήσης του αλατιού για λόγους ασφάλειας. Από την άλλη πλευρά, η υψηλή κατανάλωση αλατιού αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακή νόσο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2012 εξέδωσε οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση αλατιού τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Για τους ενήλικες ο στόχος είναι μείωση της πρόσληψης αλατιού σε λιγότερο από 5 γρ. την ημέρα από όλες τις τροφές. Τόσο στην Ελλάδα, όμως, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η πρόσληψη αλατιού είναι υψηλότερη από αυτόν το στόχο. Τα κενά στις γνώσεις των Ελλήνων, καθώς και μεμονωμένες δημοσιευμένες μελέτες με μεθοδολογικές ατέλειες, καθιστούν ιδιαίτερα επιτακτική την ανάγκη για ορθή ενημέρωση στο θέμα αυτό.

Διακεκριμένοι ομιλητές από την ακαδημαϊκή κοινότητα, από φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και από διεπαγγελματικούς συλλόγους και ενώσεις θα συζητήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα μείωσης αλατιού στην Ελλάδα, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ωστόσο απαιτείται προηγουμένως εγγραφή στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://bit.ly/efetHDA_reduceSALT.

Δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ

1η ημερίδα για τη μείωση πρόσληψης αλατιού – Πόσο αλάτι καταναλώνουν οι Ελληνες;
H υψηλή κατανάλωση αλατιού αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου αύξησης της αρτηριακής πίεσης τόσο σε άτομα με υπέρταση όσο και σε εκείνα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Ο ΕΦΕΤ εκπόνησε πανελλαδική έρευνα αναφορικά με τις γνώσεις, τη στάση και τη συμπεριφορά των Ελλήνων σχετικά με την κατανάλωση αλατιού.

Η έρευνα διεξήχθη με αφετηρία την ύπαρξη της ισχυρής και αδιαφισβήτητης τεκμηρίωσης από μελέτες σε ζώα, από κλινικές μελέτες σε ανθρώπους καθώς και από επιδημιολογικά δεδομένα παρατηρητικών μελετών σε διάφορους πληθυσμούς στον κόσμο, ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού αποτελεί σημαντικό  παράγοντα κινδύνου  αύξησης  της αρτηριακής πίεσης τόσο σε άτομα με υπέρταση όσο και σε εκείνα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Η υψηλή κατανάλωση αλατιού επίσης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

1η ημερίδα για τη μείωση πρόσληψης αλατιού – Πόσο αλάτι καταναλώνουν οι Ελληνες;

Σύμφωνα με δεδομένα της μελέτης ΥΡΙΑ, 41,7% των ενηλίκων στην Ελλάδα έχουν ενδείξεις υπέρτασης, με το ποσοστό να αγγίζει τους 4 στους 5 στις ηλικίες άνω των 65  ετών.  Παράλληλα,  αδημοσίευτα  διαθέσιμα  δεδομένα  του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης  δείχνουν ότι σε τυχαίο δείγμα του γενικού πληθυσμού στη Βόρεια  Ελλάδα, η κατανάλωση αλατιού είναι περίπου διπλάσια από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ το 2012, η πρόσληψη αλατιού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5g ημερησίως για τα άτομα άνω των 16 ετών, ενώ για τα βρέφη και τα παιδιά οι συστάσεις  είναι  ακόμα  μικρότερες, ανάλογα με τις  ενεργειακές ανάγκες των παιδιών κάθε ηλικίας.

Η Διεύθυνση  Διατροφικής  Πολιτικής και  Ερευνών του ΕΦΕΤ, από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων σε μελέτη που διεξήχθη σε εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα ενηλίκων, μέσω τηλεφωνικής συνέντευξης, διαπίστωσε ότι το ευρύ κοινό:

  • Γνωρίζει τη σχέση μεταξύ υψηλής κατανάλωσης αλατιού και αυξημένης αρτηριακής πίεσης, ενώ η γνώση για τη συσχέτιση μεταξύ αυξημένης πρόσληψης αλατιού και  άλλων παθολογικών καταστάσεων είναι περιορισμένη.
  • Θεωρεί ότι καταναλώνει τη σωστή ή λίγη ποσότητα αλατιού ημερησίως, αλλά δεν γνωρίζει ή έχει λανθασμένη εντύπωση για την ποσότητα αλατιού που συστήνουν οι ειδικοί.
  • Θεωρεί ότι η κυριότερη πηγή αλατιού στην καθημερινή διατροφή του αποτελεί το αλάτι που προστίθεται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος αγνοώντας τις κρυμμένες  πηγές αλατιού στη διατροφή (ψωμί, τυριά κ.ά.).
  • Έχει σε μεγάλο βαθμό τη συνήθεια να προσθέτει αλάτι κατά την παρασκευή του φαγητού του, ενώ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν προσθέτουν αλάτι στο πιάτο τους στο τραπέζι.
  • Μόνο ο ένας στους τέσσερις διαβάζει πάντα τις ετικέτες των τροφίμων ως προς την περιεκτικότητα σε νάτριο.
  • Ένας στους δύο θεωρεί ότι τα γεύματα στα εστιατόρια, ταβέρνες κ.τ.λ. περιέχουν πολύ ή πάρα πολύ αλάτι, αλλά λιγότεροι επιθυμούν διατροφική ένδειξη στους καταλόγους εστιατορίων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας, η γνώση και η συμπεριφορά των  Ελλήνων απέναντι στο αλάτι πρέπει να γίνουν πιο συνειδητές και να διαφοροποιηθούν αντίστοιχα από αυτές που ισχύουν έως σήμερα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι Έλληνες καταναλωτές πρέπει:

1η ημερίδα για τη μείωση πρόσληψης αλατιού – Πόσο αλάτι καταναλώνουν οι Ελληνες;
Πολλά τρόφιμα, όπως τα τυριά, τα μπισκότα, και κυρίως τα τυποποιημένα, περιέχουν “κρυμμένο αλάτι”.
  • να γνωρίζουν ότι οι  ειδικοί συστήνουν 5 ή 6γρ. αλατιού  ημερησίως, (1 κουταλάκι του γλυκού ισοδυναμεί με 5 γρ. αλατιού)
  • να διαβάζουν τη διατροφική επισήμανση (ετικέτες τροφίμων)
  • να γνωρίζουν ότι 1 γρ. αλατιού ισοδυναμεί με 0,4 γρ. νατρίου (όταν σε ένα τρόφιμο αναγράφεται η ποσότητα  νατρίου, αυτή πρέπει να πολλαπλασιαστεί επί 2,5 για να γίνει η αναγωγή σε ποσότητα αλατιού)
  • να μην προσθέτουν αλόγιστα αλάτι κατά το μαγείρεμα
  • να είναι πιο ενήμεροι ως προς τα τρόφιμα που περιέχουν “κρυμμένο αλάτι”

1η ημερίδα για τη μείωση πρόσληψης αλατιού – Πόσο αλάτι καταναλώνουν οι Ελληνες;

Για περισσότερες πληροφορίες

Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πανελλήνιος  Σύλλογος  Διαιτολόγων-Διατροφολόγων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος