3ο θερινό πανεπιστήμιο για τη λογοκρισία και τα όρια του επιτρεπτού λόγου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 3ου Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας» που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα, που φέρει τον ειδικό τίτλο «Η λογοκρισία απέναντι στον λόγο και στην κρίση. Τα όρια του επιτρεπτού λόγου», πραγματοποιείται από τις 9 έως τις 16 Ιουλίου 2017, στο Γαύριο της Άνδρου και οι εγγραφές των ενδιαφερομένων να το παρακολουθήσουν συνεχίζονται καθόλη τη διάρκεια του Ιουνίου.

Στο 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο διδάσκουν και φέτος κορυφαίοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και δημοσιογράφοι, ενώ σε αυτό περιλαμβάνονται πλούσιες πολιτιστικές δράσεις.

Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι ίδιοι οι σπουδαστές, οι οποίοι στο τέλος των διαλέξεων παρουσιάζουν σε ομάδες τις εργασίες τους (brainstorming).

3ο θερινό πανεπιστήμιο για τη λογοκρισία και τα όρια του επιτρεπτού λόγουΕιδικότερα, στο πρόγραμμα συμμετέχουν με εισηγήσεις τους οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι Ναπολέων Μήτσης, Ομ. Καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας («Ο ρόλος της Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και την ανάδειξη του ήθους της γλώσσας»), Αναστάσιος Μικρόπουλος, Καθηγητής, Κοσμήτωρ Σχολής Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων («Η συμβολή των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης»), Δημήτρης Δημηρούλης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου («Ο Καβάφης και ο έλεγχος του λόγου»), Κατερίνα Πλακίτση, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων («Λόγος και Κρίση στην Επιστήμη»), Σμαράγδα Παπαδοπούλου – Μανταδάκη, Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων («Η λογοκρισία στα σχολικά βιβλία της γλώσσας»), Ιωάννης Στεφανίδης, Καθηγητής, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας («Δημόσιος ιατρικός λόγος και λογοκρισία»), Περικλής Πολίτης, Αν. Καθηγητής ΑΠΘ («Αόρατη δημοσιογραφική λογοκρισία»), Μαρία Κακαβούλια, Αν. Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου (Το απαγορευμένο στη λογοτεχνία του 20ου αιώνα»), Ρενάτα Δαλιανούδη, Λέκτορας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων («Η λογοκρισία στο ρεμπέτικο και μεταπολεμικό τραγούδι»).

Σημαντική παρουσία και συμμετοχή έχουν Καθηγητές και Fellows του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του ίδιου Πανεπιστημίου, όπως οι Νικόλας Πρεβελάκης, Λέκτορας Πολιτικών Επιστημών («Κλασικός φιλελευθερισμός, ελευθερία του λόγου και σεβασμός στον άλλο: Υπάρχουν όρια στη θρησκευτική σάτιρα;»), Λίνα Ρόζη, Επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών («Πρακτικές λογοκρισίας στο μεταπολεμικό ελληνικό θέατρο») και Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων («Η γλώσσα και οι ιδεολογικές της λειτουργίες»). Στις πολιτιστικές δράσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναμένεται να αναφερθεί ο Αν. Πρύτανη, Καθηγητής Ανδρέας Φωτόπουλος.

Από την πλευρά του δημοσιογραφικού κόσμου, ξεχωρίζουν οι εισηγήσεις της Μαρίας Χούκλη («Η ορατή και η αόρατη λογοκρισία στα ΜΜΕ. Πώς μιλήσαμε για την κρίση»), αλλά και της Συντονίστριας για την Ελλάδα του ευρωπαϊκού προγράμματος Respect Words, δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Ειρήνης Γιανναρά («Η δημοσιογραφία και η ρητορική του μίσους. Ανιχνεύοντας τα όρια του δημοσιογραφικού λόγου»).

Βιώματα λογοκρισίας αναμένεται να αφηγηθεί ο εκδότης και Κοσμήτωρ της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, Γ. Δαρδανός, ενώ στη λογοκρισία στη σύγχρονη Ευρώπη αναφέρεται ο υπεύθυνος του εθνικού προγράμματος εθελοντικής δράσης για τη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων ΠΡΟΤΕΚΤΑ του υπουργείου Παιδείας, Στ. Βερνίκος.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • θεατρική παράσταση στο εξωκλήσι του Άγιου Κυπριανού («Το θωρηκτό» που βασίζεται σε ένα απόσπασμα από τη «Μεθυσμένη Πολιτεία» του Σ. Πατατζή),
  • μικρή συναυλία κλασικής μουσικής
  • έκθεση σκίτσου στον χώρο του σεμιναρίου και
  • συνάντηση των σπουδαστών με Έλληνες σκιτσογράφους μεγάλων αθηναϊκών εφημερίδων.

Ακόμα, διοργανώνονται:

  1. επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή
  2. επίσκεψη στην έκθεση-αφιέρωμα στον μεγάλο ποιητή και ζωγράφο Νίκο Εγγονόπουλο, «Με τα χρώματα του λόγου και τον λόγο των χρωμάτων»
  3. επίσκεψη των σπουδαστών στο γραφικό μοναστήρι της Αγ. Ειρήνης στα Αποίκια,
  4. ξενάγηση στον Πύργο του Αγίου Πέτρου
  5. γιορτή στην οικία του Γ. Δαρδανού συνοδεία παραδοσιακής μουσικής
  6. αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι, με τη συμμετοχή του γνωστού μουσικού παραγωγού της ΕΡΤ, Άκη Έβενη
  7. παρουσίαση των «Ναυαγίων» στις ακτογραμμές της Άνδρου
  8. επίσκεψη στο θερινό ατελιέ του ζωγράφου Τζανουλίνου
  9. γνωριμία με την ανδριώτικη κουζίνα
  10. νεανικές βραδιές κ.ά.

Το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο, που υποστηρίζεται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αναμένεται να παρακολουθήσουν και φέτος πολλοί Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι.

Χορηγός Επικοινωνίας για δεύτερη χρονιά είναι η ΕΡΤ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος