Αφιέρωμα στη μνήμη της Άρντα Μαντικιάν στο Μέγαρο Μουσικής

Ένα αφιέρωμα στη μνήμη της λυρικής τραγουδίστριας της δεκαετίας του ’50, Άρντα Μαντικιάν, διοργανώνουν Οι Φίλοι της Μουσικής και το Σωματείο “Υποτροφίες Μαρία Κάλλας”, με αφορμή τα δέκα χρόνια από τον θάνατό της, στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, στις 19:00.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία του κ. Κυριάκου Λουκάκου (κριτικού μουσικής, γεν. γραμματέα του Σωματείου Υποτροφίες Μαρία Κάλλας) για την καλλιτεχνική σταδιοδρομία και την εκπαιδευτική προσφορά της καλλιτέχνιδας και μουσικό πρόγραμμα με τη Φανή Αντωνέλου και τον Δημήτρη Γιάκα σε τραγούδια που αφιέρωσαν στην Άρντα Μαντικιάν γνωστοί Έλληνες συνθέτες, όπως οι Γ. Κωνσταντινίδης, Μ. Παλλάντιος και Μ. Θεοδωράκης.

Παράλληλα, προβάλλεται σπάνιο βιντεοσκοπημένο απόσπασμα από τη συμμετοχή της καλλιτέχνιδος στην όπερα «Το στρίψιμο της βίδας» του Μπέντζαμιν Μπρίτεν. Το αφιέρωμα ολοκληρώνει μικρή έκθεση με αντικείμενα και φωτογραφίες από το αρχείο της Α. Μαντικιάν, που φυλάσσεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη».

Άρντα Μαντικιάν

Όσοι τη θυμούνται κυρίως ως χαρακτηριστική θεσμική και κοινωνική παρουσία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών της εποχής Χρήστου Λαμπράκη θα έχουν τη δυνατότητα να ψηλαφίσουν την πολυσχιδή μουσική φυσιογνωμία της και τη μυθιστορηματική εμπλοκή της σε ζωντανά ρεύματα της εποχής της.

Συμμαθήτρια με τη μετέπειτα Μαρία Κάλλας στην Ελβίρα Ντε Ιντάλγκο, αλλά και μαθήτρια της Αλεξάνδρας Τριάντη στο Ωδείο Αθηνών, ενεργός μάρτυρας και συμμέτοχος κομβικών εξελίξεων στον χώρο της παγκόσμιας μουσικής και  μουσικολογίας, η Α. Μαντικιάν παραμένει ένα αξιοσημείωτο γέννημα της μικρής αλλά διεθνώς ελκυστικής Αθήνας των δεκαετιών 1920 και 1930.

Εισηγήτρια αναβίωσης της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής στα ανά τον κόσμο περίφημα ρεσιτάλ της των «21 αιώνων», η αρμενικής καταγωγής καλλιτέχνις έχτισε, ανάμεσα στο τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και την επιστροφή της στην Ελλάδα στα 1960, μιαν επιλεκτική αλλά αξιοσημείωτη ευρωπαϊκή σταδιοδρομία με απόγειο τη θητεία της στη Βασιλική Όπερα Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου. Τη βρίσκουμε ανάμεσα στους πρωτοπόρους της αυθεντικής αναβίωσης του Μπαρόκ και της αποκατάστασης παραγνωρισμένου ρεπερτορίου, από τη «Διδώ και Αινείας» του Πέρσελ έως τους «Τρώες» του Μπερλιόζ και από τα «Ξωτικά νερά» του Καλομοίρη μέχρι τις μελωδίες του Σκαλκώτα, μούσα της έμπνευσης του Μπέντζαμιν Μπρίτεν αλλά και του Μίκη Θεοδωράκη.

Μουσικό πρόγραμμα

Γιάννης Κωνσταντινίδης:  Απόψε τα μεσάνυχτα

                                      Τούτο το καλοκαιράκι

                                       Απεφάσισα να γένω

                                       Μέρα μέρωσε

                                       Κίνησα εχθές να έλθω

Μενέλαος Παλλάντιος:     Στον τραγουδιστή  (ποίηση: Μαρία Πολυδούρη)

Μίκης Θεοδωράκης:        Ο Κύκλος –  6 ελληνικές δημοτικές μελωδίες

Μπέντζαμιν Μπρίτεν:      Το στρίψιμο της βίδας «How beautiful it is…»

Μπέντζαμιν Μπρίτεν:       Θαλασσινό (ποίηση: Αρθούρος Ρεμπώ)

Φανή Αντωνέλου, τραγούδι

Δημήτρης Γιάκας, πιάνο

Είσοδος ελεύθερη

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Πολυχώρος Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη»

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, στις 19:00

Τηλ.: 210 7282 566/567

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος