Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 18 Μαΐου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

‘’Τα πάντα είνε έτοιμα διά την επίθεσιν’’ καθώς κοινή είναι πλέον η πεποίθηση ότι ‘’η Ελληνική Μικρασία είνε ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗ’’. Η προπαγανδιστική εκστρατεία των χωρών με τις οποίες η Ελλάδα έχει σειρά προβλημάτων συνεχίζεται στο εξωτερικό, χωρίς καμία προσπάθεια από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης να την αντιμετωπίσει επί της ουσίας, αφήνοντας τους Συμμάχους να απομακρύνονται από τις συμμαχικές υποχρεώσεις τους έναντι της Ελλάδας … Αναστάτωση και αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης αποτελεί και η απόφαση για εκλογή Πατριάρχη.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 18 Μαΐου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΜΕΝ ΚΑΙ ΗΜΕΙΣ

«Η σύστασις ήτις απηυθύνθη από των στηλών τούτων όπως παρασκευασθή μαζί με την στρατιωτικήν νίκην και η διπλωματική, εύρεν αμέσως εύκολον την παρεξήγησιν μεταξύ εκείνων οι οποίοι ανέλαβον εργολαβικώς ν’ αποδίδουν εις τους κυβερνώντας το αλάθητον του Πάπα. […] Και με την βοήθειαν του στρατιωτικού νόμου και της λογοκριτικής ψαλίδος εξεφύτρωσαν οι καχύποπτοι, οι στυλοβάται, οι πρόθυμοι να εξαπολύσουν την ύβριν του αντιδραστικού και του ντεφαιτισμού, και την απειλήν του μπουδρουμίου εις πάντα τολμώντα να διαφωνήση μαζί των, οι κωμικοί αυτοί ήρωες, οι περιττοί αμύντορες του καθεστώτος, το οποίον καμμίαν δεν έχει ανάγκην των υπηρεσιών των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 18 Μαΐου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΤΟ ΕΚΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ

«Και οι σχόντες την πρωτοβουλίαν της Πατριαρχικής εκλογής υπέχουσι μόνοι τας βαρυτάτας ευθύνας της παρακοής των και της ανυποταξίας των. […] Εις την Κων/πολιν παρασκευάζεται σύνοδος φέρουσα όλους τους χαρακτήρας παρασυναγωγής. Εναντίον της αθλιότητος ταύτης πρόκειται ν’ αντεπεξέλθη το αύριον αρχόμενον εν Ανδριανουπόλει εκκλησιαστικόν συνέδριον. […] Η φωνή της φρονήσεως και του εθνικού συμφέροντος δεν έσχυσε να επαναφέρη εις την οδόν του καθήκοντος την επαναστατημένην συνείδησιν των ασχημονούντων παπάδων της Κων/πόλεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 18 Μαΐου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΘΑ ΜΕΙΝΩΜΕΝ ΑΠΛΟΙ ΘΕΑΤΑΙ;

«Θα περιορισθώμεν λοιπόν εις τον ρόλον του απλού θεατού, ενώ οι Αλβανοί, θρασύτατοι και γαυριώντες θα καταλάβουν αύριον την Χειμάρραν; […] Οι Αλβανοί, αποθρασυνόμενοι πλόεν, θα θελήσουν να επιβάλουν την κυριαρχίαν των ολοκληρψτικώς και εις τους άλλους Βορειοηπειρώτας, (…) ενώ αφ’ ετέρου θα θελήσουν προθυμώτερον να γίνουν όργανα του Μουσταφά Κεμάλ και να εγκαταστήσουν εστίαν αντιπερισπασμού εις τα βόρεια σύνορά μας»

  • ΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

«Η Ελλάς του κ. Γούναρη, ηγνόησε χθες την τρίτην επέτειον της νίκης του Σκρα. […] Θα ήτο ύβρις προς τον Ελληνικόν Λαόν, ανεξαρτήτως πολιτικών φρονημάτων, και η απλή υπόθεσις, (…) ότι δεν χαίρει διά μίαν νίκην, διότι είνε –ας την ονομάσωμεν ούτως – Βενιζελική»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 18 Μαΐου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΙΝ ΤΗΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ

«(…) η ελληνική Κυβέρνησις θεωρεί καθήκον της να υπογραμμίση την αντίφασιν, ήτις υφίσταται μεταξύ των δύο καταστάσεων, ων η μία είνε η του πολέμου και η άλλη η της ουδετερότητος. […] Η ελληνική Κυβέρνησις είνε πεπεισμένη, ότι η ουδετερότης, ην προκηρύσσουσιν αι Δυνάμεις, δεν δύναται ν’ αποτελέση εμπόδιον διά την στρατιωτικήν δράσιν της Ελλάδος, ήτις έπραξε παν ό,τι εξηρτάτο εξ αυτής, όπως εκτελέση τας συμμαχικάς υποχρεώσεις της»

  • ΚΟΙΝΗ ΝΙΚΗ ΔΙΑ ΚΟΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

«Ας ελπίσωμεν ότι η ειλικρινής αύτη αναγνώρισις της πολιτικής του Βενιζέλου θα συντελέση και εις των εσωτερικων πραγμάτων τον κατευνασμόν και την καθησύχασιν απέναντι του σαφώς καθοριζομένου εθνικού κοινού καθήκοντος κατά κοινάς πλέον αντιλήψεις περί αυτού. Ούτω θα δυνηθώμεν με ενιαίαν κατεύθυνσιν ν’ αντιμετωπίσωμεν τους ατυχώς απειλητικούς εισέτι κινδύνους της διπλωματικής καταστάσεως, ων η αποσόβησις είνε απείρως δυσχερεστέρα ή η κατανίκησις του Κεμάλ!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 18 Μαΐου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΝΕΑ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΑΣ – ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΣΙΛΕΣΙΑΣ
  • Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΑ ΔΩΣΗ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΝ ΚΤΥΠΗΜΑ

«Δεν θα είχον ακριβή αντίληψιν της σημασίας των αιματηρών γεγονότων της Αιγύπτου, όσοι ήθελον χαρακτηρίσει ταύτα ως απλούν τοπικόν επεισόδιον της εκρήξεως του φανατισμού των εθνικοφρόνων ιθαγενών και δεν ήθελον συνδέσει την φρίκην ταύτην των ταραχών με όλα εκείνα τα νήματα τα κινούντα και εμφανίζοντα την πολιτικήν των εθνικοφρόνων της Αγκύρας»

  • ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ – Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΑΛΛΩΝ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΩΝ – ΠΑΛΑΙΟΙ ΓΝΩΡΙΜΟΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΕΡΩΤΑΣ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ – Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΣΙΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

«Πρέπει να κατανοήσωμεν, άπαξ διά παντός, ότι εφ’ όσον δεν δημιουργείται, δεν οργανούται και δεν εμφανίζεται καμμία εκ μέρους μας αντίδρασις κατά των διαφόρων εχθρικών προπαγανδών (τουρκικής, βουλγαρικής, αλβανικής κλπ) τα πνεύματα των Ευρωπαίων θα υποταχθούν όλα, ολίγον κατ’ ολίγον εις την αποκλειστικήν επίδρασιν των εχθρών μας, των οποίων απομένω κατά τον ανθρώπινον διανοητικόν νόμον, ασυνειδήτως φέρονται να υιοθετούν τα συμπεράσματα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 18 Μαΐου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ – ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Τα έθνη παύουν να ζουν όταν παύουν και να παλαίουν. Εάν θέλωμεν να ζήσωμεν, εάν θέλωμεν να μεγαλυνθώμεν οφείλομεν να παλαίσωμεν, όπως δε τα άτομα κατακτούν την ζωήν διά της πάλης, ούτω και οι λαοί προάγονται διά των αγώνων. […] Αλλά το όμμα του Λαού, υπέρτατον πάντων, άγρυπνον εφορεύει επί του αγώνος και υπέρ το όμμα τούτο καθοδηγεί τα βήματα της Φυλής η Θεία Πρόνοια»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 18 Μαΐου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΟΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑΝ – ΟΡΜΗΤΗΡΙΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗΝ ΕΥΡΩΠΗΝ

«Δεν πρέπει, εν τούτοις, να υποτεθή ότι οι Μπολσεβίκοι παρέχουν τας βοηθείας αυτάς μόνον αντί της μελλοντικής εκμεταλλεύσεως της Τουρκίας ως αφετηρίας διά την εξάπλωσιν των ολεθρίων ιδεών των. […] Εις πλείστα διαμερίσματα πληθυσμοί ολόκληροι εξηγέρθησαν, κατά πληροφορίας δε αυτών των Τούρκων, δύο και πλέον χιλιάδες στασιαστών απηγχονίσθησαν ή εσφάγησαν. Εις την περίστασιν αυτήν ομολογουμένως οι Ρώσσοι κομμουνισταί προσέφεραν την μεγαλειτέραν υπηρεσίαν εις τον Κεμάλ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 18 Μαΐου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΚΡΟΥΟΜΕΝ ΤΟΥΣ ΚΩΔΩΝΑΣ

«Η Σερβία υπήρξεν ειλικρινής εις το παρελθόν φίλη μας. Θα υπάρξη ίσως και εις το μέλλον. Δεν ζητούμεν σήμερον να υπονομεύσωμεν την στενότητα των σχέσεών μας εξ ίσου εις αμφότερα τα κράτη επωφελή. Αλλ’ όμως θεωρούμεν καθήκον όπως, από τούδε αναλογισθώμεν τας συνεπείας μιάς τοιαύτης συνεννοήσεως και φροντίσωμεν να διίδωμεν την κατεύθυνσιν του Νοτιοσλαυικού ομίλου»

  • ΠΕΡΙ ΤΑΣ ΓΑΛΛΟΚΕΜΑΛΙΚΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ – ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΙΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ – ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΑΘΛΙΑΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΝ
  • ΑΙ ΤΑΡΑΧΑΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ – ΟΛΑΙ ΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΙ ΤΩΝ ΦΡΙΚΤΩΝ ΣΚΗΝΩΝ

«Η τάξις εις το Κάιρον αποκαθίσταται. Υπάρχουν όμως φόβοι επεκτάσεως του κινήματος, υποθαλπομένων υπό των κεμαλικών και μπολσεβίκων πρακτόρων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 18 Μαΐου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΕΙΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΝ ΜΑΧΗΣ

«Η Ελλάς πανέτοιμος αναμένει την διαταγήν ίν’ αποδυθή με όλην την ψυχήν της εις τον τελευταίον, αλλά και κρισιμώτερον πόλεμον της ηθικής αποκαταστάσεως. […]Μάθετε να γράφετε ότι ο Βασιλεύς μεταβαίνει εις το μέτωπον όταν φεύγη και όταν δεν φεύγει, όταν αληθώς δεν μεταβαίνη εκεί, διά να μη πελαγώνη ο κόσμος ανάμεσα από αλλεπάλληλα και συμπλεκόμενα ρεύματα συνεχών βεβαιώσεων και διηνεκών διαψεύσεων. Εμπνεύσατε εις το Έθνος και προς την σταθερότητά σας πίστιν ανάλογον προς εκείνην που τρέφει κατά τρόπον αναμφισβήτητον προς την εθνικήν μας πολιτικήν, ΤΗΝ ΜΙΑΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟΝ, την προς την Μικράν Ασίαν φυσικήν μας επέκτασιν»

  • ΓΕΜΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΙΣ

«Ήδη λόγω της αδιαφορίας της Αγγλίας και της εχθρότητος της Γαλλίας, η Χειμάρρα υποτάσσεται εις τους Αλβανούς, χάνουσα την ελευθερίαν, την οποίαν διεγήρησε συνεχώς επί αιώνας, και πίπτουσα πρώτη υπό το πλήγμα της πλειονοψηφίας του Ελληνικού Λαού και των αξίων αυτού Κυβερνητών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 18 Μαΐου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ‘’ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΣ’’

«Διότι εάν πρόκειται όλος αυτός ο αγών των Ελλήνων εργατών και χωρικών να χρησιμεύση εις το να αναδειχθούν δι’ αυτού οι άνθρωποι, οι οποίοι θα αναλάβουν να διαπραγματεύονται εκάστοτε προς την κρατούσαν αστικήν τάξιν την ψήφον των και την ζωήν των, εάν πρόκειται το κόμμα τούτο της τάξεώς των, το σοσιαλιστικόν, να χρησιμεύση μόνον προς διευκόλυνσιν της υπό των αστικών κομμάτων χρησιμοποιήσεώς των εις τα εθνικά σφαγεία (…) οι εργάται και χωρικοί δύνανται κάλλιστα, άνευ παρεισάκτων τούτων μεσιτών, να διαπραγματεύωνται απ’ ευθείας προς τα εκάστοτε κυβερνώντα αστικά κόμματα και με πολύ περισσότερα ωφελήματα, την ψήφον των και την ζωήν των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 18 Μαΐου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΑΓΓΛΙΑ ΑΠΕΚΡΟΥΣΕ ΤΑΣ ΓΑΛΛΙΚΑΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΙΛΕΣΙΑΣ
  • ΑΥΡΙΟΝ ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟΥ ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ
  • ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΣΜΟΝΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ

«Ανεγράφη χθες ότι το κόμμα των Φιλελευθέρων (…) θα υποβάλη ίδιον σχέδιον μεταρρυθμίσεως ορισμένων άρθρων του Συντάγματος. […] Τονίζεται δε ότι ειδικώτερον θα προταθή όπως καθορισθή εις το νέον Σύνταγμα, ότι το δικαίωμα της διαλύσεως της Βουλής δεν δύναται να ασκήται απεριορίστως. […] Ας θελήσουν οι ερημωθέντες οπαδοί του κακουργήσαντος εν Ελλάδι πολιτικού κόμματος να λησμονήσουν την μαύρην και επαίσχυντον ιστορίαν των. Ας μη αναρριπίζουν το μίσος του λαού εναντίον των. Εάν το νέον Σύνταγμα θέλει χρησιμεύσει ως πεδίον αδελφώσεως και ως γέφυρα διαλλαγής, τούτο θα επιτευχθή μόνον διά της κατοχυρώσεως των ελευθεριών του λαού και των δικαιωμάτων του στέμματος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 18 Μαΐου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΙ

«Ωρισμένως οι Κεμαλικοί έχουν πάθη από την παράκρουσιν του ετοιμοθανάτου. Δεν θέλουν να εννοήσουν ότι το τέλος των επίκειται, ότι το μοιραίον φθάνει καθ’ όλους τους κανόνας και τους τύπους τους οποίους επιβάλλει μία δύναμις ακατανίκητος και διά να πεισθούν ότι δεν είνε αληθές ότι επέρχεται το τέλος επιδίδονται εις την σφαγήν και εις την δήωσιν»

  • Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ
  • ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΝ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΙΣ 1.989.215

«- Οι εν Ν. Υόρκη Έλληνες ανέρχονται εις 21.355. – 32 Έθνη αντιπροσωπεύονται εις την Αμερικ. μεγαλούπολιν. – Οι Ρώσσοι εις την πρώτην γραμμήν»

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος