Απολογισμός 75ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας: Αριθμός ρεκόρ αποφάσεων για μη μεταδοτικές ασθένειες και την ψυχική υγεία

Γενεύη: Αποστολή Κώστας Δαβάνης

Οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας ενέκριναν αριθμό ρεκόρ συστάσεων σχετικά με τις μη μεταδοτικές ασθένειες όπως τον καρκίνο, τον διαβήτη, οι καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, καθώς και για την ψυχική υγεία και τους παράγοντες κινδύνου τους.

ΟΙ αποφάσεις έρχονται εν όψει της τέταρτης συνεδρίασης υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών που θα πραγματοποιηθεί το 2025, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η πρόοδος προς τους παγκόσμιους συμφωνημένους στόχους

Τα μέτρα για τη μείωση των θανάτων από μη μεταδοτικές ασθένειες  περιλαμβάνουν έναν νέο οδικό χάρτη εφαρμογής που στοχεύει να βοηθήσει τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τη δράση για την υποστήριξη των πληθυσμών τους και την επίτευξη των στόχων.

Υποστήριξη σε άτομα που ζουν με  μη μεταδοτικές ασθένειες σε ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Ειδικότερα οι εκπρόσωποι των κρατών μελών  συμφώνησαν σε συστάσεις σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης του σχεδιασμού και της εφαρμογής πολιτικών για την πρόληψη και τη διαχείριση των μη μεταδοτικών ασθενειών  σε ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Πρόσφατες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η σύγκρουση στην Ουκρανία και η πανδημία COVID-19, έχουν επισημάνει ότι τα άτομα που ζουν με μη μεταδοτικές ασθένειες διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο, για τον οποίο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στον σχεδιασμό και την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν την επανεξέταση των τρεχουσών απαντήσεων και την ενίσχυση της ικανότητας του ΠΟΥ να αναπτύσσει και να διαδίδει κανονιστικά προϊόντα, όπως τεχνική καθοδήγηση, να υποστηρίζει τις χώρες στην ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων ετοιμότητας και εθνικών σχεδίων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών υγείας είναι, ενώ θεωρείται επίσης σημαντικό να υποστηριχθεί η προμήθεια και η ανάπτυξη φαρμάκων και προμηθειών όπως η ινσουλίνη.

Πρώτοι στόχοι παγκόσμιας κάλυψης για τον διαβήτη

Για πρώτη φορά, οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας υποστήριξαν τη δημιουργία παγκόσμιων στόχων για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Περιλαμβάνουν τη διασφάλιση ότι έως το 2030, το 80% των ατόμων που ζουν με διαβήτη έχουν διαγνωστεί. Το 80% έχει καλό έλεγχο της γλυκαιμίας. Το 80% των ατόμων με διαγνωσμένο διαβήτη έχουν καλό έλεγχο της αρτηριακής τους πίεσης. Το 60% των ατόμων με διαβήτη που είναι 40 ετών και άνω λαμβάνουν στατίνες και το 100% όλων των άτομων με διαβήτη τύπου 1 έχουν πρόσβαση σε προσιτή ινσουλίνη και αυτοέλεγχο της γλυκόζης του αίματος. Ο διαβήτης είναι σήμερα μία από τις δέκα πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Μια παγκόσμια στρατηγική ορόσημο για τη στοματική υγεία

Αν και σε μεγάλο βαθμό μπορούν να προληφθούν, εκτιμάται ότι υπήρχαν περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια κρούσματα στοματικών ασθενειών και άλλων στοματικών παθήσεων παγκοσμίως το 2019. Παρά το γεγονός ότι επηρεάζει σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει παγκόσμια στρατηγική για τη στοματική υγεία.

Η παγκόσμια στρατηγική για τη στοματική υγεία θέτει ένα τολμηρό όραμα καθολικής κάλυψης για τις υπηρεσίες στοματικής υγείας έως το 2030. Οι βασικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν τον καθορισμό φιλόδοξων εθνικών απαντήσεων, την ενσωμάτωση της στοματικής υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τη βελτιστοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών.

Νέες συστάσεις για την πρόληψη και τη διαχείριση της παχυσαρκίας

Συμφωνήθηκαν επίσης νέες συστάσεις για την πρόληψη και τη διαχείριση της παχυσαρκίας κατά τη διάρκεια της ζωής και ένα σύνολο σχετικών στόχων σε μια προσπάθεια να σταματήσει η αύξηση της παχυσαρκίας σε παιδιά κάτω των 5 ετών, εφήβους και ενήλικες έως το 2025 και να τερματιστούν όλες οι μορφές υποσιτισμού έως το 2030.

Περιγράφονται επίσης ενέργειες που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να μειωθεί η πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από το 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης σε ενήλικες και παιδιά, να αυξηθούν τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού τους πρώτους 6 μήνες έως τουλάχιστον 70% και να μειωθεί ο παγκόσμιος επιπολασμός της σωματικής αδράνειας κατά 15%. Ο ΠΟΥ έχει ήδη αναπτύξει ένα νέο σχέδιο για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στην επιτάχυνση της δράσης για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Βελτίωση της ζωής των ατόμων με νευρολογικές διαταραχές

Συμφωνήθηκε επιπλέον ένα νέο διατομεακό παγκόσμιο σχέδιο δράσης για την επιληψία και άλλες νευρολογικές διαταραχές που στοχεύει στη βελτίωση της πρόσβασης σε περίθαλψη και θεραπεία για άτομα που ζουν με αυτές τις παθήσεις, προλαμβάνοντας παράλληλα νέα περιστατικά και προάγει την υγεία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Οι νευρολογικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία ετών ζωής προσαρμοσμένης στην αναπηρία και η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Παρά το υψηλό παγκόσμιο βάρος των νευρολογικών παθήσεων, η πρόσβαση τόσο στις υπηρεσίες όσο και στην υποστήριξη για αυτές τις καταστάσεις είναι ανεπαρκής, ειδικά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Το σχέδιο δράσης θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα κενά στην παροχή περίθαλψης και υπηρεσιών για άτομα με νευρολογικές διαταραχές που υπάρχουν παγκοσμίως και θα εξασφαλίσει μια ολοκληρωμένη, συντονισμένη απάντηση σε όλους τους τομείς.

Επιταχυνόμενη δράση για τη μείωση των βλαβών που σχετίζονται με το αλκοόλ

Οι αντιπρόσωποι συμφώνησαν επίσης ένα σχέδιο δράσης (2022-2030) για την αποτελεσματική εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής για τη μείωση της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ ως προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία.

Ο ρυθμός ανάπτυξης και εφαρμογής των πολιτικών για το αλκοόλ ήταν άνισος στις περιοχές και τις χώρες του ΠΟΥ. Από την επικύρωσή της πριν από 10 χρόνια, οι πόροι και οι ικανότητες για την εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής του ΠΟΥ για τη μείωση της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ ήταν ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση του μεγέθους του προβλήματος. Ως αποτέλεσμα, κάθε 10 δευτερόλεπτα ένα άτομο πεθαίνει από βλάβη που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Το σχέδιο δράσης για το αλκοόλ προτείνει επιχειρησιακούς στόχους και αρχές, βασικούς τομείς δράσης για τα κράτη μέλη καθώς και προτεινόμενα μέτρα για τους οικονομικούς φορείς στην παραγωγή και το εμπόριο αλκοόλ. Περιλαμβάνει ένα σύνολο παγκόσμιων στόχων, δεικτών και ορόσημων για την παρακολούθηση της προόδου.

Υποστήριξη των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης

Οι αντιπρόσωποι συμφώνησαν να εγκρίνουν το σχέδιο δράσης Working for Health (2022-2030). Το σχέδιο δράσης, το οποίο αναπτύχθηκε μέσω διαδικασίας υπό την καθοδήγηση των κρατών μελών, καθορίζει προτεραιότητες πολιτικής για την ταχεία πρόοδο της ικανότητας εργατικού δυναμικού σε τρεις διαστάσεις: σχεδιασμός και χρηματοδότηση, εκπαίδευση και απασχόληση και προστασία και απόδοση.

Η προστασία του εργατικού δυναμικού, μια αυξανόμενη ανησυχία σε όλα τα περιβάλλοντα, υποστηρίζεται από τη συναίνεση για ένα παγκόσμιο σύμφωνο για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης, το οποίο καθορίζει πώς να προστατεύονται και να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης, εκτός από την προώθηση και τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς εργασίας. συνθήκες.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το παγκόσμιο έλλειμμα έχει μειωθεί σε 15 εκατομμύρια το 2020 και προβλέπεται να μειωθεί σε 10 εκατομμύρια έως το 2030. Ωστόσο, τα κέρδη δεν έχουν συγκεντρωθεί εξίσου σε όλες τις περιοχές, περιορίζοντας την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο ΠΟΥ συνεχίζει να προτρέπει όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν την αρχή της προφύλαξης πριν από τη διεθνή πρόσληψη εργαζομένων στον τομέα της υγείας από χώρες με σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Ενημερωμένη στρατηγική για την ασφάλεια των τροφίμων

Οι εκπρόσωποι της Συνέλευσης Υγείας συμφώνησαν να υιοθετήσουν την επικαιροποιημένη Παγκόσμια Στρατηγική της ΠΟΥ για την Ασφάλεια των Τροφίμων 2022-2030, προκειμένου να ενισχυθούν τα εθνικά συστήματα ασφάλειας τροφίμων. Η ενημέρωση αποσκοπεί στη διασφάλιση του εκσυγχρονισμού των συστημάτων ασφάλειας των τροφίμων και της ενίσχυσης της πολυτομεακής συνεργασίας με σκοπό να διασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι καταναλώνουν ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα, μειώνοντας έτσι το βάρος των τροφιμογενών ασθενειών, οι οποίες επί του παρόντος επηρεάζουν σχεδόν 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως.

Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται είτε να αναπτύξουν οδικούς χάρτες για την εφαρμογή των χωρών είτε να αντικατοπτρίζουν δράσεις προς εφαρμογή στο πλαίσιο των υφιστάμενων πολιτικών και προγραμμάτων για την ασφάλεια των τροφίμων και να διαθέσουν τους απαραίτητους πόρους. Ζητείται επίσης από τον Γενικό Διευθυντή να υποβάλλει έκθεση σχετικά με την πρόοδο ανά διετία έως το 2030.

Παγκόσμια Πρωτοβουλία Υγεία για την Ειρήνη

Τα κράτη μέλη ζήτησαν από τον Γενικό Διευθυντή να διαβουλεύεται με τα κράτη μέλη σχετικά με τους προτεινόμενους τρόπους για την εφαρμογή της έκθεσης του ΠΟΥ σχετικά με μια νέα Παγκόσμια Πρωτοβουλία Υγεία για την Ειρήνη.

Οι προτεινόμενες προσεγγίσεις περιλαμβάνουν, προγράμματα του ΠΟΥ για την επίτευξη μερισμάτων τόσο για την υγεία όσο και για την ειρήνη σε επίπεδο χώρας ενσωματώνοντας την προσέγγιση «Υγεία για την Ειρήνη». Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας ζήτησε επίσης έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα αναπτυχθεί σε πλήρη διαβούλευση με τα κράτη μέλη, τους παρατηρητές, άλλους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και τους σχετικούς μη κρατικούς φορείς σε επίσημες σχέσεις με τον ΠΟΥ.

Πιο γρήγορες αλλαγές στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας

Οι αντιπρόσωποι συμφώνησαν να τροποποιήσουν τους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας για να μειώσουν τον χρόνο έναρξης ισχύος τυχόν μελλοντικών τροποποιήσεων από 24 σε 12 μήνες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος