Διακοπές με τα κατοικίδιά μας

Διακοπές με τα κατοικίδιά μας; Ναι, είναι εφικτό αρκεί να γνωρίζουμε τον ασφαλή τρόπο μετακίνησής τους με τα μέσα μεταφοράς και τις οδηγίες προστασίας τους από τη ζέστη, τον ήλιο, τα ζωύφια και τους… στρυφνούς ανθρώπους. 

Της Τζένης Χαραλαμπίδου

Ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να ταξιδέψουν τα κατοικίδιά μας με τα μέσα μεταφοράς;

  • Στα αεροπορικά ταξίδια τα μικρά ζώα που ζυγίζουν έως 8 κιλά μπορούν να Διακοπές με τα κατοικίδιά μαςταξιδέψουν στην καμπίνα του αεροσκάφους. Αρκεί να είναι ενημερωμένη η αεροπορική εταιρεία και ο ιδιοκτήτης να διαθέτει ειδικό κλουβί μεταφοράς του κατοικίδιου. Εάν το βάρος του ζώου είναι μεγαλύτερο, τότε ταξιδεύει με τις αποσκευές.
  • Στα πλοία τα πράγματα είναι πιο απλά, αφού όσο κι αν ζυγίζει το ζώο μπορεί να ταξιδέψει μαζί με τον ιδιοκτήτη του. Θεωρητικά οι σκύλοι πρέπει να ταξιδεύουν σε ειδικά κλουβιά στα καταστρώματα των πλοίων, αλλά στην Ελλάδα κανείς δεν επιβάλλει επί της ουσίας τον συγκεκριμένο κανονισμό.
  • Σε τρένα και λεωφορεία, η μεταφορά επιτρέπεται μόνο μέσα στα ειδικά κλουβιά.
  • Σε χώρες της Ε.Ε., για να ταξιδέψει κάποιος με το κατοικίδιό του, θα πρέπει το ζωάκι να διαθέτει διαβατήριο, ηλεκτρονική ταυτότητα, τσιπ εντοπισμού και να είναι πλήρως εμβολιασμένο (οπωσδήποτε και για λύσσα). Θα πρέπει, επίσης, μία εβδομάδα πριν να έχει υποβληθεί σε αποπαρασίτωση για ενδοπαράσιτα και εξωπαράσιτα, καθώς και να έχει εξεταστεί κλινικά τόσο για καλαζάρ όσο και για την ασθένεια των τσιμπουριών.

Ας έχουμε στον νου μας ότι τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες στη χώρα μας, ως επί το πλείστον, δέχονται κατοικίδια. Ας τα αναζητήσουμε!

Διακοπές με τα κατοικίδιά μας

Pets στη θάλασσα

Τα σκυλιά, όπως τα παιδιά, θέλουν φροντίδα στην παραλία. Μπορεί να αφυδατωθούν, ή ακόμα να πάθουν και ηλίαση. Τα πιο ευαίσθητα κινδυνεύουν και από εγκαύματα στις πατούσες αφού το καυτό έδαφος τα επηρεάζει και αυτά. Το άφθονο νερό είναι λοιπόν απαραίτητο αξεσουάρ για την παραλία, μια ωραία σκιά κάτω από την ομπρέλα και… για τους fashionists, ειδικά πατουσάκια για στυλάτες εμφανίσεις στην αμμουδιά. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι τα σκυλιά δεν ουρούν μέσα στο νερό, σε αντίθεση με τους ανθρώπους. Πάντως, ειδική εκπαίδευση για να κολυμπούν τα σκυλιά στη θάλασσα δεν υπάρχει -ξέρουν να κολυμπούν μια χαρά.

Το ζήτημα είναι αν έχουν νόμιμο δικαίωμα να κολυμπούν οι τετράποδοι φίλοι μας στη θάλασσα και να συνυπάρχουν με άλλους λουόμενους. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος: τα σκυλάκια μας μπορούν να κάνουν μπάνιο μαζί μας στη θάλασσα υπό προϋποθέσεις.

Διακοπές με τα κατοικίδιά μαςΟ νόμος 4235/2014 (Α’32), που αποτελεί τροποποίηση του 4039/2012, για τα ζώα συντροφιάς, αναφέρει σαφώς ότι επιτρέπεται η παρουσία τους οπουδήποτε, αρκεί να είναι ελεγχόμενα από τον συνοδό τους, να κυκλοφορούν με λουρί και να υπάρχει διαθέσιμο το βιβλιάριο υγείας τους (ή το διαβατήριο) για κάθε ενδεχόμενο έλεγχο από τα αρμόδια διοικητικά όργανα.

Διακοπές με τα κατοικίδιά μαςΟ περίπατος στην παραλία φυσικά επιτρέπεται, αρκεί ο σκύλος μας να συνοδεύεται και να έχει μαζί του το βιβλιάριο υγείας.

Για ελέγχους και βεβαιώσεις τυχόν παράβασης, αρμόδιο όργανο για τη στεριά είναι η Αστυνομία και για τη θάλασσα το Λιμενικό.

Με λίγα λόγια, το κατοικίδιό μας μπορεί να απολαύσει τη θάλασσα μαζί μας αρκεί να φορά το λουρί του, ή να βρίσκεται σε ειδικό κλουβί, να έχει μαζί του την ταυτότητά του και να είναι πάντα υπό τον έλεγχό μας -ειδικά όταν βρισκόμαστε σε παραλία με άλλους λουόμενους.

Συγκεκριμένες οδηγίες μάς δίνει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχίλη. 

Οδηγίες αντιμετώπισης της ζέστης

Όσοι έχουμε σκυλάκια προσέχουμε το καλοκαίρι τα εξής:

  • Δεν αφήνουμε τον σκύλο μας σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο. Η θερμοκρασία στο αυτοκίνητο είναι σχεδόν κατά 10 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη από την εξωτερική. Η φρικτή ζέστη που μπορεί να υποστεί ένα ζώο στο αυτοκίνητο ή αλλού έχει συνήθως άσχημα αποτελέσματα: θάνατο ή, στην καλύτερη περίπτωση, εγκεφαλικά προβλήματα, όπως κούραση, μόνιμη δίψα, λαχάνιασμα, λήθαργος, ανορεξία, ταχυκαρδίες, πυρετός, εμετός. Στην περίπτωση αυτή, ο σκύλος χρειάζεται άμεση ιατρική περίθαλψη.
  • Δεν μεταφέρουμε τον σκύλο μας σε ανοιχτό φορτηγάκι, γιατί καίγονται τα πόδια του από το ζεστό μέταλλο.
  • Μόνο πολύ πρωί ή αργά το απόγευμα ο σκύλος μας πρέπει να βγαίνει βόλτα. Έχουμε πάντα στη βόλτα του νερό για να πίνει συχνά-πυκνά.
  • Κουρεύουμε το τρίχωμα του σκύλου μας με τέτοιο τρόπο ώστε να δροσίζεται.
  • Έχουμε τον σκύλο μας μέσα στο σπίτι τις ζεστές ώρες της ημέρας.
  • Στην αυλή φροντίζουμε να υπάρχει σκιά, πολύ νερό και μια πισίνα σκύλων ή μια μεγάλη λεκάνη ώστε να μπορεί να κάθεται μέσα. Το μπολ του νερού του φροντίζουμε να είναι γεμάτο.

Διακοπές με τα κατοικίδιά μας

Προσέχουμε τα κατοικίδιά μας από τα έντομα

Τα ζωάκια ενοχλούνται από τα τσιμπήματα των διάφορων εντόμων, συχνά μάλιστα Διακοπές με τα κατοικίδιά μαςδιαπιστώνεται ότι τα κατοικίδια αρρωσταίνουν από τσιμπήματα και χρειάζονται άμεσα φαρμακευτική αγωγή.

Επίσης, είναι σημαντικό, να κάνουμε και καλή απολύμανση στο σπίτι μας με φυτικά φάρμακα, αλλιώς αν χρησιμοποιηθούν χημικές ουσίες, καλό είναι να κρατήσουμε το ζωάκι μας μακριά για τουλάχιστον για 24 ώρες.

  • Μέλισσα, σφήκα και σαρανταποδαρούσα: προκαλούν πρήξιμο σε κάθε τους τσίμπημα. Ο κτηνίατρος θα μας δώσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
  • Σκνίπες του καλαζάρ: Προληπτικά ψεκάζουμε τον σκύλο μας κάθε βράδυ με ειδικό spray και τον κρατάμε σε καλά προφυλαγμένο μέρος.
  • Τσιμπούρια και ψύλλοι: η παρασίτωση είναι σημαντική και μάλιστα συνιστάται να γίνεται κάθε τρεις μήνες με ειδικό spray ή κολάρο για να αποφευχθεί η ερλιχίωση.

Οι κτηνίατροι δίνουν τεράστια σημασία στην πρόληψη. Συνιστούν τα ζωάκια μας να εξετάζονται συχνά από τον γιατρό και να κάνουν εξετάσεις αίματος κάθε έξι μήνες για να εντοπιστεί τυχόν μόλυνση από τσιμπήματα. Αλλά κι εμείς μπορούμε καθημερινά να ρίχνουμε μια προσεχτική ματιά πίσω και μέσα στα αυτιά του κατοικίδιού μας, στον λαιμό, στην κοιλιά και στα πόδια του για να διαπιστώνουμε την υγεία του δέρματός του.

Διακοπές με τα κατοικίδιά μας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος