Μελάνωμα – Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή του σώζει ζωές!

Γνωρίζετε ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο ευθύνεται για την εμφάνιση του μελανώματος; Ξέρετε ότι μια ελιά που αλλάζει σχήμα και χρώμα χρειάζεται άμεση διερεύνηση;

Επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις σε πολλά καίρια ερωτήματα, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος (ΕΛΕΜΕΛ) διοργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το μελάνωμα, ανοικτή για το κοινό, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιουνίου, στο Πολεμικό Μουσείο (Ριζάρη 2, Αθήνα, πλησίον μετρό Ευαγγελισμού).

Μελάνωμα – Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή του σώζει ζωές!Από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, διακεκριμένοι επιστήμονες εξηγούν πώς γίνεται η διάγνωση του μελανώματος, τι κινδύνους κρύβει για την υγεία, ποια είναι τα νεότερα στη θεραπευτική αντιμετώπιση, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο. Επιπλέον, θα απαντούν και σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, δερματολόγοι της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος θα «εκπαιδεύουν» -σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους- τους ενδιαφερόμενους, για τον σωστό τρόπο αυτοεξέτασης, εξηγώντας, παράλληλα, ποιες αλλαγές στις ελιές (μορφή, χρώμα, κνησμός κ.τ.λ.) χρήζουν προσοχής.

Μελάνωμα – Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή του σώζει ζωές!

Ήλιος: Φίλος ή εχθρός μας;

Το Σάββατο 11 Ιουνίου, η πρόεδρος του ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ, του Οργανισμού για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του Μελανώματος, δρ Κωνσταντίνα Φραγκιά, σε συνεργασία με την ΕΛΕΜΕΛ, διοργανώνει για τα παιδιά, ηλικίας από 5 ετών και άνω, κουκλοθέατρο και παιχνίδια με θέμα «Κανόνες ηλιοπροστασίας», το πρωί 11.00-14.00 και το απόγευμα 18.00-20.00.

Το σλόγκαν είναι Μαθαίνω να προστατεύομαι από τον ήλιο παίζοντας!

Για πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 7218366 & 210 7216876.

Τι είναι το μελάνωμα;

Το μελάνωμα είναι μία επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος που αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα (κύτταρα που παράγουν μελανίνη).

Μελάνωμα – Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή του σώζει ζωές!Πόσο συχνά εμφανίζεται το μελάνωμα;

Το μελάνωμα αποτελεί σήμερα το 3% του συνόλου των καρκίνων και η αυξανόμενη συχνότητά του παγκοσμίως το καθιστούν ένα από τα ταχύτερα εξαπλούμενα κακοήθη νοσήματα στο άνθρωπο. Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, το μελάνωμα είναι ο έκτος συχνότερος τύπος καρκίνου στους άνδρες και ο έβδομος συχνότερος στις γυναίκες. Στην Ελλάδα, η συχνότητα της νόσου βαίνει αυξανόμενη και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 3-4 άτομα ανά 100.000 κατοίκους εμφανίζουν μελάνωμα.

Ποια είναι η αιτία εμφάνισης του μελανώματος;

Η αιτιολογία του μελανώματος είναι σύνθετη και αποδίδεται σε διάφορους ενδογενείς και περιβαλλοντολογικούς παράγοντες. Ο κυριότερος από τους ενδογενείς παράγοντες είναι το ανοιχτόχρωμο δέρμα και η παρουσία πολλαπλών σπίλων (“ελιών”), ενώ από τους περιβαλλοντολογικούς παράγοντες ο σημαντικότερος είναι η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία.

Πώς αντιμετωπίζεται το μελάνωμα;

Η πρόωρη διάγνωση και η έγκαιρη χειρουργική αφαίρεση του μελανώματος συνδέονται με άριστη πρόγνωση. Αντίθετα, σε προχωρημένα στάδια, το μελάνωμα μπορεί να επεκταθεί σε άλλα όργανα και να κάνει μεταστάσεις, δυσχεραίνοντας σημαντικά τη δυνατότητα μιας επιτυχούς θεραπευτικής παρέμβασης. Η τακτική εξέταση του δέρματος και η εφαρμογή των κανόνων αντιηλιακής προστασίας αποτελούν τον αποτελεσματικότερο τρόπο για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη του μελανώματος. Ορισμένα ιδιαίτερα γνωρίσματα μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεχωρίσουμε το μελάνωμα από τους συνήθεις σπίλους και να εντοπίσουμε το πρόβλημα σε πρώιμο στάδιο.

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ΕΛΕΜΕΛ

Μελάνωμα – Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή του σώζει ζωές!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος