ΕΡΤ Χανίων – Β. Διγαλάκης: Καταρρέουν τα μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα (audio)

Είναι απαραίτητη η επανεξέτασή του Σχεδίου Νόμου για τα Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά, δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου, που πραγματοποίησαν στην Αθήνα, το περασμένο Σάββατο.

Όταν το κράτος δεν μπορεί να καλύψει τη συμμετοχή του στο κόστος των προπτυχιακών, τότε είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να καλύψει ούτε στο ελάχιστο το κόστος των μεταπτυχιακών, δήλωσε ο κ. Διγαλάκης, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι πολιτεία και πανεπιστήμια θα πρέπει να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τους οικονομικά αδύνατους φοιτητές, να ακολουθήσουν την εξειδίκευση στο επιστημονικό πεδίο τους.

Αν το σχέδιο Νόμου ψηφιστεί ως έχει, τα 600-700 μεταπτυχιακά που υπάρχουν σήμερα στα δημόσια Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία, σταδιακά θα συρρικνωθούν και θα καταργηθούν. Τη θέση τους θα πάρουν οι υπηρεσίες –αμφίβολης συχνά ποιότητας- των ιδιωτικών κολλεγίων που λειτουργούν στην χώρα μας.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Διγαλάκης:


Στην ανακοίνωσή τους οι πρυτάνεις αναφέρουν:

«Τα δίδακτρα δεν μπορεί να καθορίζονται οριζόντια και ατεκμηρίωτα, αλλά μετά τον προσδιορισμό συγκεκριμένων κέντρων κόστους, με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας, υπηρετώντας ταυτόχρονα τους ακαδημαϊκούς και στρατηγικούς στόχους κάθε Πανεπιστημίου».
Α. Περιορίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, ρυθμίζοντας θέματα που θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο του Εσωτερικού Κανονισμού και των θεσμικών Οργάνων των Πανεπιστημίων, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τη διεθνή πρακτική.
Β. Δεν λαμβάνει υπόψη του το υπάρχον τοπίο της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, το οποίο έχει προκύψει με βάση την επιστημονική ιδιαιτερότητα και την ακαδημαϊκή ιστορία κάθε Ιδρύματος και περιλαμβάνει πολλά αξιόλογα και διεθνώς αναγνωρισμένα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ).
Γ. Δεν προβλέπει ακαδημαϊκά κριτήρια και διαδικασίες αξιολόγησης των ΠΜΣ .
Δ. Αναμένεται να προκαλέσει την αδυναμία λειτουργίας αξιόλογων ΠΜΣ, αυξάνοντας τις ροές φοιτητών και νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, συρρικνώνοντας τον δημόσιο εκπαιδευτικό χώρο.
Ε. Δημιουργεί μεγάλες δυσλειτουργίες στα περισσότερα Πανεπιστήμια αφού δεν προβλέπει την αναπλήρωση των πόρων που είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία των ΠΜΣ σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Ως εκ τούτου τονίζεται στο ψήφισμα η Σύνοδος :
ΕΜΜΕΝΕΙ στην πάγια θέση της να προσδιορισθούν άμεσα τα ακαδημαϊκά κριτήρια για τον έλεγχο ποιότητας και την εξωτερική αξιολόγηση των ΠΜΣ μέσω της ΑΔΙΠ.
ΘΕΩΡΕΙ ότι τα δίδακτρα δεν μπορεί να καθορίζονται οριζόντια και ατεκμηρίωτα, αλλά μετά τον προσδιορισμό συγκεκριμένων κέντρων κόστους, με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας, υπηρετώντας ταυτόχρονα τους ακαδημαϊκούς και στρατηγικούς στόχους κάθε Πανεπιστημίου.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι η Πολιτεία και τα Ιδρύματα οφείλουν να διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση των οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών στα ΠΜΣ.
ΘΕΩΡΕΙ ότι ζητήματα ίδρυσης, λειτουργίας και διαχείρισης των ΠΜΣ πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των ιδιαιτεροτήτων και των εσωτερικών διαδικασιών κάθε Ιδρύματος.
«Με βάση τα παραπάνω και συνεκτιμώντας τα επιμέρους θετικά στοιχεία του Σχεδίου Νόμου», σημειώνει η Σύνοδος, «είναι απαραίτητη η επανεξέτασή του και επιθυμεί την άμεση συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας σε αυτή την κατεύθυνση».

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος