Αποχαιρετώντας τον παλιό χρόνο και καλωσορίζοντας τον καινούργιο, η «Φτέρενη κόρη», άπαικτο ελληνικό λαϊκό παραμύθι με μεσαιωνικές καταβολές, για μικρούς και μεγάλους, παρουσιάζεται το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου στις 12:00 και την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018 στις 19:00 στο θέατρο OLVIO.
Το έργο
Η Φτέρενη κόρη είναι μια μαγεμένη κοπέλα που από πεντάμορφη κατάντησε πουλί, αποδεχόμενη στωικά τη μοίρα της. Με δύναμη ψυχής και καρτερία θα υπομείνει το «γραφτό» της, θα αντιμετωπίσει την αποκρουστική όψη της, αλλά κυρίως τον εμπαιγμό και τα γέλια που αυτή προκαλεί στον κόσμο, που δεν έμαθε να αποδέχεται το άλλο, το διαφορετικό. Η κόρη μετά από πολλές περιπέτειες θα εξασφαλίσει το θρόνο στο βασιλόπουλο που την αγάπησε σφόδρα, ξαναβρίσκοντας συνάμα τη χαμένη ομορφιά της.
Το παραμύθι
Στα πολύ παλιά τα χρόνια, τότε που οι δράκοι ζούσαν σε απλησίαστους πύργους και οι βασιλιάδες διαφέντευαν τον κόσμο από ταπεινά σπίτια, ένα νεαρό βασιλόπουλο ρίχνει τη σαΐτα του για να παντρευτεί, υπακούοντας έτσι στις προσταγές του γέρου πατέρα του, μα δοκιμάζοντας, την ίδια ώρα, την τύχη του. Η σαΐτα θα καρφωθεί μακριά σε έναν θεόρατο πύργο που μέσα του ζει φυλακισμένη μια κόρη εκπάγλου καλλονής, παιδί μιας τρομερής οικογένειας δρακόντων. Οι νέοι θα σμίξουν και γρήγορα θα αγαπηθούν, ενώ δεν θα αργήσουν να αποφασίσουν να φύγουν πέρα, στη γενέθλια καστροπολιτεία του βασιλόπουλου. Όμως, οι δράκοι θα τους κυνηγήσουν επιστρατεύοντας διάφορα μαγικά τεχνάσματα. Ακόμα κι όταν καταφέρνουν να τους νικήσουν και να απομακρυνθούν, η λύπη και η ντροπή θα τους καταδιώκουν μιας και η κόρη έλαβε τη σκληρή κατάρα της μάνας της: «από τη μέση και πάνω να γίνει πουλί!». Ο κόσμος θα τους κοροϊδεύει και θα γελά στη θέα της νέας ώσπου τα μάγια να λυθούν και ο βασιλέας να τους πάρει μαζί του στο παλάτι, αναγνωρίζοντας την καλοσύνη της Φτέρενης κόρης και την ομορφιά που σκορπίζει το σπάνιο παράδειγμά της. Αυτό της υπομονής, της καλοσύνης, της δικαιοσύνης και της αποδοχής του «άλλου», ακριβώς, όπως είναι.
Η παράσταση
Μια παράσταση που συγκεντρώνει ισόποσα και πλήρως εναρμονισμένα τις παραστατικές τέχνες: το θέατρο και το χορό (κλασικό και σύγχρονο), τη χρήση της κινηματογραφικής προβολής, τη μουσική με λαϊκά τοξωτά όργανα της Γηραιάς Ηπείρου (κρητική λύρα, σουηδική νικελάρπα, νορβηγικό βιολί), αλλά και την εικαστική τέχνη του οριγκάμι από την Άπω Ανατολή που δημιουργείται μπροστά στους θεατές, μετουσιώνοντας μορφές και στοιχεία του μύθου σε έναν ισχυρό διαπολιτισμικό διάλογο του χθες με το σήμερα.
Η φωνή του λαϊκού αφηγητή, αποδίδει πολυφωνικά το κείμενο ενώ παράλληλα συντονίζεται με το σώμα και τα εκφραστικά μέσα της μοναδικής ερμηνεύτριας που αντανακλά με αφαιρετικό τρόπο τα συναισθήματα που δοκιμάζει κάθε τόσο η κεντρική ηρωίδα της παραμυθιακής αφήγησης.
Μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση ενός παλαιού παραμυθιού από τη λαϊκή προφορική μας παράδοση, που ενέχει το θέμα της ετερότητας και αντιμετωπίζει εν τη γενέσει του το μεγάλο ζήτημα της ψυχολογικής κακοποίησης του ατόμου λόγω εξωτερικής εμφάνισης (bullying) και το θρίαμβο του καλού και του δίκαιου με την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Θεατρική προσαρμογή – αφήγηση – σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης
Ερμηνεία – χορογραφία: Μικαέλα Κεφαλογιάννη
Μουσική: TOKSO Quartet / Κέλυ Θωμά – Sigrun Eng – Eleonore Billy – Anne Hytta
Κοστούμι: Diana Ender
Σκίτσα – κατασκευές: Άννα Χατζηδάκη
Βίντεο: Μαρία Χατζημηνά
Φωτογραφίες: Χρήστος Τσουμπλέκας
info
Θέατρο OLVIO – Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός
Τηλ: 210 3414118
ΓΙΑ 2 ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σάββατο 30 Δεκεμβρίου στις 12:00 & Τρίτη 2 Ιανουαρίου στις 19:00
Διάρκεια: 70′
Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 10 €, Μειωμένο: 7€
Ωρες κράτησης εισιτηρίων: 17:00 – 21:00
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος