“Η Κυρά της Ρω” στο Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες

Η παράσταση «Η Κυρά της Ρω» ανεβαίνει στο Θέατρο ΘησείονΈνα Θέατρο για τις Τέχνες, από τις 6 Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου 2019, στις 19:00.

https://www.youtube.com/watch?v=LGfzC_1fEXY

«Θέλω αντί για ίχνη, να αφήσω μια σημαία. Του ασήμαντου ανθρώπου, του κυριακάτικου τραπεζιού, της αρχαίας χαράς».

Το τρυφερό και ποιητικό κείμενο του Γιάννη Σκαραγκά, η σκηνοθεσία της Κατερίνας Μπερδέκα και η συγκινητική ερμηνεία της Φωτεινής Μπαξεβάνη δημιουργούν μια παράσταση-προσωπική εμπειρία για τον θεατή.

Το κείμενο εμπνέεται από την ηρωική φιγούρα της Κυράς της Ρω, την κατά κόσμον Δέσποινα Αχλαδιώτη, και εστιάζει στο πορτρέτο μιας ελεύθερης και ασυμβίβαστης γυναίκας. Πρόκειται για μια ιστορία με φόντο την πολύπαθη ιστορία του Καστελλόριζου, το τραγικό σκηνικό των διαδοχικών πολέμων, την απόγνωση και τις μύχιες σκέψεις μιας γυναίκας αντιμέτωπης με τα στοιχεία της φύσης αλλά και την ελπίδα της ότι η πίστη της στον άνθρωπο μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο.

Η Κυρά της Ρω ανεβοκατεβάζει καθημερινά την ελληνική σημαία στη νήσο Ρω, συμβολίζοντας το κομμάτι της ελληνικής ψυχής που αντλεί δύναμη από τα ελάχιστα. Απομονωμένη και αντιμέτωπη με αντίξοες συνθήκες, γίνεται το πιο επίκαιρο και ουσιαστικό σύμβολο μιας χώρας που επανέρχεται στις βασικές της αρχές, τοποθετώντας ξανά τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο της ιστορίας της. Ενσαρκώνει τη δύναμη του ανίσχυρου ανθρώπου, και κυρίως την ελπίδα ότι, σε δύσκολες περιόδους, η ακεραιότητα και οι λύσεις δεν είναι υπόθεση των πολλών αλλά του καθένα μας ξεχωριστά.

Η Κυρά της Ρω είναι η δεύτερη ελληνική παραγωγή που έχει λάβει επίσημη πρόσκληση από το διάσημο Center for the Art of Performance του UCLA στο Λος Άντζελες, μετά την παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου “The Great Tamer”, για να ενταχθεί στο πρόγραμμα της σεζόν 2019-2020.

“Η Κυρά της Ρω” στο Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες

Ποια ήταν η Δέσποινα Αχλαδιώτη (Κυρά της Ρω)
Η Δέσποινα Αχλαδιώτη γεννήθηκε το 1890 στο Καστελλόριζο. Από το 1927 με τον άντρα της, τον Κώστα, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην ακριτική νησίδα Ρω, δυτικά του Καστελλόριζου, εντελώς μόνοι τους, για να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Μετά τον θάνατο του συζύγου της το 1940, έζησε στη Ρω με την τυφλή μητέρα της και κατόπιν εντελώς μόνη της.
Πρώτη φορά ύψωσε την ελληνική σημαία το 1929 αλλά από την περίοδο της Κατοχής, όπου υπήρξε και μέλος της Αντίστασης, ύψωνε την ελληνική σημαία κάθε πρωί και την κατέβαζε με τη δύση του ήλιου μέχρι και τον θάνατό της.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 
Πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, ο Γιάννης Σκαραγκάς έχει γράψει επτά θεατρικά έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων το Prime Numbers που ήταν υποψήφιο για τα New York Innovative Theatre Awards στη Νέα Υόρκη το 2009 και το Courage στο θέατρο Keller 62 στη Ζυρίχη το 2017 με την Ruth Schwegler. Έχει τιμηθεί ως συγγραφέας από κορυφαία ιδρύματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το 2018 βραβεύτηκε από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο για το αμερικανικό του διήγημα How to Draw Human Figures (Copper Nickel 2018). Έχει στο ενεργητικό οκτώ βιβλία, με πιο πρόσφατο το ιστορικό μυθιστόρημα Λαχτάρα που περίσσεψε από χτες. Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον χώρο της τηλεόρασης, αλλά και του κινηματογράφου. Γράφοντας στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά, διηγήματα και ποίησή του δημοσιεύονται την τελευταία δεκαετία από γνωστά αμερικανικά λογοτεχνικά περιοδικά όπως: World Literature TodayCopper ΝickelAmerican ChordataThe Charles CarterThe Tower JournalSpilled MilkMidnight Circus, κ.ά. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και υπότροφος του ιδρύματος Fulbright.

Λίγα λόγια για τη σκηνοθέτιδα
Σπούδασε θέατρο στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας του Γιώργου Κιμούλη. Σκηνοθέτησε τα έργα: Drunk enough to say I love you της Κάριλ Τσέτσιλ, Την Τρίτη στο Σουπερμάρκετ του Εμανουέλ Νταρλέ, Έγκλημα στα παρασκήνια του Γ. Μαρή, Κροκόδειλος του Φ. Ντοστογιέφσκι, Αρχιμάστορας Σόλνες του Χ. Ίψεν στο Από Μηχανής Θέατρο, τον Βυσσινόκηπο στα Παρασκήνια σε κείμενο που έγραψε με τον Στράτο Σωπύλη και το Υστερόγραφο του Θ. Κλαδούχου με τη θεατρική ομάδα MeWe της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος, το οποίο επιχορηγήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού.
Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τα έργα, 6+1 τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα (Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας), Ξέχνα το (Ροές), 3΄΄ η μνήμη του χρυσόψαρου και άλλων ευτυχισμένων ζώων (Άδειος Χώρος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου).

“Η Κυρά της Ρω” στο Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες

Λίγα λόγια για τη Φωτεινή Μπαξεβάνη
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (1992). Μουσικές σπουδές στο Εθνικό Ωδείο και στο Ωδείο Φ. Νάκας (πιάνο, τραγούδι, ενορχήστρωση, σύνθεση για το θέατρο και τον κινηματογράφο). Από το 2012 είναι φοιτήτρια του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Επαγγελματικά από το 1992 έως σήμερα συμμετείχε στο θέατρο σεπάνω από εξήντα παραστάσεις ως ηθοποιός, συνθέτης, σκηνοθέτης. Υπήρξε βοηθός γνωστών συνθετών και σκηνοθετών. Επίσης, έχει παίξει πολλές φορές στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση και έχει υπογράψει την πρωτότυπη μουσική ταινιών και σίριαλ.
Έχει διδάξει υποκριτική στις δραματικές σχολές του ΚΘΒΕ, του Εθνικού Θεάτρου, κ.α., καθώς και σε θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ και θεατρικό παιχνίδι σε παιδιά.
Το 2009 σκηνοθέτησε το Prime Numbers του Γ. Σκαραγκά στη Νέα Υόρκη (Υποψήφιο για τα N.Y. Off Broadway Awards). Το 2011 βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στον ρόλο της Λωξάντρας από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου. Το 2017 πήρε βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας (Ουρανία της Δ. Κούρτη). Το 2013-14 υπήρξε αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού́ Θεάτρου.

 

Πληροφορίες

Παραστάσεις από 6 Μαρτίου έως 21 Απριλίου 2019

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη 19:00

Σάββατο 19:00

Κυριακή 19:00

Διάρκεια: 80 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό: 15 ευρώ

Μειωμένο: 12 ευρώ | Ανέργων: 10 ευρώ | Ατέλεια: 5 ευρώ

Για γκρουπ άνω 30 ατόμων 10 ευρώ

Δεύτερος χρόνος παρατάσεων

Ταυτότητα Παράστασης

Ερμηνεύει: η Φωτεινή Μπαξεβάνη

Κείμενο: Γιάννης Σκαραγκάς

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Τσέλο: Τάσος Μισυρλής, Γιώργος Ταμιωλάκης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη

Bοηθός σκηνογράφου: Μιχάλης Σαπλαούρας

Κατασκευή κοστουμιού: Χάρης Σουλιώτης

Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας: Σάκης Στριτσίδης

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος