Τελικά το ζητούμενο είναι να κυνηγάμε την ευτυχία ή να ζούμε καλά; Το φυσιολογικό είναι να μην είμαστε ευτυχισμένοι. Η ζωή, λέει μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της υπαρξιακής σχολής στην ψυχοθεραπεία, η Έμυ Βάν Ντόρζεν, δεν είναι εύκολη. Ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα γίνει.
Το βιβλίο Η Ψυχοθεραπεία και η Αναζήτηση της Ευτυχίας, που επιμελείται το γίγνεσθαι, η Ελληνική Εταιρεία Υπαρξιακής Ψυχολογίας, αμφισβητεί την ευτυχία ως βασική επιδίωξη της ζωής του ανθρώπου και με απλό αλλά όχι απλοϊκό τρόπο μας δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικότερες αξίες στη ζωή. Η αγάπη, η αλήθεια, η πίστη, η τιμή, το θάρρος, η ελευθερία και πολλά άλλα πράγματα μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια πλήρη ζωή που σημαντικό είναι να είμαστε ο εαυτός μας.
Η Βαν Ντόρζεν, συμβουλευτική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και φιλόσοφος καθιέρωσε την υπαρξιακή θεραπεία στη Βρετανία και αντλεί πολλά σημεία της προσέγγισής της από του Έλληνες φιλοσόφους και την ελληνική μυθολογία. Στο πρώτο κεφάλαιο, αυτού του βιβλίου, που εξηγεί πως οι άνθρωποι διαμορφώνουν τις αξίες και τις πεποιθήσεις τους στη ζωή και τι έχουν να κερδίσουν από την ψυχοθεραπεία αναφέρεται στο μύθο του Προμηθέα και της Πανδώρας (Ανοίγοντας το κουτί της Πανδώρας) και τη σχέση της ιστορίας τους με την ψυχοθεραπεία.
Στα άλλα κεφάλαια πραγματεύεται το ρόλο του θεραπευτή, τη σημασία της θετικής ψυχολογίας και της κουλτούρας του ευ ζην, τις δυσκολίες και τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής, χρησιμοποιώντας φιλοσόφους και βασικές φιλοσοφικές έννοιες.
Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα από όσους ενδιαφέρονται για την ψυχοθεραπεία, την αλλαγή, την αυτοβελτίωση χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις ψυχολογίας.
Το δεύτερο βιβλίο της Βαν Ντόρζεν και του Μάρτιν Άνταμς, που το γίγνεσθαι, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κοντύλι, έφερε στο ελληνικό κοινό, είναι το Αναπτύσσοντας δεξιότητες στην Υπαρξιακή Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία, απευθύνεται περισσότερο στους υπαρξιακούς θεραπευτές. Παρουσιάζονται οι έννοιες της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής με ασκήσεις και συγκεκριμένα κλινικά παραδείγματα.
Στο βιβλίο οι συγγραφείς αναφέρονται και στις εμπειρίες ζωής που μπορεί να κάνουν έναν θεραπευτή, καλό υπαρξιακό θεραπευτή.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος