Ισημερινός: Μια φιλική χώρα στην οποία λίγοι ‘Ελληνες επιμένουν (audio)


Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89

Στον Ισημερινό και την εκεί ομογένεια ήταν αφιερωμένη η εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” στο ραδιόφωνο Φωνή της Ελλάδας. Γι’αυτό τον λόγο μιλήσαμε με τον Νικόλα Ντόβα, επιχειρηματία που χρησιμοποιεί εφαρμογές του Blockchain και τον Τάκη Μίχα, δημοσιογράφο και συγγραφέα που ζεί εκεί τα τελευταία χρόνια.

Ο Ισημερινός, ο οποίος έχει εθνικό νόμισμα το αμερικανικό δολάριο, εξάγει πετρέλαιο και χρυσό εκτός από γεωργικά προϊόντα, π.χ. μπανάνες, μπρόκολι, πατάτες και πρώτες ύλες. Ο Ισημερινός ζήτησε βοήθεια από το ΔΝΤ που προσφέρθηκε να τους δώσει δάνειο 4 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας και μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, προκαλώντας βίαιες αντιδράσεις. Η χώρα έχει μειώσει το κρατικό έλλειμμα σε 3% του ΑΕΠ από 5% αλλά η οικονομία έχει μπει σε ύφεση. Ο πληθυσμός είναι 17 εκ. άτομα και το ΑΕΠ ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια.

Νικόλας Ντόβας, επιχειρηματίας

Ισημερινός: Μια φιλική χώρα στην οποία λίγοι ‘Ελληνες επιμένουν (audio)
Νικόλας Ντόβας και υιός Νικόλας-Αντώνιος

Ο εκ Ηπείρου καταγόμενος κ. Ντόβας βρίσκεται στον Ισημερινό τα τελευταία 10 χρόνια όπου ασχολείται με εφαρμογές του blockchain στα γαριδάδικα κι αλλού, έχοντας προηγουμένως ζήσει και εργασθεί στις ΗΠΑ επί δεκαετίες.

Το blockchain είναι η δημοκρατική έκδοση του ιντερνετ,” τόνισε.

“Ανα πάσα στιγμή ο καταναλωτής ξέρει που βρίσκεται το προϊόν και από που έχει προέλθει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί πολλές φορές αναμειγνύονται τα προϊόντα από άλλες χώρες…συνδέουμε τους παραγωγούς με τους καταναλωτές,” πρόσθεσε.

Στην πρωτεύουσα Κίτο όπου βρίσκεται υπάρχουν 20-25 ‘Ελληνες που ασχολούνται με την αλιεία, τις κατασκευές ενώ άλλοι είναι καθηγητές πανεπιστημίου σύμφωνα με τον ίδιο. Οι περισσότεροι βρέθηκαν εκεί γιατί είναι παντρεμένοι με γυναίκες από τον Ισημερινό.

Η κουλτούρα των κατοίκων του Ισημερινού μοιάζει με την ελληνική καθότι είναι πολύ φιλικοί, π.χ. σε καλούν στο σπίτι τους τα Σαββατοκύριακα, κάτι που δεν συμβαίνει στις ΗΠΑ εκτός κι αν ξέρεις κάποιον πολύ καλά, τόνισε.

Ο κ. Ντόβας ανέφερε ότι σημαντικό θέμα είναι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Ο ίδιος είχε προτείνει να φέρουν δάσκαλο από την Ελλάδα που θα πληρώνουν οι ίδιοι γιατί υπάρχουν 7-8 οικογένειες με παιδιά αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί κάτι.

Επίσης, ο πρόεδρος ενός από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά πανεπιστήμια στο Κίτο, ονόματι Σαν Φρανσίσκο, θέλει να ανοίξει έδρα ελληνικών σπουδών. Υπάρχει ήδη ισπανόφωνος από Χιλή που διδάσκει Αριστοτέλη στο πανεπιστήμιο.

Οι μισθοί καθηγητών πανεπιστημίου είναι αρκετά καλοί, κάπου 6 χιλ. δολάρια τον μήνα, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα επεισόδια, ο κ. Ντόβας ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν φρόντισε να ενημερώσει τον κόσμο και είχε διαβουλεύσεις με λίγους επιχειρηματίες παρότι ο γεωργικός τομέας που επηρεάζεται περισσότερο αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ και είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης.

Ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος τόνισε ότι ένα κιλό ντομάτες κοστίζουν 3 δολάρια στο σουπερμάρκετ και φθηνότερα στις λαϊκές αγορές, γεγονός που απέδωσε στο έλλειμμα ανταγωνισμού λόγω αντίστασης από ντόπιους επιχειρηματίες και πολιτικούς.

Τάκης Μίχας, συγγραφέας, δημοσιογράφος

Αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα στον Ισημερινό που είχαν νεκρούς και πολλούς τραυματίες, ο κ. Μίχας ανέφερε πως η αιτία ήταν η τιμή της βενζίνης που πήγε στα 2,2 δολάρια το γαλόνι από 1,6 δολάρια μετά την περικοπή της κρατικής επιδότησης, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις ανάμεσα στους αυτόχθονες γεωργούς, τους φορτηγατζήδες και τους ταξιτζήδες που απέκλεισαν πόλεις. Οι γεωργοί, οι οποίοι δεν είναι σαν τους ευρωπαίους γεωργούς που λαμβάνουν επιχορηγήσεις, χρησιμοποιούν πολύ πετρέλαιο με αποτέλεσμα να δεχθούν μεγάλο χτύπημα.

Για σύγκριση, η βενζίνη κοστίζει πολύ πιο ακριβά στην Ελλάδα- 1,6 ευρώ περίπου το λίτρο- και στην ΕΕ λόγω των φόρων.

Λόγω του ισχυρού νομίσματος είναι πιο φθηνό για τους κατοίκους του Ισημερινού να περάσουν σε γειτονικές χώρες, όπως η Κολομβία, για αγορές, τόνισε.

Ο κ. Μίχας τόνισε ότι θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι στάση θα κρατήσουν οι ξένοι που διαμένουν στον Ισημερινό και το επέλεξαν για το καλό σύστημα υγείας, την ησυχία και τον φθηνότερο κόστος ζωής σε σύγκριση με την πατρίδα τους όπως οι Αμερικανοί.

Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δημήτρης Κοντογιάννης, Πέτρος Δίπλας

Ηχολήπτης: Τάσος Σοΐλεμέζης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος