Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89
Το σώμα μας όλο και κάτι θέλει να μας πει…Ο κόμπος στο στομάχι, στο λαιμό, ο κρύος ιδρώτας, οι ταχυπαλμίες, οι κρίσεις πανικού… Το σώμα μας μας ξέρει καλά και προσπαθεί να μας προειδοποιήσει. Για την υγεία μας, για τις σχέσεις μας, για το τι μας ταιριάζει. Η Σωματική Έκφραση μας βοηθάει να δουλέψουμε με την κίνηση και να ανακαλύψουμε πράγματα που αφορούν στην ψυχή μας. Το σώμα και η κίνησή του γίνεται εργαλείο επίγνωσης.
Τι είναι η Σωματική Έκφραση
Η Σωματική Έκφραση δεν είναι κάτι που δεν ξέρουμε αλλά κάτι που έχουμε ξεχάσει και λειτουργεί σαν ένα προσωπικό ξυπνητήρι που μας θυμίζει πληροφορίες από παλιά γραμμένες και κουμπωμένες πάνω μας, μας λέει η Σουζάνα Αμπιγκαντόρ, δασκάλα Σωματικής Έκφρασης. Είναι μία πρόταση, που βασίζεται στη σωματική επαφή, απευθύνεται σε όλους, χωρίς καμία καλλιτεχνική αισθητική, για να γνωρίσουμε καλύτερα το σώμα μας και τη γλώσσα του, μέσα από την οποία εκφράζουμε αισθήσεις, συναισθήματα, σκέψεις, εικόνες.
Ακούστε όλη τη συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Στο ντιβάνι της κρίσης».
Στο βιβλίο της με τίτλο «Όταν το σώμα μιλάει», με κείμενα και ζωγραφιές περιγράφει τις ασκήσεις που χρησιμοποιεί βλέποντας και δουλεύοντας το σώμα σαν ένα χώρο. Χωρίς να ονομάζεται «…. Therapy», η Σωματική Έκφραση, καταλήγει να λειτουργεί θεραπευτικά.
Οι ασκήσεις δουλεύονται σε ομάδες και με μουσική που είναι πολύ σημαντική για την κάθε άσκηση και τα θέματα είναι:
- Η ετοιμότητα. Πότε έχουμε και πότε μας λείπει.
- Ο αυθορμητισμός. Τι μας εμποδίζει να είμαστε αυθόρμητοι;
- Τα όρια. Κατά πόσο μπορούμε να τα δεχόμαστε και να τα θέτουμε. Μπορούμε να πούμε ένα Ναι και ένα Όχι χωρίς να νιώθουμε ενοχές;
- Η εμπιστοσύνη. Πόσο εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας πριν να πούμε ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους άλλους;
- Η επικοινωνία. Ανακαλύπτοντας διαφορετικούς τρόπους να σχετιζόμαστε με τους άλλους που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά.
Η πρακτική της Σωματικής Έκφρασης, απευθύνεται και σε παιδιά ακόμα και σε παιδάκια στο νηπιαγωγείο.
Μητέρα της Σωματικής Έκφρασης είναι η Πατρίτσια Στόκοε (1929–1996), χορεύτρια και εκπαιδευτικός, που πίστευε ότι ο χορός εμπεριέχει τη σφραγίδα του κάθε ανθρώπου όπως ο κάθε ποιητής εκφράζει το δικό του ποίημα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος