Ρέθυμνο: Επίσκεψη Α. Ξανθού και Κ. Φωτάκη στο Κέντρο Ερευνών Φυσικής Πλάσματος και Laser του ΤΕΙ Κρήτης

Εντυπωσιασμένοι και αποφασισμένοι να ενισχύσουν και να στηρίξουν τη λειτουργία και το έργο του Κέντρου Ερευνών Φυσικής Πλάσματος και Laser του ΤΕΙ Κρήτης εμφανίστηκαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, οι οποίοι επισκέφθηκαν χθες τις εγκαταστάσεις του ερευνητικού κέντρου και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία και το σημαντικό έργο του από το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό του.

Πρόκειται για ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο με σημαντική και αναγνωρισμένη επιστημονική δράση από τους είκοσι δύο ερευνητές και μηχανικούς / ηλεκτρονικούς που εργάζονται, το οποίο εξυπηρετεί ερευνητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες στα γνωστικά αντικείμενα -μεταξύ άλλων – της: « Αλληλεπίδρασης ισχυρής ακτινοβολίας λέιζερ με ύλη και πλάσμα, ανάπτυξη διαγνωστικών λέιζερ για πλάσμα και υλικά, ιατρικές και βιοϊατρικές εφαρμογές ακτινοβολίας παραγόμενης από λέιζερ, προστασία από ακτινοβολία υψηλής ενέργειας, ανάπτυξη ενισχυτών σήματος, πιστοποίηση ποιότητας μουσικών οργάνων με τη χρήση συμβολομετρικών τεχνικών λέιζερ, ανάπτυξη και βελτιστοποίηση μηχανολογικών συστημάτων».

«Τιμή για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την εκπαιδευτική και πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας, αποτελεί η ύπαρξη και λειτουργία του Κέντρου με υψηλής ποιότητας ερευνητικό έργο, προηγμένη τεχνολογία και σημαντικά αποτελέσματα και δυνατότητες εφαρμογής της τεχνολογίας αυτής μεταξύ άλλων και με την ιατρική και ειδικά της εξατομικευμένης προσέγγισης στο θέμα του καρκίνου», ανέφερε ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ήδη στους λίγους μήνες λειτουργίας του Κέντρου το οποίο αξίζει να σημειωθεί πως στεγάζεται σε σύγχρονα κτήρια που δώρισε στο ΤΕΙ η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, έχει παραδοθεί σημαντικός αριθμός δημοσιεύσεων ενώ όπως αναφέρθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον πρόεδρο του ΤΕΙ Ρεθύμνου Νεκτάριο Παπαδογιαννάκη και τον Διευθυντή του Κέντρου Μιχάλη Ταταράκη: «Στόχος μας είναι να γίνει εστία επιστημονικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος το Κέντρο μας και να έρχονται για εργασία επιστήμονες από το εξωτερικό, να βοηθήσουμε ώστε οι επιστήμονες μας να μην φεύγουν από τη χώρα και να παράσχουμε όλα τα επιστημονικά εργαλεία εκείνα που θα βοηθήσουν στη γνώση του μέλλοντος».

Τα βήματα που γίνονται στο Κέντρο Ερευνών Φυσικής Πλάσματος και Laser του ΤΕΙ Κρήτης και τα ερευνητικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τον υπουργό, αποδεικνύουν πως: «… το δημόσιο πανεπιστήμιο, τα δημόσια ερευνητικά κέντρα αλλά και το δημόσιο σύστημα υγείας της Ελλάδας, παρά τα όποια προβλήματα, τις δυσκολίες και την παρατεινόμενη οικονομική κρίση, εξακολουθούν να έχουν πολύ μεγάλη αξιοπιστία, να αποτελούν πόλο έλξης επιστημόνων και ερευνητών από το εξωτερικό συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στην προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας».

Όλα αυτά – είπε ο κ. Ξανθός – μπορούν να αποτελέσουν απάντηση στην επιστημονική μετανάστευση που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια ενώ παράλληλα, όπως επεσήμανε: «Οι επιστήμονές μας αποδεικνύουν πως αυτή η χώρα, μόλις κλείσουν οι εκκρεμότητες αυτής της περιόδου, έχει της προϋποθέσεις να σταθεί όρθια και να διεκδικήσει ισότιμη και αξιοπρεπή θέση μέσα στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης συνεχάρη τους εργαζόμενους επιστήμονες στο συγκεκριμένο Κέντρο, ενώ σχολίασε ότι κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση: «Γίνεται μία προσπάθεια εδώ και χρόνια η οποία και συνεχίζεται, απαξίωσης του Ελληνικού Πανεπιστημίου. Έχει σημασία να καταλάβει ο καθένας βλέποντας τι συμβαίνει σε αυτό το κέντρο από τους επιστήμονες και ερευνητές οι οποίοι είναι απόφοιτοι του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου, αλλά και όσοι φεύγουν στο εξωτερικό που είναι περιζήτητοι, ότι προέρχονται από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Αυτό πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη όλοι όσοι με ευκολία λένε ότι τα δημόσια πανεπιστήμια είναι μεταξύ άλλων άχρηστα. Σαφώς πρέπει να γίνεται προσπάθεια βελτίωσης όμως υπάρχουν πολλά δείγματα καλής δουλειάς στα πανεπιστήμια μας παρά τις οικονομικές δυσκολίες».

Σύμφωνα με τον κ. Φωτάκη όλη η επιστημονική και ερευνητική προσπάθεια του Κέντρου Ερευνών Φυσικής Πλάσματος και Laser, εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του Πανεπιστημίου Κρήτης η οποία έχει διεθνή εμβέλεια. «Η λειτουργία του Κέντρου είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο από την άποψη της νέας γνώσης που δημιουργεί και υπόσχεται πολλά στην επιστήμη των Λέιζερ και της φωτονικής, με πολλές εφαρμογές ακόμα και στην ιατρική, αλλά επίσης προσδοκούμε πολλά από το συγκεκριμένο τομέα στο χτίσιμο της οικονομίας της γνώσης ως αναπτυξιακό εργαλείο. Καταδεικνύει παράλληλα το δυναμικό που υπάρχει όχι μόνο στην Κρήτη αλλά γενικότερα στο Ελληνικό Δημόσιο σύστημα της παιδείας και της έρευνας, αφού τα άτομα που εργάζονται εδώ μέσα έχουν εκπαιδευτεί σε δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια. Εμείς ως υπουργείο δίνουμε μεγάλη σημασία στο τομέα της έρευνας και τη θέσπιση χαρτοφυλακίου ειδικά για την έρευνα και την καινοτομία, δεδομένου ότι το 2016 έγινε αύξηση 30% στους πόρους για την έρευνα, το 2015 έτος δύσκολο, οι επενδύσεις που έγιναν στον τομέα αυτό ξεπέρασαν σε αύξηση τα 200 εκατομμύρια σε σχέση με το 2014 και τα πρόσφατα μέτρα ενίσχυσης του τομέα που έχουν ληφθεί αναμένουμε πως θα απογειώσουν την έρευνα στη χώρα μας».

Αξίζει να σημειωθεί, πως έχει δημιουργηθεί ένα υπερ-ταμείο συμμετοχών μαζί με το ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων, το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία – σύμφωνα με τον κ. Φωτάκη – από τον ερχόμενο μήνα, δίνοντας τη δυνατότητα σε ερευνητικές ιδέες ή αξιοποιήσιμα αποτελέσματα, να μετατραπούν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες.

«Το Κέντρο Ερευνών Φυσικής Πλάσματος και Laser στο Ρέθυμνο, συνεισφέρει στο σκοπό αυτό και παράλληλα εμείς προσπαθούμε να τονώσουμε την έρευνα και την παραγωγή γνώσης μέσω αντίστοιχων προγραμμάτων όπως αυτό του συγκεκριμένου κέντρου. Η πολιτική μας δημιουργεί ευκαιρίες έχοντας παράλληλα στόχο, μέσω θεσμικών παρεμβάσεων από εμάς, για την ανάσχεση της μεγάλης φυγής στο εξωτερικό των επιστημόνων μας», είπε ο κ. Φωτάκης. – ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος