Σ. Κριμιζής στο Πρώτο Πρόγραμμα : Για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου δεν ισχύει το “ουδείς αναντικατάστατος” (audio)


Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Φόρο τιμής στον φίλο Βαγγέλη Παπαθανασίου και συνοδοιπόρο στα ταξίδια στο διάστημα κυριολεκτικά, επιστημονικά, μουσικά και νοητικά αποτίει στην Ελληνική Ραδιοφωνία ο Σταμάτης Κριμιζής, Ακαδημαϊκός, Αστρονόμος, Ερευνητής.

Αναφερόμενος στον σπουδαίο συνθέτη που έφυγε από τη ζωή αυτές τις μέρες, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Μένουμε Πρώτο” και την Έλενα Καραγιάννη, είπε πως ήταν ένας διαφορετικός άνθρωπος, είχε φοβερό ταλέντο για να αρχίσει από 4 ετών να παίζει πιάνο και από τα 6 να γράφει μουσική και φυσικά η επιρροή του σε όλο τον κόσμο ήταν εξαιρετική.
Για κάποιους ανθρώπους δεν ισχύει η φράση “ουδείς αναντικατάστατος”.
Ο Βαγγέλης είχε την έμπνευση και τη δυνατότητα να μας φέρνει τις ιδέες της μουσικής του που ο ίδιος είχε παρομοιάσει σαν του Πλάτωνα λέγοντας πως δεν ήταν δικές του και πως αυτή η μουσική υπήρχε στο σύμπαν και πως ο ίδιος ήταν ο δέκτης που απλώς τις μεταφράζει για να την ακούσουμε.

Θυμάται πως όταν έγινε η ανακάλυψη των Αστέρων νετρονίου που περιστρέφονταν σε χρόνο δεκάτων του δευτερολέπτου και εξέπεμπαν έναν ρυθμικό ήχο, αυτό τον ενθουσίασε. Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι υπάρχει κάτι στο διάστημα που να περιέχει μια κανονικότητα και τότε έγραψε το πρώτο του κομμάτι, το Albedo 0,39, στη διασύνδεση με το σύμπαν και το δημοσίευσε το 1976.
Μετά περάσαμε με το Voyager από τον Δία και για πρώτη φορά είχαμε ένα όργανο σαν δέκτης ραδιοκυμάτων που ηχογράφησε τα ηλεκτρόνια γύρω από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη και τότε ήταν πολύ δύσκολο να τα μετατρέψει κανείς σε ήχο και να τα μεταδώσει στον κόσμο από τον πρώτο υπολογιστή που υπήρχε τότε, μετά απο 1,5 χρόνο ταξιδιού.
Τους άκουσε αυτούς τους ήχους ο Βαγγέλης και ενθουσιάστηκε και εκείνη την εποχή ήταν που ο Καρλ Σέγκεν, υπεύθυνος για τις εικόνες του Voyager, αναζητούσε μουσική για μια σειρά το COSMOS που θα ήταν ανάλογη και τότε άκουσε τις μουσικές του Βαγγέλη και έτσι συμφώνησαν και μεταδόθηκε μια σειρά που παρακολούθησαν εκατομμύρια.
Τον είδα τελευταία φορά το 2016,2017 πριν φύγει για το Παρίσι. Είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία ή μέσω emails.
Μου έστειλε μήνυμα όταν έγραφε τη μουσική για το πρόγραμμα Juno και εκδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
Δεν πρόλαβε να στείλει τη μουσική για το Συνέδριο που θα γίνει στις 18 Ιουλίου στην Αθήνα. Είχαμε συμφωνήσει ότι θα παίξει η μουσική του και θα μεταδίδαμε ένα μήνυμα, έναν χαιρετισμό του.
Γίνεται κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική Ηπειρο και φέτος θα γινόταν στην Ευρώπη.

 

Αναφορικά με την εξερεύνηση του Διαστήματος και τις εφαρμογές των ανακαλύψεων στην καθημερινότητά μας, ανέφερε πως είμαστε στα πρώτα βήματα, μόλις 70 χρόνια από την εκτόξευση του Sputnik.
Η εμπορική εκμετάλλευση του Διαστήματος με καθημερινές εκτοξεύσεις Δορυφόρων για τις Τηλεπικοινωνίες ξεκίνησε μόλις πρόσφατα.
Ολοι μας ερχόμαστε σε επαφή με διαστημικές υπηρεσίες. όπως το GPS (πλοηγός), τηλεπικοινωνίες, δορυφόρους για τον καιρό, τις εφαρμογές από διαστημικά προγράμματα στην τηλεϊατρική, το λογισμικό που χρησιμοποιείται για την ανάλυση του Άρη ξεκίνησε από τις Ακτίνες Χ για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, έκτοτε αυξήθηκε η ευκρίνεια των απεικονιστικών εξετάσεων δέκα φορές.

Χαρακτήρισε “όνειρο θερινής νυκτός” τον εποικισμό του Άρη, αφού μεταξύ των πιο δύσκολων που δεν μπορεί κανείς να απαντήσει είναι πως οτιδήποτε δημιουργηθεί πρέπει να γίνει ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας και της απουσίας μαγνητικού πεδίου και ατμόσφαιρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος