Safe Water Sports: Ενημερώσου. Έλεγξε. Πρόσεξε. Απόλαυσε τη θάλασσα και τα σπορ με ασφάλεια

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα και διαθέτει πανέμορφες παραλίες με καταγάλανα νερά, οι οποίες κάθε καλοκαίρι προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Απαραίτητες προϋποθέσεις, όμως, για να χαρούμε τον ήλιο, το κολύμπι και τα θαλάσσια σπορ, με ασφάλεια, είναι η σωστή ενημέρωση και η τήρηση βασικών κανόνων, ώστε να αποφύγουμε τραυματισμούς και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις.

Στα 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής που διατρέχουν την Ελλάδα, συμβαίνουν κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, 300 περιστατικά θανάτων στη θάλασσα, πολλά από τα οποία οφείλονται στην απουσία γνώσης βασικών κανόνων κολύμβησης και κυκλοφοριακής συμπεριφοράς με σκάφος.

Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες -αθλητικές και ψυχαγωγικές- στο νερό, με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και στην πρόληψη των ατυχημάτων, αποτελεί τον βασικό σκοπό και το όραμα του Safe Water Sports. Πρόκειται για μια εθελοντική μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία,  που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015, με αφορμή ένα τραγικό γεγονός που συνέβη το καλοκαίρι του 2014 και είχε αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 10χρονου παιδιού, ενώ έκανε θαλάσσιο σπορ.

Safe Water Sports: Ενημερώσου. Έλεγξε. Πρόσεξε. Απόλαυσε τη θάλασσα και τα σπορ με ασφάλεια

Η Ελίζα Καραμπετιάν-Νικοτιάν, υπεύθυνη δημόσιων σχέσεων του Safe Water Sports, μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» για το έργο και τις δράσεις της εθελοντικής αυτής πρωτοβουλίας.

κ. Νικοτιάν, τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στους κινδύνους που κρύβει η θάλασσα. Με ποιον τρόπο συμβάλλει το Safe Water Sports στην ενημέρωση και στην εκπαίδευσή τους;

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 50.000 Ευρωπαίοι πολίτες τραυματίζονται συμμετέχοντας σε θαλάσσια σπορ και σε δραστηριότητες με σκάφη. Ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου για τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως 18 ετών. Γι’ αυτό, προτεραιότητα όλων μας είναι η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών, που πρέπει να ξεκινάει από τις πολύ μικρές ηλικίες. Σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και το υπουργείο Παιδείας, έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των μαθητών στα σχολεία όλης της χώρας με τον τίτλο Προσέχω – Μαθαίνω – Νοιάζομαι, με βασικό αντικείμενο την εμπέδωση των κανόνων ασφάλειας για τη θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ. Αφορά τους μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων και υλοποιείται κάθε χρόνο την περίοδο Μάρτιο-Ιούνιο του σχολικού έτους, σε πανελλαδική κλίμακα. Για τον ανασχεδιασμό του προγράμματος, η ομάδα εκπαιδευτικών του SWS εργάστηκε εθελοντικά και παρέδωσε στο Λιμενικό Σώμα τους κανόνες που πρέπει να διδάσκονται στα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, εκπαιδευτικά video, διαδραστικά powerpoints, animations και quiz, ώστε η ενημέρωση να είναι αποτελεσματική και στοχευμένη. Μέρος του εκπαιδευτικού υλικού είναι και μια ειδική σειρά inspirational videos που δημιουργήσαμε και στα οποία συμμετέχουν οι Ν. Κακλαμανάκης, Σ. Γιαννιώτης, Χ. Αφρουδάκης, Σ. Παπαδοπούλου, Α. Καραπατάκη, Ν. Πλυτάς, Γ. Παναγιωτάκης και η ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης.

Επίσης, λειτουργούν πρότυπα εκπαιδευτικά κέντρα ψυχαγωγίας στις παραλίες, όπου μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία, τα παιδιά όλων των ηλικιών ενημερώνονται για τα θέματα που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, για την ασφάλειά τους στη θάλασσα, στα σπορ και στις δραστηριότητες αναψυχής.

 Safe Water Sports: Ενημερώσου. Έλεγξε. Πρόσεξε. Απόλαυσε τη θάλασσα και τα σπορ με ασφάλεια

Ο δωδεκάλογος της ασφάλειας

Κανόνας 1

Βεβαιώνομαι ότι η επιχείρηση εκμίσθωσης διαθέτει από τη λιμενική αρχή άδεια λειτουργίας για την τρέχουσα χρονιά και για το συγκεκριμένο σπoρ. Σύμφωνα με τον νόμο, κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο δεν είναι αρκετό. Επιχείρηση που δεν εμφανίζεται στο www.safewatersports.gr δεν έχει άδεια λειτουργίας.

Κανόνας 2

Για οποιαδήποτε θαλάσσια δραστηριότητα ελκόμενου μέσου από ταχύπλοο σκάφος (π.χ. σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, δαχτυλίδια) πρέπει, σύμφωνα με τον νόμο: α) ο χειριστής αυτού να είναι κάτοχος πτυχίου προπονητή-εκπαιδευτή θαλάσσιου σκι. Η κατοχή άδειας ταχύπλοου σκάφους δεν είναι -σε καμιά περίπτωση- αρκετή, β) υποχρεωτικά να επιβαίνει στο σκάφος δεύτερο άτομο με αποκλειστικά καθήκοντα παρατηρητή.

Κανόνας 3

Ζητάω να δω τη σωστική λέμβο, που πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και η οποία δεν νοικιάζεται και δεν χρησιμοποιείται για άλλο λόγο ποτέ.

Κανόνας 4

Διαπιστώνω ότι υπάρχει κοντά ναυαγοσώστης, εφόσον είναι υποχρεωτική η παρουσία του στη συγκεκριμένη παραλία.

Κανόνας 5

Δεν κάνω θαλάσσια δραστηριότητα εάν δεν αισθάνομαι καλά ή έχω καταναλώσει αλκοόλ ή δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες από το φαγητό. Η εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής απαγορεύεται πριν από την ανατολή ή μετά τη δύση του ήλιου.

Κανόνας 6

Δεν επιτρέπω, ως κηδεμόνας, τη διενέργεια θαλάσσιου σπορ από παιδί που δεν γνωρίζει καλά κολύμβηση.

Κανόνας 7

Δεν νοικιάζω θαλάσσιο σπορ εάν δεν έχω την ελάχιστη ηλικία 14 ετών για Aqua scooter, Seabuggy, Κανό. 14 ετών για θαλάσσιο ποδήλατο (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό). 16 ετών για θαλάσσιο σκι, θαλάσσιο έλκηθρο, θαλάσσιο δαχτυλίδι, ιστιοσανίδα, Catamaran, ιστιοπλοϊκές λέμβους (εκτός αν υπάρχει γονική συναίνεση). 16 ετών για μηχανοκίνητες λέμβους (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό). 16 ετών για Κayak.

Κανόνας 8

Διαπιστώνω ότι υπάρχει και χρησιμοποιώ τον δίαυλο με πλωτές σημαδούρες μπροστά από το πόστο της επιχείρησης, για την είσοδο και έξοδο όλων των εκμισθωμένων μέσων προς και από την παραλία.

Κανόνας 9

Λαμβάνω όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας (π.χ. σωσίβιο, κράνος κ.λπ.), ανεξάρτητα από το επίπεδο δεξιότητας και την εμπειρία που έχω. Ελέγχω αν αυτά είναι σε καλή κατάσταση.

Κανόνας 10

Διατηρώ τις αποστάσεις ασφαλείας από τους λουόμενους, δεν κάνω επικίνδυνους ελιγμούς και δεν χειρίζομαι ταχύπλοο σκάφος εάν δεν κατέχω τη νόμιμη άδεια της λιμενικής αρχής.

Κανόνας 11

Ενημερώνομαι για τον καιρό στην περιοχή, διατηρώ οπτική επαφή με το πόστο της επιχείρησης και επιστρέφω αμέσως εάν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν.

Κανόνας 12

Ενημερώνω την αρμόδια λιμενική αρχή, εφόσον διαπίστωσα ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Safe Water Sports: Ενημερώσου. Έλεγξε. Πρόσεξε. Απόλαυσε τη θάλασσα και τα σπορ με ασφάλεια

Οδηγίες για ασφαλή κολύμβηση

  • Μην απομακρύνεσαι κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρεις καλό κολύμπι.
  • Μην κάνεις βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζεις το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.
  • Μην κολυμπάς σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη ή όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές.
  • Μην κολυμπάς μόνος τη νύχτα και πάντα να έχεις οπτική επαφή με τον σύντροφό σου κολυμβητή.
  • Καθώς κολυμπάς, παρατηρείς ότι σε παρασέρνει το ρεύμα; Μην πανικοβάλλεσαι. Δες από πού φυσάει ο άνεμος. Στρέψε το στόμα και τη μύτη σου από την αντίθετη κατεύθυνση και προσπάθησε απλά να κρατηθείς στην επιφάνεια. Αν το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή, κολύμπα μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία.
  • Έπαθες κράμπα; Μη φοβηθείς. Χαλάρωσε το μέρος του σώματος που πιάστηκε και με αργές κινήσεις κολύμπησε προς την ακτή.
  • Υψώθηκε από τον ναυαγοσώστη κόκκινη σημαία κινδύνου; Βγες γρήγορα έξω από το νερό. Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει είτε ότι τα κύματα-ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα είτε ότι υπάρχει ρύπανση στη θάλασσα είτε ότι ελλοχεύει κάποιος άλλος κίνδυνος.
  • Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάς πέρα από αυτές.

 Safe Water Sports: Ενημερώσου. Έλεγξε. Πρόσεξε. Απόλαυσε τη θάλασσα και τα σπορ με ασφάλεια

Το αγαπημένο χταπόδι των παιδιών, ο Χταπόδιος Safe, ο ήρωας που έπλασε ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος, πρωταγωνιστεί στην καμπάνια και στα σποτ του SWS, και με τον μοναδικό του τρόπο, δίνει χρήσιμες συμβουλές στα παιδιά για να απολαμβάνουν με ασφάλεια θάλασσες και πισίνες.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος