Τα «χρυσά παιδιά» του Ρίο (video)

Τα φώτα χαμήλωσαν στο Ρίο καθώς οι 31οι Ολυμπιακοί αγώνες πέρασαν στην ιστορία. Μεταξύ των πρωταγωνιστών ήταν και οι Έλληνες αθλητές, οι επιδόσεις των οποίων έφεραν την Ελλάδα στην 26η θέση της κατάταξης σε σύνολο 206 χωρών. Τρία χρυσά, 1 ασημένιο και δυο χάλκινα ήταν η ελληνική συγκομιδή, η πέμπτη καλύτερη στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η αρχή έγινε με την Άννα Κορακάκη στην σκοποβολή, που έγινε η πρώτη αθλήτρια μετά τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα το 1912, με δύο ολυμπιακά μετάλλια στην ίδια διοργάνωση. Χρυσό και χάλκινο για την 20χρονη αθλήτρια που έχει όλο το μέλλον μπροστά της. Ανάμεσα στις εικόνες που δεν θα ξεχάσουμε: η αγωνία για την κατάκτηση της κορυφής αποτυπωμένη στο πρόσωπο του πατέρα και προπονητή της Τάσου Κορακάκη, που αποφεύγει να δει την τελευταία αποφασιστική βολή της κόρης του. Αμέσως μετά σπεύδει να την σφίξει στην αγκαλιά του.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας πήγε στο Ρίο με τον αέρα του φαβορί και τα κατάφερε ανήμερα Δεκαπενταύγουστου. Το ήθελε πολύ αυτό το μετάλλιο ο Έλληνας πρωταθλητής. Δούλεψε γι’ αυτό με τον προπονητή του Δημήτρη Ράφτη και στον τελικό των κρίκων τίποτα δεν φαινόταν ικανό να τον σταματήσει. Πρώτος στον κόσμο και την Ευρώπη και τώρα Ολυμπιονίκης. Το άξιζε και το απέδειξε. Στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου σήκωσε ψηλά το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στη μνήμη του πατέρα του Παναγιώτη και στις πρώτες δηλώσεις του έστειλε το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα.

Ο Σπύρος Γιαννιώτης έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, ολοκληρώνοντας την καριέρα του με το αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο στην ανοιχτή θάλασσα. Η αγωνιστική μοίρα επεφύλασσε ένα φινάλε θρίλερ, με τον αθλητή του Νίκου Γέμελου να δίνει όσα αποθέματα ψυχής είχε στα τελευταία μέτρα της κούρσας και να χάνει οριακά το χρυσό μετάλλιο στον τερματισμό. Ένας αγώνας συγκλονιστικός και μία τεράστια προσπάθεια από τον Σπύρο Γιαννιώτη που άγγιξε τις καρδιές όλων στην τελευταία και πιο συγκινητική κούρσα της ζωής του.
Στην ιστιοπλοΐα οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής χάρισαν στην Ελλάδα το χάλκινο μετάλλιο στα σκάφη τύπου 470. Στα γνώριμα για εκείνους νερά του Ρίο είδαν τους κόπους 8 ετών να αποδίδουν καρπούς. Με επιμονή και σκληρή δουλειά μέσα στην αλμύρα της θάλασσας το δίδυμο Μάντη Καγιαλή υπό την καθοδήγηση του Μάκη Ωρολογά επανέφερε την ελληνική ιστιοπλοΐα στο ολυμπιακό βάθρο.

Τον επίλογο στη φανταστική πορεία των Ελλήνων Αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο έγραψε η Κατερίνα Στεφανίδη στον τελικό του επί κοντώ, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 4 μέτρα και 85 εκατοστά. Η Ελληνίδα αθλήτρια επέλεξε να μην δει το τελευταίο άλμα της Αμερικανίδας Σουρ που επισφράγισε τη θέση της στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Δευτερόλεπτα αργότερα έπεσε στην αγκαλιά του συζύγου και προπονητή της Μιτς Κρίερ.
Στην απονομή η Κατερίνα τραγούδησε τον εθνικό ύμνο σκορπώντας ρίγη συγκίνησης σε όλους τους Έλληνες που ξενύχτησαν για να δουν το λαμπερό χαμόγελό της να λάμπει από ευτυχία.

Στην τελετή λήξης η Κατερίνα Στεφανίδη μπήκε πρώτη στο Μαρακανά κρατώντας την ελληνική σημαία. Έξι αθλητές, 6 ολυμπιακά μετάλλια, αλλά και σημαντικές διακρίσεις από το σύνολο της ελληνικής αποστολής που έδωσε τον αγώνα της σε αντίξοες συνθήκες. Το όνειρο με τους πέντε κύκλους τελείωσε με τους αθλητές να σηκώνουν την Ελλάδα ψηλά.

Πηγή ΕΡΤ, Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος