“Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι“ στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου – Συνέντευξη με τον ηθοποιό Θεοδόση Κώνστα

Η παράστασηΘεογονία, ένα μεγάλο γλέντι” της θεατρικής ομάδας Patari Project, σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου, εμπνέεται απ’ το ομότιτλο επικό, αφηγηματικό ποίημα του Ησίοδου (7ος αι. π.Χ.) για τις απαρχές του κόσμου και φέρνει στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Ιουλίου, στις 21:30, ένα γαμήλιο γλέντι αλλιώτικο από τ’ άλλα.

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

Για το φαντασμαγορικό σύμπαν της “Θεογονίας”, γεμάτο ερωτικές ενώσεις, γάμους και γεννήσεις, συγκρούσεις και κατορθώματα, το οποίο αποτυπώνεται στην υποβλητική σκηνή του Μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Επιδαύρου, μιλάει στη “Ραδιοτηλεόραση” ο Θεοδόσης Κώνστας, ένας από τους ιδρυτές των Patari Project και τους πρωταγωνιστές της παράστασης.

“Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι“ στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου – Συνέντευξη με τον ηθοποιό Θεοδόση Κώνστα

Γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε το συγκεκριμένο έργο του Ησίοδου στη Μικρή Επίδαυρο;

Η παράσταση αυτή είναι η πρώτη μας σκηνική απόπειρα σε αρχαίο θέατρο. Όσο αναζητούσαμε να συνδεθούμε με τον ιερό χώρο και να εμπνευστούμε από την ενέργεια και την σημασία του τόσο η Θεογονία του Ησίοδου έμοιαζε η καταλληλότερη επιλογή. Πρόκειται για ένα επικό κείμενο που προσπαθεί να χαρτογραφήσει τις απαρχές του κόσμου αλλά και να καταγράψει την προέλευση θεών και των θνητών, να φωτίσει τα νήματα που συνδέουν ό,τι είναι αντιληπτό στη γη με τα πιο άφαντα στοιχεία του αχανούς μας σύμπαντος. Επιπλέον, είναι ένα έργο που παρέχει πολύ υλικό για σωματική εικονοποίηση, μιας κι είναι γεμάτο μάχες, τέρατα, θεϊκές ενώσεις και συγκρούσεις, σκοτάδια και φως και φαινόμενα μεγαλειώδη. Το γεγονός ότι η παράσταση είναι μέρος του Φεστιβάλ Επιδαύρου, της μεγάλης θεατρικής γιορτής του καλοκαιριού, μας έσπρωξε να ενσωματώσουμε το στοιχείο του γαμήλιου γλεντιού: θέλουμε να νιώσετε όλοι ευπρόσδεκτοι να ξεφαντώσετε μαζί μας…

Τι θα δούμε σε αυτή την εκδοχή της “Θεογονίας”;

Θα δείτε καθημερινούς αναγνωρίσιμους χαρακτήρες, καλεσμένους σε γαμήλιο γλέντι, να τεντώνονται προς το παρελθόν για να βρουν τις ρίζες τους και τον θεό που κρύβουν μέσα τους. Θα δείτε ηθοποιούς να φτάνουν τη σωματικότητά τους στα όρια μέχρι να φτάσουν μια έκσταση συμπαντική. Θα δείτε το ποίημα του Ησίοδου να γίνεται η αφετηρία για να στηθεί μια παράταση για την αναζήτηση του υλικού απ’ το οποίο είναι φτιαγμένος ο άνθρωπος. Θα δείτε όμορφους χορούς και σκληρές μάχες, αλλά και θα ακούσετε θεϊκή ζωντανή μουσική.

Μιλήστε μας για την ομάδα σας και για μελλοντικά σχέδιά σας…

Η προτίμησή μας στις μεθόδους του σωματικού θεάτρου μας έφερε κοντά το 2011. Η επιθυμία μας να φτιάχνουμε παραστάσεις βασισμένες στην τεχνική της «πλατφόρμας» μας ανέβασε στα πατάρια και έτσι γεννήθηκε το Patari Project. Σε κάθε μας δουλειά βασικό στοιχείο είναι ο χωροταξικός περιορισμός που τον χρησιμοποιούμε ως καταλύτη για να απελευθερωθεί η φαντασία και να αποκαλυφθούν νέα εκφραστικά μέσα. Στις επτά παραγωγές που μετράμε έχουμε παίξει πάνω σε υπερυψωμένες πλατφόρμες, πατάρια, ουρά πιάνου, στα χερούλια θέσεων θεάτρου, μακρόστενες γέφυρες, σε νυφικό τραπέζι… Κάποια στιγμή θα θέλαμε να παίξουμε σε πλωτή πλατφόρμα. Μέχρι τότε ελπίζουμε να εμπνεόμαστε απ’ τον κόσμο και τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν, να έχουμε υπομονή αλλά και όρεξη να βρίσκουμε ευφάνταστους τρόπους να λέμε ιστορίες και να θυμόμαστε όταν σπάμε τα νεύρα ο ένας του άλλου, πως είναι από την κούραση και την πολυετή… φαγούρα και θα περάσει. Μετά τη Θεογονία θα ξεκινήσουμε δουλειά για μια παράσταση για όλη την οικογένεια, ένα αντικείμενο και κοινό που μας ταιριάζει ιδιαίτερα μιας και στο πατάρι ανεβαίνουμε για να κάνουμε θέατρο με την ίδια ορμή που το παιδί ρίχνεται στο παιχνίδι.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η “Θεογονία” περιγράφει τη γένεση του κόσμου και τη γενεαλογία των θεών της ελληνικής μυθολογίας. Επικαλούμενος τη θεία έμπνευση που έχει λάβει απευθείας από τον Δία και τις Μούσες, ο Ησίοδος παραδίδει 1.022 στίχους που αντλούν από πρώιμες παρατηρήσεις της φύσης και του κόσμου, της γης, του ουρανού, των αστεριών, της θάλασσας. Ξεκινώντας από το Χάος, απ’ όπου γεννιούνται οι πρώτες θεότητες, ο Έρωτας, το Έρεβος και η Νύχτα, το ποίημα περιγράφει, κατόπιν, την ένωση της Γης με τον Ουρανό, τον ευνουχισμό του τυράννου Ουρανού απ’ τον γιο του, Κρόνο, την εμφάνιση των Ολύμπιων θεών, τους μύθους του Προμηθέα και της Πανδώρας, την Τιτανομαχία.

Ο Ησίοδος στη “Θεογονία” επιστρέφει στα πρώτα υλικά, στις πρώτες ρίζες του κόσμου, για να περιγράψει τις απαρχές του. Για τους Patari Project πρώτο υλικό και κύριο μέσο αφήγησης είναι το ίδιο το σώμα, οι ιδιότητες και οι ικανότητές του. Κι επειδή και τα “μεγάλα” παιδιά έχουν ανάγκη ν’ ακούσουν ένα παραμύθι που θ’ αφηγηθεί όσα το μυαλό δε μπορεί να εξηγήσει, η ανατρεπτική ομάδα θα ζωντανέψει σκηνές ενός απ’ τα πρώτα μεγάλα παραμύθια, σε μια παράσταση για τη δική μας Γη, τον δικό μας Ουρανό και το δικό μας Χάος.

“Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι“ στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου – Συνέντευξη με τον ηθοποιό Θεοδόση Κώνστα


Συντελεστές

Σύλληψη – ιδέα: Patari Project 
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου
Δραματουργία: Κατερίνα Μαυρογεώργη
Πρωτότυπη μουσική: Νίκος Γαλενιανός, Σταμάτης Πασόπουλος 
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου 
Κίνηση: Εριφύλη Στεφανίδου
Ηχολήπτης: Αντώνης Παυλίδης
Μηχανικός σκηνής: Δαμιανός Χυτήρης
Βοηθός φωτιστή: Christopher McCourt

Βοηθός σκηνογράφου: Έλλη Παπαδάκη
Διεύθυνση παραγωγής: Μανόλης Σάρδης
Οργάνωση παραγωγής: Μαριάννα Πανά
Εκτέλεση παραγωγής: Άρης Λάσκος
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μαΐδης 

Παίζουν (αλφαβητικά): Χαρά Κότσαλη, Θεοδόσης Κώνστας, Θάνος Λέκκας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης

Μουσικοί επί σκηνής: Νίκος Γαλενιανός, Σταμάτης Πασόπουλος

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Γιαννούλη, την Αγγελική Πουλήμα και την Άννα Μιχελή για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

 

Προπώληση εισιτηρίων: Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεσμαζόγλου), greekfestival.gr

Τηλ.: 210 8938112

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος