Το Κόμμα των Πράσινων (Alliance 90/The Greens)

Του Πέτρου Δίπλα.

Το κόμμα των Πράσινων (Alliance 90/The Greens -Bundnis 90/Die Grunen) προέρχεται από την συγχώνευση δύο κομμάτων που ιδρύθηκαν το 1990 στην Ανατολική Γερμανία (‘Πράσινο Κόμμα και ‘Συμμαχία 90’) τα οποία συγχωνεύτηκαν το 1993 με το ‘Γερμανικό Πράσινο Κόμμα’ πού είχε ιδρυθεί το 1980 στη Δυτική Γερμανία.

Η ονομασία ‘Συμμαχία 90’ οφείλεται στο ότι 3 μη κομμουνιστικά κόμματα που δημιουργήθηκαν στην Ανατολική Γερμανία αμέσως μετά την πτώση του Τείχους, ενώθηκαν το 1990.

Στις πρώτες εκλογές της ενωμένης Γερμανίας (1990) το κόμμα εξέλεξε 8 βουλευτές λόγω των ευεργετικών διατάξεων που ίσχυσαν μόνο στις εκλογές αυτές και επέτρεπαν να εκλεγούν βουλευτές από όποιο κόμμα προέρχονταν από την Ανατολική Γερμανία και έφθανε το πλαφόν 5% στα κρατίδια της τέως Ανατολικής Γερμανίας έστω και αν υπολείπονταν στα κρατίδια της Δυτικής.

Στις επόμενες εκλογές (1994) το κόμμα εξέλεξε 49 βουλευτές λαμβάνοντας το 7,3% των ψήφων και έκτοτε έχει συνεχή παρουσία στη Βουλή με ποσοστά ψήφων που κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στο 8 με 10%.

Στις εκλογές του 1998 εξέλεξε 47 βουλευτές και μαζί με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με καγκελάριο τον σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ και αντι-καγκελάριο και υπουργό εξωτερικών τον ‘πράσινο’ Γιόσκα Φίσερ. Η συνεργασία με το SPD συνεχίστηκε και μετά τις εκλογές του 2002 όπου οι ‘Πράσινοι’ με ποσοστό 8,6% εξέλεξαν 55 βουλευτές.

Στις εκλογές του 2005 οι ‘Πράσινοι’ είχαν πολύ μικρές απώλειες και με 8,1% των ψήφων έβγαλαν 51 βουλευτές. Λόγω όμως των μεγάλων απωλειών των Σοσιαλδημοκρατών ο συνασπισμός δεν ήταν εφικτός και κυβέρνηση τελικά σχημάτισαν οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU) μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) δημιουργώντας τον μεγάλο συνασπισμό.

Το 2009 οι ‘Πράσινοι’ έλαβαν το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στην ιστορία τους 10,7% και 68 έδρες στη Βουλή και το 2013 έπεσαν στο 8,4% και 63 έδρες.

Κεντρικό ρόλο στις θέσεις του κόμματος έχει η προστασία του περιβάλοντος και η άρνηση της πυρηνικής ενέργειας. Ιδιαίτερα μετά τη καταστροφή του Τσέρνομπιλ οι Πράσινοι σκλήρυναν τον αγώνα τους και σε αυτούς κυρίως οφείλεται η απόφαση της Γερμανίας για κλείσιμο όλων των πυρηνικών εργοστασίων μέχρι το 2030, καθώς και όλες οι φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές της Γερμανίας.

Επίσης στόχος του κόμματος είναι να κυκλοφορούν στην Γερμανία τουλάχιστον 2 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το τέλος του 2020.

Το κόμμα των ‘Πράσινων’ έχει σήμερα πολύ περισσότερους ψηφοφόρους στις αστικές παρά στις αγροτικές περιοχές και στις περιοχές της τέως Δυτικής Γερμανίας παρά στα εδάφη της τέως Ανατολικής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος