Συναυλία Εκκλησιαστικού Οργάνου στο Μέγαρο

Tον μεγαλειώδη ήχο του εκκλησιαστικoύ οργάνου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν στις 26 Δεκεμβρίου, στις 8:30 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής. Σε αυτή την ξεχωριστή Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Εκκλησιαστικού Οργάνου, η οργανίστα Ουρανία Γκάσιου και ο τρομπετίστας Δημήτρης Γκόγκας παρουσιάζουν στο κοινό κοσμικές και θρησκευτικές συνθέσεις Γ.Σ. Μπαχ, Μότσαρτ, Τσαϊκόφσκι κ.ά.

Συναυλία Εκκλησιαστικού Οργάνου στο Μέγαρο
Η Ουρανία Γκάσιου.

Το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου ανταποκρίνεται στα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας έτσι ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις όλων των μουσικών εποχών. Σε αυτό το εξαιρετικής κατασκευής μουσικό όργανο -που παρεξηγημένα αποκαλείται «εκκλησιαστικό» στη χώρα μας, αφού έχει κοσμική προέλευση και η χρήση του δεν περιορίζεται στην ερμηνεία θρησκευτικής μουσικής- μαθήτευσαν πολλοί νεαροί καλλιτέχνες. Έτσι, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια ολόκληρη παράδοση, διοργανώθηκαν φεστιβάλ και αναδείχθηκαν αξιόλογοι μουσικοί, όπως η οργανίστα του Μεγάρου, Ουρανία Γκάσιου.

Το εκκλησιαστικό όργανο του ΜΜΑ διαθέτει 4 πληκτρολόγια χειρών και ένα ποδών (πεντάλ) με 32 νότες, 76 ρετζίστρα (διακόπτες που χρησιμοποιούνται ο καθένας μόνος του ή σε συνδυασμό και επιτρέπουν να μπαίνει αέρας σε συγκεκριμένη ομάδα αυλών που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο ηχόχρωμα) και 6.080 αυλούς, ο μεγαλύτερος από τους οποίους έχει μήκος 4,93 μέτρα και ο μικρότερος 5 χιλιοστά. Κατασκευάστηκε από τον γερμανικό οίκο Johannes Klais Orgelbau [Γιοχάνες Κλάις Όργκελμπαου], έναν από τους σημαντικότερους διεθνώς (έτος ίδρυσης: 1882, Βόννη). Η κατασκευή του άρχισε το 1990, όταν τοποθετήθηκαν το ξύλινο κάλυμμα και οι μεταλλικοί αυλοί. Το καλοκαίρι του 1993, για 3 μήνες και επί 8 ώρες καθημερινά, ομάδα 6 ειδικών από τη Βόννη που έστειλε ο διευθυντής του οίκου, HansGerd Klais [Χανς-Γκερντ Κλάις], έδωσε φωνή στο εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου.

Το εκκλησιαστικό όργανο

Συναυλία Εκκλησιαστικού Οργάνου στο Μέγαρο
Ο τρομπετίστας Δημήτρης Γκόγκας.

…εφευρέθηκε στην Ελλάδα. Το επινόησε, στην αρχική μορφή του, ο μηχανικός Κτησίβιος ο Αλεξανδρεύς το 246 π.Χ., ο οποίος το ονόμασε «ύδραυλι», επειδή η εφεύρεσή του χρησιμοποιούσε την πίεση του νερού για την παραγωγή ήχου. Τετρακόσια χρόνια αργότερα, ο υδραυλικός μηχανισμός αντικαταστάθηκε από ένα σύστημα με αέρα που έκανε το όργανο αυτό πιο ελαφρύ και ευκίνητο.

Τιμές εισιτηρίων

10 € (Ζώνη Γ), 18 € (Ζώνη Β), 25 € (Ζώνη Α), 35 € (Διακεκριμένη Ζώνη)

Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 6 €

Πολύτεκνοι, 65+: 8,50 €

Μέγαρο Μουσικής

Τηλ. 210 72.82.333

www.megaron.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος