Ο Ελληνισμός της Αφρικής γιόρτασε με λαμπρότητα την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Οι ξενιτεμένοι συμπατριώτες μας, Έλληνες τρίτης και τέταρτης γενιάς, που “κουβαλούν” στην καρδιά τους την πατρίδα, διοργάνωσαν συγκινητικές εκδηλώσεις από το Λουμπουμπάσι μέχρι τη Λουσάκα και από την Αντίς Αμπέμπα μέχρι την Πρετόρια, το Γιοχάνεσμπουργκ και τη Χαράρε. Η Ελληνική σημαία κυμάτισε και ο εθνικός μας ύμνος ακούστηκε με υπερηφάνεια στα βάθη της αφρικανικής ηπείρου.
Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την πανδημία, η Ελληνική Κοινότητα και τα Ελληνικά Σχολεία στην Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό διοργάνωσαν εορταστικές εκδηλώσεις ενώ πραγματοποιήθηκε και μαθητική παρέλαση. Ομιλίες εκφώνησαν η πρέσβης της Ελλάδας στην Κινσάσα κα. Καλλιόπη Ντούτη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσας κ. Γεράσιμος Ντούνης και ο Διευθυντής των Σχολείων Μαθηματικός κ. Γεώργιος Λεργιός, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Νικηφόρος. Οι μαθητές των Σχολείων απήγγειλαν ποιήματα, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία τη θεατρική παράσταση: «Παραμονές της Επανάστασης 1821».
Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Ανεξαρτησία εορτάστηκε και στο Λουμπουμπάσι του Κονγκό, από την Ελληνική κοινότητα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες με τις παραδοσιακές στολές τους και με υψωμένα τα λάβαρα της επανάστασης σκόρπισαν συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Κατάνγκας κ. Μελέτιος, ο επίτιμος γενικός πρόξενος κ. Ευάγγελος Μαργέτης, καθώς και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι.
Στη Ν. Αφρική, η Ελληνική Κοινότητα του East London σε συνεργασία με το ελληνικό σχολείο διοργάνωσε μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση όπου τα Ελληνόπουλα της περιοχής πρωταγωνίστησαν με ποιήματα και ζωγραφιές αγαπημένων ηρώων του ΄21. Σημειώνεται ότι η ελληνική κοινότητα εξέδωσε ένα οκτασέλιδο φυλλάδιο ειδικά για τον εορτασμό των 200 χρόνων.
Στο Γιοχάνεσμπουργκ, στην ιστορική Σχολή Σαχέτι, οι εκατοντάδες μαθητές, από τον βρεφονηπιακό σταθμό μέχρι και το λύκειο «ζωντάνεψαν» μέσα από θεατρικά δρώμενα, τραγούδια, ποιήματα και παραδοσιακούς χορούς τους ήρωες του 1821! Υπενθυμίζεται ότι η Σχολή Σαχέτι, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και «πατέρας» της θεωρείται ο αείμνηστος Γεώργιος Μπίζος, που ήταν ο δικηγόρος και στενός φίλος του Νέλσον Μαντέλα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τους μαθητές της Ελληνικής Σχολής Σαχέτι να φωνάζουν “Ζήτω η Ελλάδα” εδώ.
Αφιερωμένη στην «Έξοδο του Μεσολογγίου», την κορυφαία και συγκινητικότερη στιγμή του Αγώνα της Εθνικής παλιγγενεσίας, ήταν η εορταστική εκδήλωση του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας στην Πρετόρια. Οι απόδημοι Έλληνες τρίτης και τέταρτης γενιάς ήρθαν σε επαφή μ΄ ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός που σημάδεψε όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και την Παγκόσμια Κοινότητα. Οι μαθητές διάβασαν το χρονικό της εξόδου, απήγγειλαν ποιήματα, τραγούδησαν αποσπάσματα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού και έπαιξαν το θεατρικό του Β. Ρώτα «Να ζει το Μεσολόγγι». Τη γιορτή τίμησαν με χαιρετισμό τους ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Βλάχος και ο ιδρυτής του Ιστορικού Μουσείου Διέξοδος στο Μεσολόγγι κ. Κορδόσης. Ολόκληρη η γιορτή γυρίστηκε σε βίντεο και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να την παρακολουθήσει εδώ
Ακόμη, εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 28 Μαρτίου στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας στο Ντούρμπαν καθώς και στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας στο Bloemfontein.
Στη Χαράρε της Ζιμπάμπουε οι μαθητές των ελληνικών σχολείων, Ελληνόπουλα και μη, υποδέχθηκαν τον πρέσβη της Ελλάδας κ. Λουκά Καρατσώλη, κρατώντας ελληνικές σημαίες. Σημειώνεται ότι στην «Ελληνική Ακαδημία», εκφώνησαν ομιλίες στην ελληνική γλώσσα, ξενόγλωσσοι μαθητές. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν η μαθήτρια Head Girl ανέφερε ότι ήταν τιμή τους που έμαθαν για την Ελληνική Ιστορία και για τον Ελληνικό πολιτισμό και θα ήθελε πραγματικά όλοι οι άνθρωποι να γνωρίσουν τη σπουδαιότητα της Ελλάδας. «Η κραυγή «Ελευθερία ή Θάνατος» είναι κάτι με το οποίο ο λαός της Ζιμπάμπουε μπορεί να ταυτιστεί» τόνισε η μαθήτρια της Ελληνικής Ακαδημίας στη Χαράρε.
Μπορείτε να δείτε το video με τον Εθνικό Ύμνο από τα Ελληνικά Σχολεία της Χαράρε εδώ
«Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω η 25η Μαρτίου, Ζήτω η Αιθιοπία!» αναφώνησαν οι μαθητές της Ζεκείου Δημοτικής Σχολής και του Μιχείου Γυμνασίου και Ενιαίου Λυκείου στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας. Η λιτή λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού, αλλά άκρως συγκινητική τελετή πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Κοινότητα Αντίς Αμπέμπα την Κυριακή 28 Μαρτίου στην Εκκλησία του Αγίου Φρουμεντίου.
Στη Λουσάκα της Ζάμπια, στον χώρο της Ελληνικής Κοινότητας πραγματοποιήθηκε η εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού η Ελληνική Κοινότητα και το Τμήμα της Ελληνικής Γλώσσας με τη συμμετοχή όλων των μαθητών και απαγγελία πολλών εμβληματικών ιστορικών ποιημάτων.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Νοτίου Αφρικής γιόρτασε τη 200ή επέτειο από την Επανάσταση του 1821 με την κατασκευή μιας γιγάντιας υφασμάτινης ελληνικής σημαίας επιφάνειας 1600 τ.μ.
Πηγή: Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο στο Γιοχάνεσμπουργκ – Facebook Σχολής Σαχέτι
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος