“Η Ιστορία έχει Πρόσωπο” είναι ο τίτλος της έκθεσης που διοργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 15 προσωπογραφίες με ορισμένα από τα 320 μοναδικά πρόσωπα που ζωγράφισε ο Benjamin Mary (1792-1846), διπλωματικός αντιπρόσωπος του Βελγίου στην Ελλάδα.
Με αυτή την έκθεση ολοκληρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Πρεσβεία για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η έκθεση παρουσιάζεται και με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Ανάμεσα στα 15 πρόσωπα που εικονίζονται είναι οι ήρωες του ’21 Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Κουντουριώτης, Μακρυγιάννης, Χατζηπέτρου, αλλά και ο φιλέλληνας George Finlay.
Η αναπληρώτρια επικεφαλής της Αρχής κα Ιφιγένεια Καναρά καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και επεσήμανε ότι είναι η πρώτη εκδήλωση στο χώρο της Πρεσβείας μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας. Εξέφρασε την ελπίδα ότι και στο μέλλον οι συνθήκες θα επιτρέψουν τη διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων.
Η κα Καναρά αναφερόμενη στο βίντεο που προβλήθηκε στη συνέχεια με τίτλο “Επιθυμία Ελευθερίας” τόνισε ότι “τα πρόσωπα που παρουσιάζονται σ΄αυτό, οι ήρωες, οι ποιητές και οι φιλέλληνες αποτελούν την επιτομή των ιδανικών του αγώνα της ανεξαρτησίας”.
“Είναι κάθε άνδρας και γυναίκα που έκανε οποιαδήποτε συνεισφορά, μικρή ή τεράστια, και βοήθησε να κερδίσουμε την ελευθερία της χώρας μας. Ο Benjamin Mary, διπλωματικός εκπρόσωπος του Βελγίου στην Ελλάδα λίγο μετά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, απεικόνισε όχι μόνο εμβληματικές μορφές της επανάστασης όπως αγωνιστές, πολιτικούς, κληρικούς, διανοούμενους και φιλέλληνες, αλλά και απλούς ανθρώπους, περίπου 320 συνολικά”, είπε ο Έλληνας Πρόξενος στο Λονδίνο Χρήστος Γούλας.
Για τον Βέλγο διπλωμάτη και καλλιτέχνη μίλησε η η Gonda Van Steen, κάτοχος της έδρας Κοραή του Πανεπιστημίου Kings College Londοn.
H Jennifer Wallace, ακαδημαϊκός και συγγραφέας παρουσίασε τη σχέση των φιλελλήνων ποιητών Byron και Finlay με την Ελλάδα και την επανάσταση, ενώ ο Alasdair Grant από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου παρουσίασε άγνωστες πτυχές από τη ζωή του ιστορικού και φιλέλληνα George Finlay.
Στο τέλος, η ηθοποιός και σκηνοθέτης θεάτρου Αγγελική Πετροπετσιώτη απάγγειλε αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη και του Κολοκοτρώνη, επιλεγμένα σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, με μουσική συνοδεία από σαντούρι σε ηχογραφημένη εκτέλεση της Στέλλας Βαλάση (Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής).
Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη
φωτογραφίες: Μάικ Μητακίδης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος