Ανακοινώσεις για το τι θα ισχύει κατά τη μεταβατική περίοδο ή την περίοδο εφαρμογής όπως την ονομάζουν, σε επίπεδο ενιαίας αγοράς και οικονομίας στη μετά Brexit εποχή, αλλά και για το νέο σύστημα εγγραφής για τους Ευρωπαίους πολίτες που θα θελήσουν να μπουν στη χώρα, αναμένεται να κάνει η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι. Ό,τι ακουστεί στη Βουλή σήμερα θα υλοποιηθεί μετά το 2019, οπότε και θα έχουν βγει τα χαρτιά του διαζυγίου.
Η Τερέζα Μέι αφού ενημέρωσε το υπουργικό της συμβούλιο και το απόγευμα τη Βουλή, για το πώς θα μοιάζει η Βρετανία μετά την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε στις 29 Μαρτίου 2019.
Είναι η πρώτη φορά σήμερα που συζητιούνται αυτές οι λεπτομέρειες για τις μακροπρόθεσμες σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν συμφωνούν όλοι μέσα στο υπουργικό συμβούλιο κατά πόσο ευθυγραμμισμένο θα πρέπει να είναι το Ηνωμένο Βασίλειο στους εμπορικούς κανόνες της Ε.Ε .
Αυτό που αναμένεται να πει η Τερέζα Μέι στη Βουλή ότι σε αυτά τα δύο χρόνια της μεταβατικής περιόδου η Βρετανία δεν θα είναι μέλος της ενιαίας αγοράς ούτε και της τελωνειακής ένωσης, ωστόσο έχει συμφωνηθεί η ευθυγράμμιση με αυτούς τους κανόνες κι έτσι η πρόσβαση στις αγορές και των δύο πλευρών θα συνεχιστεί όπως και τώρα.
Η Βρετανία θα διαπραγματευτεί και θα υπογράψει –όπου είναι δυνατό- συμφωνίες με τρίτες χώρες οι οποίες θα ισχύουν μετά τη δίχρονη μεταβατική περίοδο.
Σημαντικό σημείο -το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει η Τερέζα Μέι- είναι ότι όσοι εισέλθουν στη Μεγάλη Βρετανία σε αυτά τα δύο χρόνια θα υποχρεούνται σε εγγραφή ως προετοιμασία του μελλοντικού μεταναστευτικού συστήματος το οποίο θα συμφωνηθεί στις λεπτομέρειες αργότερα.
Πηγή: ΕΡΤ1
Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος