Κομοτηνή: Αγρότες στην Agrotica

Array
Κομοτηνή: Αγρότες στην Agrotica
Δ.Καρταλάκης και Ν. Τερζίδης

Στη διαδρομή μιλούσαν για καλλιέργειες, για τις παραγωγές που «κάνουν ή δεν κάνουν» στη γη της Θράκης. Κοίταζαν με ενδιαφέρον έξω από το παράθυρο και σχολίαζαν εδάφη, δένδρα και πρωτοβουλίες των συναδέλφων τους κάθε φορά που έβλεπαν κάποιο κτήμα με αμπέλια, ελιές ή στάνες κτηνοτρόφων. Κι όταν έφτασαν στην Agrotica, φρόντισαν να αξιοποιήσουν κάθε λεπτό της παρουσίας τους στον εκθεσιακό χώρο. Είδαν, άγγιξαν με τα χέρια τους, συζήτησαν με τους εκθέτες, κάποιοι λίγοι έκαναν παραγγελίες και κάποιοι άλλοι, οι περισσότεροι, πήραν το δρόμο της επιστροφής έχοντας απλά τα ενημερωτικά φυλλάδια στην τσάντα τους.

Δημήτρης Καρταλάκης: «Οι αγρότες θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο τρόπο »
Κομοτηνή: Αγρότες στην Agrotica«Δώρο» μια εκδρομή στην Agrotica χάρισε σε αγρότες της Ξυλαγανής ο γεωπόνος Δημήτρης Καρταλάκης. Βρέθηκε κι εκείνος στο πλευρό των αγροτών με τους οποίους συνεργάζεται. «Είναι άνθρωποι που θέλουν να πληροφορηθούν τις εξελίξεις γιατί θέλουν να κάνουν την δουλειά τους πάντα με τον καλύτερο τρόπο» δηλώνει ο έμπειρος γεωπόνος και σημειώνει ότι οι αγρότες ρωτούν, αλλά πάντα υποστηρίζουν την άποψή τους. Έτσι κι εκείνος τους προτρέπει «Να κάνουν τη δουλειά τους σωστά.»

Με τη δύναμη της νιότης
Κομοτηνή: Αγρότες στην AgroticaΚοντά στους μεγαλύτερους και πιο έμπειρους, οι νεότεροι και πιο ορεξάτοι. Όπως ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού της Ξυλαγανής, ο κος Γιάννης Στογιαντσάκης. «Ο Συνεταιρισμός αποτελείται από νέα άτομα.» δηλώνει σε ένα διάλειμμα της διαδρομής κι εξηγεί «Βάλαμε στόχο να οργανώσουμε τον Συνεταιρισμό και βήμα- βήμα υλοποιούμε τα σχέδια μας.» Ήδη η ομάδα του βάμβακος αριθμεί 21 μέλη και έπεται συνέχεια με την ένταξη στο Μέτρο 9. «Τα οφέλη είναι πολλά, μικρότερο κόστος, καλύτερες τιμές πώλησης. Πάμε καλύτερα και θα συνεχίσουμε και με άλλα προϊόντα, όπως το σκόρδο. Θέλει πολύ δουλειά γι αυτό και κάνουμε μικρά βήματα.» Όσον αφορά στο μήνυμά του προς τον Υπουργό, «να στηρίξει τον κόσμο να κάνει ομάδες και συνεταιρισμούς.»

Κομοτηνή: Αγρότες στην AgroticaΑγρότες, παραγωγοί και κτηνοτρόφοι από κάθε σημείο της χώρας βρέθηκαν στην εντυπωσιακή Agrotica γεμίζοντας στην αρχή τον εκθεσιακό χώρο και στη συνέχεια τα παρακείμενα ψητοπωλεία. Μια ανάσα, λίγες κουβέντες με φίλους και συγχωριανούς, μια στάση επιβεβλημένη. Η μέρα της  επίσκεψης στην έκθεση, ήταν μέρα δική τους. Με πρόσωπα κουρασμένα από τη δουλειά και «σκαμμένα» από τον ήλιο ξεχώριζαν στο πολύβουο πλήθος της Συμπρωτεύουσας. Τα λόγια τους «ξεπηδούσαν» γεμάτα ζωντάνια και οι κουβέντες τους άλλοτε έκρυβαν σοφία, άλλοτε πειράγματα κι άλλοτε προβληματισμό για τον μέλλον τους. «Να είμαστε γεροί να ξανάρθουμε» εύχονταν έχοντας να τους περιμένει μπροστά τους η δουλειά της νέας καλλιεργητικής χρονιάς.
Φώτο: Στιγμιότυπα από την παρουσία των αγροτών της Ξυλαγανής στην Agrotica Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος