Το Στρατηγικό Σχέδιο της ΕΕΣΥΠ Α.Ε., γνωστής ως υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, για την περίοδο 2018-2022 που έχει στόχο την αξιοποίηση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων υπό ενιαία στέγη
τονίζει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.
Πιο αναλυτικά:
Δημοσιεύτηκε σήμερα το Στρατηγικό Σχέδιο της ΕΕΣΥΠ Α.Ε. για την περίοδο 2018-2022. Το Σχέδιο αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης του βασικού στόχου που έθεσε το ελληνικό δημόσιο με την ίδρυση Εταιρείας: Να συγκεντρωθούν κάτω από μία ενιαία στέγη, να αποτυπωθούν με πληρότητα και διαφάνεια, και να αξιοποιηθούν με συντονισμένο τρόπο τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία που περιλήφθηκαν στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας.
Σε συνέχεια αυτού του γενικού στόχου, και κατά τις προβλέψεις του ιδρυτικού της νόμου, το ελληνικό δημόσιο παρέδωσε τον Σεπτέμβριο του 2017 στην ΕΕΣΥΠ, τις στρατηγικές κατευθύνσεις πάνω στις οποίες κλήθηκε να κάνει τον στρατηγικό της σχεδιασμό. Στο κείμενο αυτό αναφέρονται οι αξίες και το όραμα του Μοναδικού Μετόχου της Εταιρείας που αφορούν τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, την αξιοκρατία, την αποτελεσματικότητα, την καινοτομία, τη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, την κοινωνική λογοδοσία. Αναφέρονται όμως και συγκεκριμένες επιδιώξεις που αφορούν τις άμεσες θυγατρικές της Εταιρείας, καθώς και τις Δημόσιες Επιχειρήσεις που εντάχθηκαν σε αυτή.
Όσον αφορά στις Δημόσιες Επιχειρήσεις, η ΕΕΣΥΠ καλείται να διαδραματίσει ένα διττό ρόλο, αφενός να αποτελέσει θεματοφύλακα της ορθής διακυβέρνησής τους, κατοχυρώνοντας σύγχρονες και διαφανείς διαδικασίες για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής τους λογοδοσίας, αφετέρου να σχεδιάσει, σε συνεργασία με τις διοικήσεις τους, τον βέλτιστο τρόπο εκπλήρωσης του ειδικού σκοπού της καθεμίας, να βρει συνέργειες μεταξύ τους και να παράξει αξία μέσα από αυτές, καθώς και να διασφαλίσει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Όσον αφορά στη δημόσια ακίνητη περιουσία, στόχος είναι να αποτυπωθεί με ακρίβεια, λαμβάνοντας υπόψη την παράλληλη προσπάθεια καταγραφής της από άλλους φορείς, όπως το Κτηματολόγιο, να αξιοποιηθεί με οργανωμένο τρόπο σεβόμενο το περιβάλλον και τις ανάγκες της κοινωνίας, και να ενταχθεί στον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό.
Όσον αφορά στο ΤΑΙΠΕΔ, πέρα από την προσπάθεια ενίσχυσης των διαδικασιών διαφάνειας και λογοδοσίας, στόχος είναι να ενταχθεί η εφαρμογή του Επιχειρησιακού του Σχεδίου σε μια ευρύτερη λογική συνολικής αξιοποίησης ευκαιριών και δυνατοτήτων που προκύπτουν από τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΕΕΣΥΠ.
Τέλος, σημαντική το επόμενο διάστημα θα είναι η συμβολή του ΤΧΣ στην ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος με στόχο την αποκατάσταση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.
Πάνω στους παραπάνω άξονες συντάχθηκε το Στρατηγικό Σχέδιο της ΕΕΣΥΠ επιδιώκοντας:
1. Έσοδα/επαύξηση οικονομικής αξίας: Παραγωγή εσόδων για αποπληρωμή μέρους του χρέους και πραγματοποίηση επενδύσεων, διαμόρφωση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καλύτερη διαχείριση πόρων και επιδοτήσεων όπου απαιτείται κ.α.
2. Επαύξηση της δημόσιας αξίας: Η εισαγωγή της έννοιας της δημόσιας αξίας στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΕΕΣΥΠ είναι πολύ σημαντική καθώς μέσω αυτής επιδιώκεται η διασφάλιση της κοινωνικής ανταποδοτικότητας, η διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η βελτιστοποίηση διαδικασιών και διαχείρισης πόρων και εντέλει η προώθηση επενδύσεων βιώσιμης ανάπτυξης.
3. Βελτίωση ποιότητας υπηρεσιών και εξωστρέφειας: Καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και ανταγωνιστικότητα, στρατηγικές συμμαχίες και συνέργειες, καινοτομία και εξωστρέφεια.
4. Θεσμικό πλαίσιο/διακυβέρνηση: Θεσμικό πλαίσιο που στηρίζεται στη χρήση βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, διαφάνεια, πληροφόρηση και λογοδοσία και πλαίσιο αναφορών, αξιοκρατία και υπεύθυνη διοίκηση, προώθηση διαφορετικότητας σε θέσεις ευθύνης, κ.α.
Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την ΕΕΣΥΠ για την καλύτερη δυνατή εκπλήρωση των παραπάνω στόχων με αποκλειστικό μέλημα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος