Η Γερμανία είναι υπερ της δημιουργίας ενός μηχανισμού ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής που δεν θα ενεργοποιείται αυτόματα αλλά μόνον αν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Σημειώνεται ότι η αποκαλούμενη γαλλική πρόταση προκρίνει την αυτόματη μείωση των ετήσιων πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους όταν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι μικρότερος από κάποιο όριο.
Σύμφωνα με το έγγραφο, ο μηχανισμός θα μπορεί να ενεργοποιηθεί και να συνεχίσει να λειτουργεί αν η Ελλάδα τηρεί τις μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις της, όπως αυτές προκύπτουν από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Επίσης, προτείνεται να μη συνδεθεί το σύνολο των ελαφρύνσεων με προϋποθέσεις.
«Μία αδύναμη ανάπτυξη δεν θα νομιμοποιεί αυτομάτως την Ελλάδα να μην αποπληρώσει το χρέος της», αναφέρει το έγγραφο, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται μόνο σε συνδυασμό με τακτικές αξιολογήσεις της εκπλήρωσης των υπoχρεώσεων της χώρας.
Ομως, το ΔΝΤ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μαζί με την Κομισιόν είναι υπέρ ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού ελάφρυνσης του χρέους. Η Γερμανία συνεχίζει να επιθυμεί την συμμετοχή του ΔΝΤ σύμφωνα με το έγγραφο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική πλευρά έθεσε το θέμα της ετήσιας αξιολόγησης της Ελλάδας στη μετά μνημόνιο εποχή ώστε να βεβαιωθεί πως τηρούνται οι δεσμεύσεις στη συνάντηση του Washington Group στο περιθώριο της Συνόδου των ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με πηγή του ert.gr.
Στο έγγραφο που επικαλείται η Handelsblatt, προτείνεται τα κέρδη από τα ομόλογα της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs), ύψους 4,1 δισ. ευρώ, να χορηγούνται 950 εκ. ευρώ κάθε χρόνο από το 2019 έως το 2022 και στη συνέχεια μικρότερα ποσά.
Πιθανόν πρόκειται για τον ημιαυτόνομο μηχανισμό στον οποίο αναφέρθηκε προχθές ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.
ΠΗΓΗ: ert.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος