Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2% το 2018 και 2,3% το 2019 από 1,3% το 2017 εκτιμά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην έκθεσή του για την Ελλάδα. Ο οργανισμός προβλέπει μείωση της ανεργίας στο 20,4% του εργατικού δυναμικού φέτος και 19,4% το 2019 έναντι 21,5% πέρυσι.
“Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και η δημοσιονομική αξιοπιστία έχει βελτιωθεί“, τονίζει η έκθεση, προσθέτοντας ότι καλώς στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη των γενεών.
Ομως, ο ΟΟΣΑ τονίζει επίσης ότι τα ποσοστά φτώχειας και ανισότητας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης είναι μέτριες και η δημόσια διοίκηση είναι ακόμη αναποτελεσματική.
Η έκθεση κάνει αναφορά στα υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους και στα προβληματικά δάνεια που καθιστούν τις οικονομικές προοπτικές της χώρας ευαίσθητες σε οποιοδήποτε πισωγύρισμα στην οικονομική πολιτική.
Μεγαλύτερη πρόοδος στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα θα αυξήσει την παραγωγικότητα, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές ενώ τα επιπρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα βοηθήσουν την χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές και θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα, τονίζει.
Η επανεκκίνηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων απο τις τράπεζες κρίνεται απαραίτητη για να αυξηθούν οι επενδύσεις και να ενισχυθεί η τρέχουσα οικονομική δραστηριότητα. Η αναδιάρθρωση των τραπεζών έχει ήδη αποδώσει καρπούς, αναφέρει η έκθεση του οργανισμού για την Ελλάδα.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 4% του ΑΕΠ φέτος και 3,6% το 2019 από 3,7% πέρυσι. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης κατά Μάαστριχτ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 172,5% του ΑΕΠ το 2018 και εν συνεχεία στο 168,3% από 175,8% το 2017.
Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κατά 0,5% φέτος όσο δηλαδή πέρυσι για να επιταχυνθεί ελαφρώς στο 0,7% το 2019.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος