Μουσική από την αρχαιότητα έως σήμερα κάτω από το βράχο των Πετρωτών

Κάτω από το βράχο των Πετρωτών, σε ένα ξεχωριστό, αλλά άγνωστο, στο ευρύ κοινό, σημείο, ακριβώς δίπλα στον παραδοσιακό οικισμό των Πετρωτών επιλέγει ο Χρήστος Χατζόπουλος να κρατήσει την ορφική λύρα και να χαρίσει σε όλους ξεχωριστές μελωδίες.

«Ένας τεράστιος βράχος, ένας οικισμός με πέτρινα σπίτια και λίγο πιο εκεί η θάλασσα είναι ένα πολύ όμορφο σημείο. Ένας τόπος πολύ –πολύ όμορφος που θα πρέπει να αναδειχθεί.» δηλώνει ο Χρήστος Χατζόπουλος που επέλεξε να ορίσει εκεί αυτό το ξεχωριστό μουσικό ραντεβού.

Από το βράχο των Πετρωτών στη Μέση της Θάλασσας
«Την Παρασκευή θα κάνουμε εκεί την συναυλία παίζοντας μουσική από την αρχαιότητα έως σήμερα. Μουσική ελληνική, παραδοσιακή, έντεχνη, ανατολική, βαλκανική κ.α. Με τον Βαγγέλη Κοντόπουλο στο μπάσο, τον Μπάμπη Καρανίκα στην κιθάρα, τη Σοφία Χατζοπούλου στο κανονάκι, τον Α. Χατζήιμπραχήμ στο σάζι, τον Ανδρέας Καραγκλή στο κλαρίνο και τον Κώστα Τσακλίδη στα κρουστά» δηλώνει ο ίδιος υποσχόμενος μια ξεχωριστή βραδιά. Το ίδιο σχήμα θα εμφανιστεί τη Δευτέρα στις εννέα το βράδυ στην παραλία της Μέσης. Οι καλοκαιρινές εμφανίσεις περιλαμβάνουν επίσης «στάσεις» στην Μαρώνεια, στην Ξάνθη και στη Ρόδο.

Η σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία της περιοχής μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών; ρωτάμε τον ανήσυχο δημιουργό για να απαντήσει πως η περιοχή μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες περιοχές. «Σίγουρα πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα για να φιλοξενήσουμε κόσμο. Αυτόν τον κόσμο που είναι γι αυτά τα μέρη. Θέλει, όμως, οργάνωση.»

13 τραγούδια από την Ανατολική Θράκη
Μια ακόμη δική του ξεχωριστή δουλειά έχουμε να περιμένουμε στο εγγύς μέλλον. Τραγούδια από την Ανατολική Θράκη ηχογράφησε ο Χρήστος Χατζόπουλος με την κόρη του Σοφία «ανοίγοντας» ένα διαφορετικό μουσικό «μπαούλο». Όπως δηλώνει «Οι ηχογραφήσεις έχουν ολοκληρωθεί, ο δίσκος βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας.» Το υλικό το είχε στα χέρια του, καθώς, πολλά χρόνια πριν, είχε ηχογραφήσει, σε κασέτες ακόμη, τραγούδια που ερμήνευαν γιαγιάδες και παππούδες της περιοχής της Ανατολικής Θράκης. Τραγούδια που τα έβαλε στην καρδιά και στην μνήμη του. Έτσι, ένα προς ένα, δεκατρία στον αριθμό, τα παρουσιάζει τώρα ο ίδιος με την κόρη του μιλώντας για μια πολύ ωραία δουλειά, η οποία, αν όλα πάνε καλά, το Χειμώνα θα κυκλοφορήσει.

Ένα διαφορετικό μουσικό άκουσμα
«Η ιδιαιτερότητα αυτών των τραγουδιών είναι ότι είναι λίγο διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει ως θρακιώτικα. Η Θράκη είναι μια πολύ μεγάλη περιοχή. Η ανατολική Θράκη είναι λίγο διαφορετική λόγω του χώρου, της σύνδεσης με την πόλη και τα Βαλκάνια. Διαφορετική από αυτά που έχουμε συνηθίσει με τις μπαϊντούσκες και τα ζωναράδικα.» εξηγεί κάνοντας μας να αδημονούμε ακόμη περισσότερο για το άκουσμά της.
Φώτο: Ο Χρήστος Χατζόπουλος στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής ρεπορτάζ- κείμενο- φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος