Ερευνητές στο ΜΙΤ ανέπτυξαν σύστημα όρασης ηλεκτρονικών υπολογιστών που μπορεί να αναγνωρίσει αντικείμενα που δεν έχει δει ποτέ πριν, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της κατασκευής μηχανών που κινούνται και σκέφτονται σαν άνθρωποι.
Στη μελέτη, οι ερευνητές από το Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) του ΜΙΤ ανέφεραν πως ανέπτυξαν ένα σύστημα που επιτρέπει στα ρομπότ να εξετάζουν τυχαία αντικείμενα και να τα κατανοούν οπτικά αρκετά ώστε να ολοκληρώνουν συγκεκριμένες εργασίες χωρίς να τα έχουν δει ποτέ ξανά.
Το σύστημα, το οποίο ονομάζεται “Dense Object Nets” (DON), εξετάζει τα αντικείμενα ως συλλογές σημείων που χρησιμεύουν ως οπτικοί χάρτες πορείας. Η προσέγγιση επιτρέπει στα ρομπότ να επιλέξουν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο σ’ ένα σωρό με παρόμοια αντικείμενα. Είναι μια χρήσιμη ικανότητα για τις μηχανές που χρησιμοποιούν εταιρείες, όπως η Amazon και η Walmart, στις αποθήκες τους.
Η προηγμένη μορφή όρασης θα μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν τώρα τα ρομπότ, π.χ. να ταξινομεί αντικείμενα σ’ ένα κέντρο ανακύκλωσης καθώς κινούνται σ’ ένα μεταφορικό ιμάντα.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε την Δευτέρα και σχεδιάζουν να την παρουσιάσουν στο συνέδριο για την εκμάθηση των ρομπότ (Robot Learning) στη Ζυρίχη της Ελβετίας τον Οκτώβριο.
ΠΗΓΗ: Futurism.com
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος