Υπόθεση Κασόγκι: Οι τουρκικές αρχές ψάχνουν λείψανα με DNA – Αντιδράσεις κατά της Σ. Αραβίας (video)


Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Οι Τούρκοι ερευνητές είναι πιθανό να ανακαλύψουν τι συνέβη στη σορό του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι «σύντομα», δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος, είπε επίσης στο πρακτορείο Reuters πως δείγματα DNA του Κασόγκι αποκτώνται από την Τουρκία. Στην Σαουδική Αραβία έχουν  συλληφθεί 18 άτομα, ενώ καθαιρέθηκαν ο σύμβουλος του παλατιού και ο υπαρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών. Δύο στενοί συνεργάτες του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν καρατομήθηκαν: Ο στρατηγός Αχμέντ Αλ Ασίρι, εκπρόσωπος του σαουδαραβικού συνασπισμού στον πόλεμο της Υεμένης και ο Σαούντ Αλ Κατάνι, ο άνθρωπος που προωθούσε την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου στο εξωτερικό.

«Θα ανακαλύψουμε τι συνέβη στη σορό σύντομα», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος. «Το DNA αποκτάται από το εσωτερικό της Τουρκίας. Φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη να ζητήσουμε από τη Σαουδική Αραβία [δείγματα DNA] προς το παρόν».

Οι δολοφόνοι του Κασόγκι μπορεί να πέταξαν τα μέλη του στο Δάσος του Βελιγραδίου κοντά στην Κωνσταντινούπολη και σε μια αγροτική περιοχή κοντά στην πόλη Γιάλοβα, 90 χλμ. νότια της Κωνσταντινούπολης, δήλωσαν χθες στο Reuters αξιωματούχοι.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να επικεντρώνουν τις έρευνές τους στις περιοχές της Γιάλοβας και του Δάσους του Βελιγραδίου, και εξετάζουν πλάνα από κάμερες κοντά στο Δάσος του Βελιγραδίου, δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Η Τουρκία δεν επιθυμεί οποιαδήποτε συγκάλυψη στην υπόθεση του θανάτου του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ούτε θα επιρρίψει σε οποιονδήποτε την ευθύνη εκ των προτέρων, δήλωσε εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τα σχόλια αυτά έκανε ο Ομέρ Τσελίκ.

“Η υπόθεση του δημοσιογράφου έλαβε χώρα σε έδαφος της Σαουδικής Αραβίας και θα εξεταστεί από σαουδαραβικά δικαστήρια όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες”, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σαουδικής Αραβίας σε δήλωση που μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Μια τουρκο-αραβική ένωση δημοσιογράφων με έδρα την Κωνσταντινούπολη ζήτησε σήμερα την καταδίκη των «πραγματικών υπευθύνων» για τη δολοφονία του Κασόγκι, πλέον των 18 ατόμων τη σύλληψη των οποίων ανακοίνωσε το Ριάντ. «Απαιτούμε όχι μόνο αυτοί οι 18 άνδρες, αλλά και εκείνοι που έδωσαν τις εντολές να τιμωρηθούν», δήλωσε ο Τουράν Κισλακτσί, πρόεδρος της τουρκο-αραβικής ένωσης ΜΜΕ.

Η αρχισυντάκτρια του Κασόγκι στην Ουάσινγκτον Ποστ Κάρεν Άτια αντέδρασε οργισμένα στο άκουσμα ότι εκείνος σκοτώθηκε σε “καβγά”. Στο περιοδικό Newsweek πριν το θάνατό του, ο Κασόγκι είχε δηλώσει πως δεν είχε ποτέ στόχο του να πέσει το καθεστώς στη Σαουδική Αραβία, αλλά μόνο να προχωρήσει σε βασικές μεταρρυθμίσεις.

Η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα «θορυβημένη» από τις πληροφορίες που φθάνουν από το Ριάντ για τον θάνατο του Κασόγκι. Η ισπανική κυβέρνηση συντάσσεται επίσης με την έκκληση που απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για ενδελεχή και διαφανή έρευνα η οποία θα οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης εκείνους που ευθύνονται για τη δολοφονία, η οποία έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε πως η εξήγηση που έδωσε η Σαουδική Αραβία για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται να είναι συγκάλυψη «μιας απεχθούς δολοφονίας». Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε επίσης τις σαουδαραβικές αρχές να εμφανίσουν τη σορό του Κασόγκι ώστε ανεξάρτητοι ιατροδικαστές να πραγματοποιήσουν νεκροψία. Είπε επίσης πως τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διεξαγάγουν έρευνα για τον θάνατό του. «Αυτή η απεχθής δολοφονία μέσα στο προξενείο ισοδυναμεί με εξωδικαστική εκτέλεση», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Οι εξηγήσεις της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τον θάνατο του Κασόγκι δεν είναι αποδεκτές, δήλωσε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και απαίτησε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αμφιβολίες σε ό,τι αφορά τις εξηγήσεις του Ριάντ εξέφρασε και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Η Γερμανία πάντως διατηρεί μακροχρόνιες οικονομικές σχέσεις με την Σαουδική Αραβία, οι οποίες περιλαμβάνουν και σημαντικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε σήμερα ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν από το Ριάντ για τον θάνατο του σαουδάραβα δημοσιογράφου, δεν δίνουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και ζήτησε “πλήρη και ενδελεχή έρευνα”.

Αντιθέτως, η Υεμένη εξήρε σήμερα τις αποφάσεις του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας σε σχέση με τον θάνατο του αντιφρονούντα δημοσιογράφου, σύμφωνα με το υποστηριζόμενο από το Ριάντ κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Υεμένης.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος και Μπαχρέιν, χαιρέτισαν τις ενέργειες του Βασιλιά Σαλμάν, ενώ και ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να πει πως πρόκειται για ένα πολύ καλό πρώτο βήμα, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμη και από ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: Η Σ. Αραβία παραδέχεται ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος