Ένα τρίπτυχο έργων του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, κατά τις δύο επόμενες σεζόν, παρουσιάζεται στο Θέατρο Μεταξουργείο, με τον Άκι Βλουτή να αναλαμβάνει τον ρόλο του σκηνοθέτη αλλά και του ηθοποιού, ερμηνεύοντας αρχικά τον Έντγκαρ στον «Χορό του θανάτου», τον Άντολφ στον «Πατέρα» και τον «Χούμελ» στη «Σονάτα των φαντασμάτων».
Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη
Για το τριπλό αυτό εγχείρημα, τους λόγους που τον οδήγησαν να «ανεβάσει» Στρίντμπεργκ και για τον διπλό ρόλο του ως πρωταγωνιστή αλλά και ως σκηνοθέτη στον «Χορό του θανάτου», μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» ο Άκις Βλουτής.
Πώς αποφασίσατε, κατά τις δύο επόμενες σεζόν, να ασχοληθείτε με έργα του Αυγούστου Στρίντμπεργκ;
Πάντα με ενδιέφερε να κάνω προτάσεις που να έχουν συνέχεια. Κάθε καλλιτέχνης φτιάχνει τη δίκη του δραματουργία και, μέσα από τις επιλογές του και τη σχέση του με τα κείμενα, φανερώνει την κατεύθυνση που τον ενδιαφέρει.Ο Στρίντμπεργκ με απασχολούσε ανέκαθεν, ούτως ή άλλως επρόκειτο να παρουσιάσω το «Προς Δαμασκόν» το 2014, αλλά υπήρξαν κάποιες δυσκολίες και το ανέβαλα -και ίσως για καλό. Αποφάσισα ότι έχει ενδιαφέρον να προτείνω ένα μεγάλο ρεπερτόριο, που θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος σε μια κοινή παρουσίαση και των τριών έργων μαζί.
Γιατί επιλέξατε συγκεκριμένα τον «Χορό του θανάτου», τον «Πατέρα» και τη «Σονάτα των φαντασμάτων»;
Μετά την παρουσίαση του «Ποια φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» του Άλμπι, τις δύο προηγούμενες σεζόν, που είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό, και τη συνάντηση μου στη σκηνή με τη Δήμητρα Χατούπη, κι επειδή ο Άλμπι παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τον «Χορό του θανάτου» και τον «Πατέρα», θεώρησα ότι θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ξεκινήσω με τον Χορό, μετά γεννήθηκε η σκέψη του Πατέρα, που είναι ένα σημαντικό έργο. Πιστεύω ότι ο Εντγκαρ, τον οποίο ερμηνεύω φέτος, είναι η εξέλιξη του Αντολφ στον Πατέρα. Ακολούθησε η Σονάτα των φαντασμάτων, που μου δημιουργεί μεγάλη περιέργεια και μια διάθεση να ανιχνεύσω τα όρια αυτών των τόσο δύσκολων αλλά και γοητευτικών έργων.
Φέτος, στο Θέατρο Μεταξουργείο, αναλαμβάνετε και τον ρόλο του σκηνοθέτη. Πώς διαχειρίζεστε τόσο σπουδαία και δύσκολα έργα με την ιδιότητα του ηθοποιού, του σκηνοθέτη και του παραγωγού;
Έτσι κι αλλιώς, την τελευταία δεκαετία, έχοντας θέατρο ανέλαβα και τον ρόλο του παραγωγού, οπότε αυτό μπορεί να με κουράζει, αλλά δεν με τρομάζει. Πάντα είχα στο μυαλό μου την παράσταση σαν όλον και δεν με απασχολεί μόνο ο ρόλος μου. Έτσι αντιλαμβάνομαι το θέατρο. Ύστερα από μια σειρά τεράστιων προβλημάτων με κάποιους από τους σκηνοθέτες που συνεργάστηκα, αποφάσισα πως μόνο αν το δοκιμάσω, θα καταλάβω αν είναι εφικτό. Βασίστηκα στις μελέτες που έχω κάνει και στις σπουδές μου. Ήμουν τυχερός γιατί οι ηθοποιοί μου και οι συνεργάτες μου με πίστεψαν. Χρειάστηκα λίγο παραπάνω χρόνο για τον ηθοποιό μου, αλλά τελικά είμαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα και με την απήχηση στον κόσμο.
Στον «Χορό του θανάτου», μαζί με τη Δήμητρα Χατούπη, είστε ένα ζευγάρι που ζει απομονωμένο επί 25 χρόνια και προσπαθεί να δραπετεύσει από την κενή ζωή του, στήνοντας παράξενα παιχνίδια για να το κρατούν «ζωντανό». Το καταφέρνει;
Προσωπικά, έχω διαφορετική τοποθέτηση. Θα σας πω πώς βλέπω εγώ το έργο αυτό. Όπως είπε ο ίδιος ο Στρίντμπεργκ, το βλέπει σαν ένα κουτί με διπλό πάτο και ο τίτλος που έχω δώσει σε αυτήν την τριλογία είναι η μη ορατή πραγματικότητα, ή, όπως έγραψε ένας πολύ σημαντικός κριτικός για την παράστασή μας, «Ο χορός του θανάτου» ιδωμένος από την αθέατη πλευρά. Ένα παραλλαγμένο μεσαιωνικό δράμα.
Πόσα διαφορετικά -αλλά και υπαρξιακά- ζητήματα εξετάζει ο Στρίντμπεργκ σ’ αυτό το αριστουργηματικό έργο;
Το σημαντικό που μας λέει ο Στρίντμπεργκ είναι ότι στην αρχή του εικοστού αιώνα διαπιστώνει ότι χάθηκε προ πολλού το συλλογικό ασυνείδητο Οι άνθρωποι έγιναν έρμαια. Παύουν να είναι μαζί. Ζούμε μόνοι. Σήμερα βλέπουμε ότι το φαινόμενο αυτό είναι ακόμη πιο έντονο.
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Άκις Βλουτής
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος
Φωτισμοί: Δημήτρης Λογοθέτης
Μουσική: Κώστας Ζησιμόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αντωνίνα Βλουτή
Φωτογραφίες-Trailer: Βάσια Αναγνωστοπούλου
Παίζουν: Άκις Βλουτής, Δήμητρα Χατούπη, Βασίλης Ευταξόπουλος
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 14 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη: 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21:00
Θέατρο Μεταξουργείο
Ακαδήμου 14, Αθήνα
Τηλέφωνο: 21 0523 4382
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος