Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89
Αναλγητικά, ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά, υπνωτικά, διεγερτικά. Φάρμακα που εύκολα μπορούμε να προμηθευτούμε από το φαρμακείο, δημιουργούν εξάρτηση, κάνουν αντοχή και σύνδρομο στέρησης που μπορεί να είναι θανατηφόρο. Η κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι ένα μεγάλο κοινωνικό και ιατρικό πρόβλημα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Οι κατηγορίες των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που η κατάχρησή τους μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό είναι, τα οπιοειδή αναλγητικά, τα αγχολυτικά και υπναγωγά φάρμακα και τα διεγερτικά. Η επίκουρη καθηγήτρια Φαρμακολογίας, της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ, Χριστίνα Δάλλα, εξήγησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Στο ντιβάνι της κρίσης» πότε γίνεται κατάχρηση και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του φαρμακοποιού αλλά και τη διαφορά των αγχολυτικών από τα αντικαταθλιπτικά. Ακούστε επίσης τι συμβαίνει με τις πλαστές συνταγές.
Μια από τις κατηγορίες φαρμάκων που γίνεται συχνά κατάχρηση, είναι οι βενζοδιαζεπίνες, μας λέει η κ.Χριστίνα Δάλλα, μια οικογένεια φαρμάκων με αγχολυτικές και υπνωτικές ιδιότητες, τα σύγχρονα ηρεμιστικά. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να προκαλέσουν εξάρτηση και σύνδρομο στέρησης που μπορεί να είναι θανατηφόρο. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι για να εθιστεί κάποιος σε αυτά τα φάρμακα πρέπει να τα λαμβάνει κάθε μέρα και σε μεγάλες ποσότητες. Η περιστασιακή χρήση δεν οδηγεί σε εξάρτηση.
Τέλος, καλό είναι να διαβάζουμε το φύλλο οδηγιών, το χαρτάκι που συνοδεύει όλα τα φάρμακα, τις πληροφορίες για το χρήστη, που επικαιροποιείται συχνά από την αρμόδια επιτροπή του ΕΟΦ και στο οποίο αναφέρονται οι αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος