Τι κοινό μπορούν να έχουν νεαροί τρεις Γερμανοί και μία Ελληνίδα ώστε να αποφασίσουν να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν κάτι εντελώς πρωτοποριακό; Η μουσική που δεν έχει ταμπέλες και η βαθιά επιθυμία τους για έκφραση των συναισθημάτων μέσα από αυτήν, απαντά στο ert.gr η Κρητικιά μουσικός Ελεάννα Πιτσικάκη από το γερμανικό συγκρότημα ΕΡΙ.
Η Ελεάννα Πιτσικάκη, ο Nicholas Stampf, ο Simon Zauels και ο Ηeiko Duffner πριν από έναν χρόνο δημιούργησαν το συγκρότημα ΕΡΙ. Το καινοτόμο στοιχείο που διαφοροποιεί το συγκρότημα από τις αμέτρητες μουσικές ομάδες που δημιουργούνται κατά καιρούς είναι το πάντρεμα του ελληνικού παραδοσιακού στοιχείου με μια μοντέρνα και τζαζ μελωδία. Η συνύπαρξη και η συνεργασία των drums, του μπάσου, της ηλεκτρονικής κιθάρας και του ελληνικού παραδοσιακού μουσικού οργάνου, κανονάκι, έχει ως αποτέλεσμα την έμπνευση και τη σύνθεση μίας εξαιρετικά καινούριας μελωδίας, που όμοια της δεν υπάρχει. Αν και μετράνε ελάχιστο χρονικό διάστημα δημιουργίας, το συγκρότημα ΕΡΙ έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τα βλέμματα, πραγματοποιώντας συναυλίες σε γερμανικές σκηνές. Τώρα, ήρθε η στιγμή να γίνουν γνωστοί και στην Ελλάδα!
Συνέντευξη στην Ανιέζα Μεχμέτι
Πρόκειται για ένα νεοσύστατο συγκρότημα που μετράει σχεδόν 1 χρόνο δημιουργίας. Πώς καταλήξατε στη συγκεκριμένη ονομασία;
Το συγκρότημα ΕPI ξεκίνησε µε το όνομα «Επιθυμία», και αυτό γιατί είχαμε μεγάλη επιθυμία να καταφέρουμε τα όνειρά µας. Θέλαμε ένα ελληνικό όνομα. Αυτό το όνομα άλλαξε επειδή οι Γερμανοί δεν μπορούν να προφέρουν το “θ” και µας ονόμαζαν επιδημία (έχουμε την ίδια λέξη). Έτσι, αποφασίσαμε να απλουστεύσουμε το όνομα που το κοινό να μπορεί, επίσης, εύκολα να το θυμάται.
Σημείο αναφοράς των ΕΡΙ είναι η χρήση ενός παραδοσιακού μουσικού οργάνου, γνωστό ως κανονάκι. Ποια είναι η σύνδεσή σας µε το εν λόγω μουσικό όργανο; Ακριβώς η ύπαρξη αυτού του οργάνου µας κάνει ξεχωριστούς! Η σύνδεση μεταξύ των ηλεκτρικών οργάνων είναι θαυμάσια. Νομίζω το κανονάκι µε επέλεξε. Και το λέω αυτό γιατί ήμουν τη σωστή ώρα, στο σωστό µέρος. Όπως τίποτα στη ζωή µας δεν είναι τυχαίο, έτσι και η επιλογή µου αυτή δεν έγινε τυχαία. Το αποφάσισα ένα βράδυ πηγαίνοντας στο Κηποθεάτρο “Μάνος Χατζιδάκης” να ακούσω τη μουσική ομάδα του Ross Daily µε την οικογένειά µου. Άκουσα τον δεξιοτέχνη Göksel Baktagir και είπα στη µαµά µου, “Mαµά θέλω να µάθω αυτό το όργανο”. Έτσι ξεκίνησα!
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι το πάντρεμα του ελληνικού παραδοσιακού στοιχείου µε µία πιο μοντέρνα και τζαζ μελωδία;
Όλα είναι εύκολα όταν υπάρχει θέληση, πάθος, πίστη και καλοί συνεργάτες! Θεωρώ ότι η ΕPI δεν θα μπορούσε να απαρτίζεται από καλύτερους συνεργάτες. Είναι όλοι τους πολύ καλοί μουσικοί, ανοιχτοί σε νέες ιδέες και έτοιμοι για αυτή την αλλαγή. Πάντα µου άρεσε να πειραματίζομαι µε άλλα είδη μουσικής, παρότι το κανονάκι είναι ένα παραδοσιακό όργανο. Όσον αφορά στα υπόλοιπα όργανα, drums, bass, guitar, λόγω της φύσης τους εύκολα προσαρμόζονται σε πολλά είδη μουσικής.
Ποια είναι η έμπνευση σας για τη μουσική που συνθέτετε και τι επιθυμείτε να μεταδώσετε µέσω αυτής;
Κάποια κοµµάτια κρύβουν µία ιστορία από πίσω, κάποια βγήκαν απλά έτσι, παίζοντας! Μέσω της μουσικής µας, θέλουμε να περάσουμε πολλά μηνύματα στο κόσμο, όπως, ότι η μουσική δεν γνωρίζει χρώματα, φύλα, θρησκεία, εθνικότητα, αλλά είναι εκείνη που µας ενώνει, όπως ο Θεός! Αυτή η ιδέα που έχουμε δείχνει ότι όλα είναι δυνατά, αρκεί να το θέλουμε και να το πιστεύουμε!
Γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται στίχοι στη μουσική σας;
Βασικός λόγος που δεν έχουμε στίχους είναι ότι κανείς μας δεν τραγουδάει. Ποτέ δεν έχουμε γράψει, επίσης, στίχους αλλά μόνο μουσική. Και η οργανική μουσική θεωρώ ότι είναι πιο «βαθιά» στο να μιλήσει στον κόσμο, οι στίχοι δείχνουν αμέσως το θέμα, ενώ στην οργανική μουσική ο καθένας δίνει τη δίκη του ταμπέλα, κάτι που βρίσκω πολύ ενδιαφέρον.
Είστε µία Ελληνίδα ανάμεσα σε τρεις Γερμανούς μουσικούς. Πώς σας αποδέχτηκαν οι Nicholas, Heiko και Simon;
Αυτό είναι, επίσης, ένα βασικό στοιχείο που µας κάνει ξεχωριστούς. Ενώσαμε διαφορετικές παραδόσεις, γλώσσες, μουσικές και κάναμε τη δική µας. Ειδικά στην αρχή που δεν μιλούσα καθόλου Γερμανικά και ο Simon όχι καλά Αγγλικά, η συνεννόησή µας ήταν, θεωρώ, πολύ αστεία. Αλλά, όταν αρχίζαμε να παίζουμε, όλα έμοιαζαν πιο εύκολα. Αυτή ήταν και η αποδοχή τους, γνώριζαν µε τι είχαν να κάνουν. Επίσης, και οι τρεις λατρεύουν την Ελλάδα!
Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού απέναντι στο μουσικό σας κάλεσμα και ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του συγκροτήματος;
Στο κοινό αρέσει πάρα πολύ αυτό που κάνουμε, απολαμβάνει τη μουσική και πάντα ύστερα από κάθε συναυλία, µας μιλούν κατενθουσιασμένοι. Αυτό το μήνα βγαίνει το cd µας στο διαδίκτυο, είναι κάτι για το οποίο είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι. Πριν τον Χειμώνα θα κυκλοφορήσει και σε φυσική μορφή, επίσης! Επόμενος στόχος είναι να έρθουμε στην Ελλάδα να παίξουμε! Και να κάνουμε ένα μικρό Ευρωπαϊκό tour!
Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το συγκρότημα EPI στο video.
Ποιοι είναι οι ΕΡΙ
Η Ελεάννα Πιτσικάκη, γεννημένη στην Κρήτη το 1997, αγάπησε τη μουσική από παιδί έχοντας μεγάλο παράδειγμα τη μαέστρο μητέρα της. Το 2010 ξεκίνησε να μαθαίνει κανονάκι στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου µε ελάχιστα μαθήµατα από τους Μαρία Αµοναχάκη και Μανώλη Κανακάκη αλλά και στα καλοκαιρινά σεμινάρια του μουσικού εργαστήριου “Λαβύρινθος” κοντά στον διάσημο δεξιοτέχνη Goksel Baktagir και έπειτα µε τον Muhittin Kenan. Από το ξεκίνημά της έπαιζε σε πολλές χορωδίες και συγκροτήματα δίνοντας συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το ίδιο διάστημα συνεργάστηκε µε σημαντικά ονόματα του μουσικού στερεώματος, με τον Yurdal Tockan (Istanbul), τον Σωκράτη Σινόπουλο (Θεσσαλονίκη), την Ορχήστρα του Πανεπιστημίου του Plodiv (Βουλγαρία), τον Περικλή Παπαπετρόπουλο (Βρυξέλλες) κ.ά. Το 2015 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Kanun Festival που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη-Άγκυρα (Τουρκία). Το 2016 ξεκίνησε να σπουδάζει στο Popakademie “World Music” µε ειδίκευση στο κανονάκι, µε υπεύθυνο καθηγητή τον Muhittin Temel. Με το δικό της συγκρότημα “EPI” όπως και µε αλλά, δίνει συναυλίες σε όλη τη Γερμανία. Το 2017 ξεκίνησε να παίζει στη συμφωνική ορχήστρα “Bridges” της Φρανκφούρτης.
O Nicholas Stampf γεννήθηκε το 1998 στο Schweinfurt. Μόλις 8 ετών ξεκίνησε να µαθαίνει Drums στο µουσικό σχολείο. Με την πάροδο του χρόνου, έπαιζε σε πολλές µπάντες σε όλη τη Γερµανία. Κέρδισε, επίσης, σε πολλαπλούς διαγωνισμούς μουσικής. Το 2016 ξεκίνησε να σπουδάζει µουσική στο Pop Akademie Mannheim µε ειδίκευση στο drums. Το 2017 ξεκίνησε να παίζει µε το συγκρότημα EPI. Μέσα από τη συνεργασία του µε πολλούς µουσικούς, ο Nicholas παίζει πολλά διαφορετικά είδη µουσικής, όπως pop, jazz, rock, reggae κ.ά. Το διάστηµα αυτό είναι µέλος σε πολλές µπάντες όπως στο “Landesjugendjazzorchester Bayern”.
O Heiko Duffner γεννήθηκε το 1984 στο Vilingen, Scwarzwald. Ξεκίνησε να μαθαίνει κλασσική κιθάρα από νεαρή ηλικία. Πριν ξεκινήσει τις σπουδές του, άρχισε να παίζει ηλεκτρική. Ολοκλήρωσε τις πτυχιακές του σπουδές πάνω σε jazz κιθάρα στο Μουσικό Πανεπιστήμιο Mannheim. Παράλληλα με jazz/blues, ο Ηeiko ασχολήθηκε και με μουσικές της Λατινικής Αμερικής, Αφρικής και Ανατολής! Άρχισε να διδάσκει μουσική και κιθάρα στο μουσικό σχολείο Hoptbühn και στη σχολή Muho. Ποτέ δεν σταμάτησε να δίνει συναυλίες με διάσημες μπάντες σε πολύ σημαντικούς χώρους όπως Kulturzentrum, Ella& Luis, Hr Frankfurt, Musicmesse κ.λπ. Το 2017 ξεκίνησε να παίζει με το συγκρότημα EPI. Αυτό το διάστημα δεν παίζει μόνο σε jazz μπάντες αλλά και με surf rock, κλασσική μουσική, ηλεκτρονική κ.ά. Είναι μέλος ως μουσικός σε θεατρικές παραστάσεις και έχει ασχοληθεί και με τη μουσική παραγωγή. Ο Heiko γράφει και δική του μουσική. Αναγνωρίστηκε, επίσης, ως ένας από τους καλύτερους νέους Γερμανούς συνθέτες.
O Simon Zauels γεννήθηκε το 1990 στο Bad Honnef της Γερμανία. Ξεκίνησε την εκμάθηση ηλεκτρικού µπάσου στην ηλικία 10 ετών στο Μουσικό Γυμνάσιο “Landesmusik”. Ύστερα από πολλαπλές εμπειρίες σε rock bands, άρχισε να µαθαίνει jazz, funk και fusion. Ολοκλήρωσε τις πτυχιακές του σπουδές πάνω στη jazz µουσική µε ειδίκευση στο jazz ηλεκτρικό µπάσο. Καθηγητές του υπήρξαν οι Kai Eckhardt (California Jazz Conservatory), Marius Goldhammer, Stefan Scheib, Frank Itt ( Pop Akademie), Dave King. Επίσης, παρακολούθησε σεµινάρια µπάσου από τους Ulla Oster, Nicole Badila, Sebastian Gramss, Christian Lillinger, Sheila Jordan, Kristin Korb, Jürgen Attig, Johannes Fries και Christina Fuchs. Από τότε παίζει σε πολλές διάσηµες µπάντες στη Γερµανία και σε όλο τον κόσµο όπως (North Sea Jazz Festivals, von Pee Wee Ellis, Kyle Eastwood, Ali Haurand Quintett). Το 2017 ξεκίνησε να παίζει µε το συγκρότημα EPI ενώ το 2018 αναγνωρίστηκε στην Αμερική για το αμερικάνικο κρουαζιερόπλοιο “PrincessCruises” ως “Cruiseship-Musician”. Μέσα από αυτή την αναγνώριση έχει ολοκληρώσει πολλαπλές κρουαζιέρες από την Ευρώπη μέχρι και την Ασία.
Επιμέλεια: Τζένη Χαραλαμπίδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος