Η κατάσταση στην αγορά ακινήτων στα νησιά των Κυκλάδων ήταν το θέμα της εκπομπής “Η Ελλάδα στον κόσμο” στη Φωνή της Ελλάδας. Γι’ αυτό το θέμα μιλήσαμε με τον Ιωάννη Ρεβύθη για την Μύκονο, Στέλλα Καβαλάρη για την Νάξο, Στέλιο Μπιζά για την Πάρο, Λευτέρη Ωρολογά για την Σαντορίνη και τον Βαγγέλη Τσιπολίτη για την Σύρο.
Ιωάννης Ρεβύθης, πρώην πρόεδρος μεσιτών Ελλάδος
“Οι τιμές και οι συναλλαγές έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα,” τόνισε ο κ. Ρεβύθης.
Κάπου 100 χιλ. με 120 χιλ. άτομα επισκέπτονται το νησί ημερησίως στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου. “Ολοι οι νέοι θέλουν να έλθουν στη Μύκονο,” πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην επιτυχία της Μυκόνου, ο ίδιος ανέφερε πως πρώτα ήλθαν οι Ελληνες τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 και ακολούθησαν άλλοι Ευρωπαίοι τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Οι ξένοι πούλησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αρχές του 2000 στους Ελληνες και επανήλθαν με αγορές ακινήτων στο νησί την τελευταία 10ετία. Ανάμεσά τους, αρκετοί Αμερικάνοι την τελευταία διετία. Επίσης, ομογενείς απο τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
Οσον αφορά τις τιμές, η μονοκατοικία κοντά σε θάλασσα κοστίζει 20-25 χιλ. ευρώ το τ.μ. ενώ η αγορά σε σπίτι με θέα μακριά από θάλασσα κοστίζει 8 με 10 χιλ. ευρώ το τ.μ. Από την άλλη πλευρά, ένα μικρό σπίτι χωρίς θέα κοστίζει 3,5 με 5 χιλ. ευρώ το τ.μ. Τα σπίτια επιτρέπεται να έχουν ισόγειο και πρώτο, όχι δεύτερο όροφο.
Η τιμή ενός στρέμματος εκτός σχεδίου κοστίζει 100 χιλ. ευρώ και 4 στρέμματα χτίζουν ένα σπίτι 200-250 τ.μ. Το κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 1000-1500 ευρώ ανα τ.μ. χωρίς διαμόρφωση χώρου και 2000 ευρώ περίπου μαζί με την διαμόρφωση χώρων.
Στέλλα Καβαλάρη, μεσίτης ακινήτων στη Νάξο
Ομογενείς απο τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Νότιο Αφρική αγοράζουν ακίνητα στο νησί τα τελευταία χρόνια ενώ οι κυριότεροι αγοραστές από το εξωτερικό είναι Γερμανοί, Αμερικανοί και Καναδοί τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με την κ. Καβαλάρη. Αξίζει να σημειωθεί πως μαζί της ήταν ο Μιχάλης Λογοθέτης, ομογενής 2ης γενιάς από τον Καναδά που αγόρασε δυο ακίνητα στο νησί.
Τα εντός σχεδίου σπίτια στη χώρα κοστίζουν 2,5 με 3 χιλ. ευρώ το τ.μ.
Τέσσερα στρέμματα εκτός σχεδίου με θέα μπορούν να αγορασθούν αντι 100-150 χιλ. ευρώ. Ομως, στη βόρεια πλευρά του νησιού θα μπορούσε κάποιος να αγοράσει 4 στρέμματα ανάλογα με την τοποθεσία από 50-60 χιλ. ευρώ.
Το κόστος κατασκευής διαμορφώνεται μεταξύ 900-1200 ευρώ το τ.μ. και 1,4 με 1,5 χιλ. ευρώ με διαμόρφωση χώρου, συμπλήρωσε η κ. Καβαλάρη.
Ερωτηθείσα σχετικά με τις τιμές στο Κουφονήσι, 10 στρέμματα μπορούν να αγορασθούν έναντι 170-200 χιλ. ευρώ και κτίζουν 200 τ.μ. για ξενοδοχειακά καταλύματα.
Στέλιος Μπιζάς, κτηματομεσιτικό γραφείο στην Πάρο
Η αγορά ακινήτων της Πάρου έχει ανακάμψει τα τελευταία 2-3 χρόνια σύμφωνα με τον κ. Μπιζά ενώ το νέο αεροδρόμιο έχει δώσει ώθηση.
Μέχρι την κρίση, το 70%-80% των αγοραστών ήταν Ελληνες αλλά μετά ήταν ξένοι, κυρίως Ιταλοί και Γάλλοι. Η αναλογία τώρα είναι 50-50 με τους ομογενείς από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ να επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον σύμφωνα με τον ίδιο.
Οι Ασιάτες και οι Ρώσοι δεν έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους.
Οσον αφορά τις τιμές, 4 στρέμματα σε μέτρια τοποθεσία χωρίς πανοραμική θέα κοστίζει 80-120 χιλ. ευρώ και τα 8 στρέμματα 180 με 250 χιλιάδες. Ομως, στις ακριβές περιοχές, π.χ. Νάουσα, Παροικιά, οι τιμές μπορεί να ξεπεράσουν τις 500 χιλ. ευρώ και άνω του 1 εκ. ευρώ.
Ερωτηθείς για την Αντίπαρο, ο κ. Μπιζάς τόνισε πως την δεκαετία του 1980 ήταν νησί για οικογενειακές διακοπές ενώ στις αρχές του 1990 εμφανίσθηκαν μερικοί μεγαλογιατροί που έφεραν μεγαλοδικηγόρους και έτσι το ενδιαφέρον για ακίνητα αυξήθηκε.
Ομως, ήταν η κατασκευή της πολυτελούς κατοικίας του Τομ Χάνκς στην Αντίπαρο που έδωσε μεγάλη ώθηση στην αγορά ακινήτων του νησιού.
Λευτέρης Ωρολογάς, μεσίτης ακινήτων στην Σαντορίνη
Μεγάλη ανάπτυξη γνωρίζει η αγορά ακινήτων στον ξενοδοχειακό τομέα στο νησί. Η ζήτηση από την Ασία είναι εκρηκτική με την Σαντορίνη να αποτελεί πρώτη επιλογή των Κινέζων που τώρα έρχονται για να επενδύσουν ενώ παλαιότερα απλά να περάσουν για διακοπές.
Το airbnb έχει παίξει ρόλο καθώς μερικοί μένουν κάποιο χρόνο και μετά νοικιάζουν.
Ομογενείς απο τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία επιδεικνύουν επίσης ενδιαφέρον να αγοράσουν για τους ίδιους ή τα παιδιά τους.
Ομως, ενδιαφέρον υπάρχει κι από εγχώριους επενδυτές που πουλάνε, π.χ. Χαλκιδική, και αγοράζουν Σαντορίνη τόνισε ο κ. Ωρολογάς.
Οι τιμές για την αγορά 15 στρεμμάτων με σκοπό την κατασκευή ξενοδοχείων ξεκινούσαν από 500 χιλ. ευρώ και έφθαναν το 1 εκ. ευρώ μέχρι πέρυσι.
Τέσσερα στρέμματα εκτός σχεδίου κοστίζουν μεταξύ 80 και 150 χιλ. ευρώ, όσο δηλαδή κι ένα στρέμμα εντός σχεδίου.
Οσον αφορά τις τιμές των σπιτιών, ένα σπίτι χωρίς θέα στο Ακρωτήρι μπορεί να αγορασθεί προς 3-3,5 χιλ. ευρώ το τ.μ.. Ομως, κάποιος μπορεί να χρειασθεί να πληρώσει πάνω από 5 χιλ. ευρώ ανάλογα με την θέα.
Ομως, ένα σπίτι στην Καλντέρα με θέα κοστίζει πάνω από 10 χιλιάδες ευρώ το τ.μ.
Βαγγέλης Τσιπολίτης, μεσίτης ακινήτων στη Σύρο
Οι τιμές των ακινήτων στο νησί είχαν πέσει ως 50% κατά την διάρκεια της κρίσης αλλά έχουν σταθεροποιηθεί και εμφανίζουν αύξηση τα τελευταία δυο χρόνια. με τους ομογενείς από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία να δίνουν το παρόν, ανέφερε ο κ. Τσιπολίτης.
Οι τιμές των ακινήτων στην Σύρο είναι φθηνότερες σε σχέση με άλλα νησιά.
Ενα στρέμμα εντός οικισμού στην Ποσειδωνία που μπορεί να οικοδομήσει 400 τ.μ. κυμαίνεται μεταξύ 30 και 70 χιλ. ευρώ.
Στην Ερμούπολη, παλιά σπίτια πωλούνται από 40 έως 70 χιλ. ευρώ το τ.μ.
Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δημήτρης Κοντογιάννης, Πέτρος Δίπλας
Επιμέλεια: Κατερίνα, Χούμπα
Ηχολήπτης: Τάσος Σολειμέζης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος