Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό (video)

Κλειστά κέντρα στα νησιά και μεταφορά 20.000 ατόμων στην ενδοχώρα, περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Αντισταθμιστικά μέτρα θα δοθούν στις τοπικές κοινωνίες όπου φιλοξενούνται ή θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ θα αυξηθούν τα μέτρα φύλαξης των συνόρων. Το σχέδιο παρουσίασαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Άμυνας και Ειδικός συντονιστής για το μεταναστευτικό Αλκιβιάδης Στεφανής.

Στο πλαίσιο των προβλέψεων του κυβερνητικού σχεδίου, ενισχύονται οι δυνάμεις της Frontex, επιταχύνονται οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου αλλά και επιστροφής των μη δικαιούχων στις χώρες προέλευσης, προκειμένου να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στη χώρα μας.

Παράλληλα, δημιουργείται ενιαίος φορέας επιτήρησης και ένας εθνικός συντονιστής εποπτείας ασυνόδευτων ανηλίκων μέσω της Προεδρίας της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά την αποσυμφόρηση των νησιών που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος, ανακοινώθηκαν μέτρα τόνωσης των τοπικών κοινωνιών στο φορολογικό, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ωφέλεια, ενώ ως τις αρχές του χρόνου προωθείται η μετακίνηση 20.000 ανθρώπων στην ενδοχώρα.

Σε ό,τι αφορά τις δομές φιλοξενίας, κλείνουν ή μετατρέπονται σε κλειστά κέντρα οι εγκαταστάσεις στη Μόρια, στη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο και παράλληλα ενισχύονται με 500 προσλήψεις οι υπηρεσίες ασύλου.

Τέλος, τίθενται συγκεκριμένες προϋποθέσεις λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι έως τις αρχές του 2020, να μεταφερθούν 20.000 πρόσφυγες από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα. 5.000 σε ξενοδοχεία και 15.000 σε υπάρχουσες και νέες δομές που δημιουργούνται. Πέντε συν μία οι μεσοπρόθεσμες δράσεις που ανακοινώθηκαν.

Για τα ασυνόδευτα ανήλικα, καθορίζεται εθνικός συντονιστής μέσω δράσης προεδρίας της κυβέρνησης σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη. Καθορίζεται πλαίσιο υποχρεώσεων και κριτηρίων για τις ΜΚΟ προκειμένου να παραμείνουν και να λειτουργήσουν στην Ελλάδα. Επιταχύνονται οι διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου είτε προς έγκρισή τους είτε προς απόρριψη και επιστροφή του αιτούντα στην χώρα προέλευσης ή εισόδου.Προσλαμβάνονται 500 υπάλληλοι που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες ασύλου. Κατασκευάζονται και επεκτείνονται κλειστές δομές στα νησιά. Η Μόρια κλείνει.

Στη Χίο και στην Σάμο επίσης κλείνουν οι υπάρχουσες δομές και δημιουργούνται νέες κλειστού τύπου με χωρητικότητα 5000 συν 2.000 ατόμων.

Στην Κω, η υπάρχουσα δομή γίνεται κλειστή για 2000 άτομα και στη Λέρο το ίδιο, με χωρητικότητα 1000 ατόμων.

Ειδική δράση αφορά την συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα επιτήρησης συνόρων, για την εξασφάλιση και στεγανοποίηση των διόδων των μεταναστών, για την οποία έχει ήδη προγραμματιστεί ενίσχυση προσωπικού με πρόσληψη επιπλέον 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο και 800 στα νησιά, ενώ έχουν διατεθεί ήδη 14 εκατομμύρια ευρώ ως πιστώσεις για την αγορά υλικών που απαιτούνται από τις ένοπλες δυνάμεις και το Λιμενικό. Ενώ με παρέμβαση του πρωθυπουργού, η Ένωση Εφοπλιστών προσφέρει 10 σύγχρονα ταχεία σκάφη στο Λιμενικό Σώμα, που θα λάβουν δράση τους επόμενους μήνες.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό (video)«Θα αποτρέψουμε να έχουμε νέα Μόρια» είπε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, με τον Στέλιο Πέτσα να επισημαίνει ότι «η πολιτική των ανοικτών συνόρων έχει αποδοκιμαστεί από το λαό και στις πρόσφατες εκλογές».

Ερωτηθείς ειδικότερα για τη μέγιστη χωρητικότητα των κλειστών δομών και καθώς ο ίδιος εισαγωγικά είχε πει 5.000+ (για Λέσβο-Χίο-Σάμο) και 2.000+ (για Κω), ο κ. Στεφανής ανέφερε επί παραδείγματι ότι θα μπορεί να φτάνει τις 5.000 συν 40%, δηλαδή συν 2.000. Επ’ αυτού έδειξε σχετική φωτογραφία της Μόριας, τι συμβαίνει στο εσωτερικό της και τι έχει δημιουργηθεί δίπλα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό (video)«Δεν θέλουμε να μην έχουμε προβλέψει τη δυνατότητα απορρόφησης παραπάνω ανθρώπων», ανέφερε.

Ο κ. Στεφανής είπε ακόμη ότι περισσότερο έτοιμη είναι η δομή στη Σάμο και μέχρι τον Ιούλιο θα έχουν ολοκληρωθεί και θα έχουν τεθεί σε λειτουργία όλες οι δομές.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 67.000 αιτήσεις ασύλου υπό διαχείριση και άλλες 15.000 που βρίσκονται στο β’ στάδιο, και γι’ αυτό άμεσα η κυβέρνηση προχώρησε στη ψήφιση του νόμου που επιταχύνει τις διαδικασίες και προχωρά στην πρόσληψη 500 ανθρώπων στις σχετικές υπηρεσίες, δήλωσε εξάλλου.

Αλκ. Στεφανής: «Σε 4,5 χρόνια είχαμε 1.806 επιστροφές»

«Σε 4,5 χρόνια είχαμε 1.806 επιστροφές. Θέλουμε τα 3 χρόνια να τα κάνουμε 3 μήνες. Μπορούμε; Ναι θα το κάνουμε», διαβεβαίωσε ενώ επανέλαβε ότι ο βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός προβλέπει τη μετακίνηση 20.000 ανθρώπων στην ενδοχώρα, ο μεσοπρόθεσμος τη λειτουργία νέων δομών ενώ υπάρχει και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. «Έχουμε επιχείρηση σε εξέλιξη. Καθημερινά αξιολογείς την κατάσταση και αναδιαμορφώνεις τις επιλογές σου», συμπλήρωσε εξηγώντας πως καμία δράση δεν είναι μεμονωμένη.

«Όλα είναι συνδεδεμένα. Αποτροπή, μεταφορές, άσυλο. Γι’ αυτό και προχωράμε στον Ενιαίο φορέα Διαχείρισης Συνόρων», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν θα λειτουργήσουν κέντρα και στην ενδοχώρα απάντησε πως  «υπάρχει σχεδιασμός, ναι, ξέρουμε πού θα τους πάμε». Είπε επίσης ότι οι πόροι είναι και εθνικοί και ευρωπαϊκοί και σε ύψος θα φτάσουν όσο χρειαστεί ενώ για τη Frontex και το ΝΑΤΟ είπε ότι «τους θέλουμε εκεί να βλέπουν την κατάσταση. Για τις κλειστές δομές στα νησιά, ο κ. Στεφανής είπε ότι θα χτιστούν από την αρχή και στο εσωτερικό τους θα γίνεται διαχωρισμός περιοχών, όπου θα διαβιούν μονογονεϊκές οικογένειες, άρρενες ή και διαχωρισμός κατά εθνικότητα.

«Έχει αλλάξει η κατάσταση βεβαίως. Ψηφίστηκε νέος νόμος για τις διαδικασίες ασύλου, γίνονται προσλήψεις προσωπικού, ανακοινώσαμε ότι διαθέσαμε 14 εκατ. ευρώ αφού τα δώσαμε, προχωράμε στη συγκρότηση ενιαίου φορέα και σε κλειστές δομές, επιθυμούμε να ελέγξουμε τα σύνορά μας», υπογράμμισε ο κ. Στεφανής ενώ εξήγησε ότι ο Ενιαίος φορέας Φύλαξης των Συνόρων θα δώσει τη δυνατότητα να παρατηρούνται οι κινήσεις ακριβώς την ώρα που γίνονται κινήσεις από την απέναντι πλευρά και να φύγουμε από τη λογική του ελέγχου κυρίως με περιπολίες.

Από την πλευρά του, ειδικότερα δε, για τα ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι αφορά όλους τους δήμους που σηκώνουν και θα σηκώσουν το βάρος.

Επιπλέον, ο Στέλιος Πέτσας επανάλαβε πως «δεν μπορεί κανείς να απολαμβάνει τα προνόμια της συνθήκης Σένγκεν χωρίς να έχει υποχρεώσεις» και υπογράμμισε πως «επιμένουμε στη δίκαιη κατανομή των βαρών και σε μια νέα πολιτική ασύλου».

Τόνισε, τέλος, ότι πρόκειται για μεγάλο κοινωνικό ζήτημα και πως η πολιτική των ανοικτών συνόρων έχει αποδοκιμαστεί από το λαό και στις πρόσφατες εκλογές.

Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα
Ρεπορτάζ: Κ. Αντωνιάδη, Χ. Γιαννοπούλου, Α. Σπυριδάκη, Χ. Ζαββουδάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος