Ο Χριστόδουλος Χατζηαποστόλου είναι διαχειριστής κι εκπρόσωπος αποστακτηρίου . Μια “ανάσα” από το κέντρο της Κομοτηνής καθημερινά βλέπει μικρούς παραγωγούς να αποστάζουν στέμφυλα και να παράγουν τσίπουρο.
«Έχουμε καθημερινά πελάτες, έχουμε φτιάξει ένα πολύ ωραίο φιλικό περιβάλλον και με την παρουσία αρκετού κόσμου γίνεται ομορφότερο. Φέτος, λόγω της χαλαζόπτωσις και των βροχοπτώσεων ήταν για τους αμπελοκαλλιεργητές μια κακή η χρονιά. Τα σταφύλια δεν είναι και τα καλύτερα, αλλά τουλάχιστον από αυτά που υπάρχουν προσπαθούμε να βγάλουμε την καλύτερη ποιότητα. Βγάζουμε το καθιερωμένο τσίπουρο, είναι μέσα στη φιλοσοφία, στην κουλτούρα μας και δεν θα σταματήσει ποτέ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να βγαίνει το τσιπουράκι.» δηλώνει ο κος Χατζηαποστόλου.
Με την πάροδο των χρόνων ο αριθμός των κατοίκων της περιοχής που αποστάζουν μόνοι τους μειώνεται, γιατί, περισσότερο η κουλτούρα αυτή της απόσταξης ήταν των μεγαλυτέρων σε ηλικία. «Όλοι είχαν ένα μικρό αμπελάκι στο χωριό τους, στην αυλή τους και έβγαζαν τα τσίπουρα τους. Τώρα, όμως, είναι που ζητάνε αρκετά οι υπηρεσίες χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά λόγος, γιατί κατά 99% παράγουν τσίπουρο για ιδία χρήση, για να το καταναλώσουν στο σπίτι τους.» δηλώνει ο κος Χατζηαποστόλου και σημειώνει « Κουτσά – στραβά γίνεται η δουλειά. Θα συνεχίσουμε να βγάζουμε με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν. Θα βγάζουμε τα τσιπουράκια μας γιατί είναι μέσα στην κουλτούρα μας.»
Σύμφωνα με τον κο Χατζηαποστόλου η ώρα της απόσταξης είναι στιγμή χαλάρωσης και αποζημίωσης του κόπου και του μόχθου, που μπορεί να έχει κάνει. « Είναι στιγμή απόλαυσης με το μεράκι κύριο στοιχείο. Μεράκι για το αμπελάκι, που έχει ο καθένας, που το έχει δουλέψει και το έχει περιποιηθεί όλη τη χρονιά. Δεν είναι θέμα οικονομικό γι αυτούς, αλλά ικανοποίησης που έβγαλε το δικό του τσιπουράκι, που θα καταναλώνει όλο το χρόνο με τους φίλους του.» δηλώνει ο έμπειρος ιδιοκτήτης αποστακτηρίου.
Όσον αφορά στην προτίμηση για τσίπουρο που χαρακτηρίζει πάντα τις παρέες ο κος Χατζηαποστόλου απαντά πως «Το τσίπουρο είναι απόσταγμα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, ξεχωρίζει από τα άλλα ποτά. Υπάρχει κουλτούρα κατανάλωσης του τσίπουρου γι αυτό και το προτιμούν περισσότερο. Έχει και ουσία, είναι απόσταγμα, είναι αλκοόλ το οποίο πέρα από την παράδοση αποστάζεται και βγαίνει από το σταφύλι, από ένα προϊόν φιλικό προς εμάς.» Σύμφωνα με τον ίδιο «Όλα αυτά συνθέτουν τους λόγους όπως και αν είναι , ό,τι και να γίνει , όποιες δυσκολίες και να υπάρχουν, θα συνεχίσουμε να αποστάζουμε.»
Απόδειξη αποτελεί ο κος Θανάσης Καραγιάννης. Στα 81 του χρόνια με αλάτι και κρεμμύδι στο χέρι, προϊόντα απαραίτητα στη δεύτερη απόσταξη, άλλοι βάζουν κυδώνια, τον συναντήσαμε στο αποστακτήριο. « Έχω αγιορείτικη ποικιλία, είναι χωρίς ράντισμα και βγάζω το δικό του τσίπουρο, έχοντας βρει έτσι την υγεία μου. Δεν με ενοχλεί στο στομάχι. Με καλό μεζέ πάντα είναι απαραίτητο.» λέει και διασκεδάζει την παραμονή του στο αποστακτήριο…Παρέα, καλός μεζές και τσίπουρο να ρέει άφθονο.
Φώτο: Στιγμιότυπα από αποστακτήριο Οι κ.κ. Χατζηαποστόλου και Καραγιάννης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος