Κατάρ: Η χώρα που υποδέχεται με ζεστασιά τους ‘Ελληνες


Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89

Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89

Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89

Στο Κατάρ, την μικρή χώρα του Περσικού Κόλπου με τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου και το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα στον κόσμο που σε κάποιο σημείο φιλοξενούσε 9.000-10.000 ‘Ελληνες ήταν αφιερωμένη η εκπομπή ” Η Παγκόσμια Φωνή μας” στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας. Γι’ αυτό τον λόγο μιλήσαμε με τον Παναγιώτη Μίχαλο, πρόεδρο του επιχειρηματικού συμβουλίου και της επιτροπής φιλίας Ελλάδας-Κατάρ που περνά μεγάλο μέρος του χρόνου του στο Κατάρ, τον Πάρι Καλλιτσάντση, επικεφαλής των έργων Μέσης Ανατολής της κατασκευαστικής εταιρείας ‘Ακτωρ και τον γιατρό Σπυρίδωνα Χουλιάρα, επικεφαλής του τμήματος εξωσωματικής στο νοσοκομείο Cidra, το πιο σύγχρονο στη Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ.

Παναγιώτης Μίχαλος, πρόεδρος του επιχειρηματικού συμβουλίου και της επιτροπής φιλίας Ελλάδας-Κατάρ

Κατάρ: Η χώρα που υποδέχεται με ζεστασιά τους ‘Ελληνες

Οι ομοιότητες μεταξύ Ελλήνων και Καταρινών είναι περισσότερες απ’ ότι περιμένεις κανείς, ανέφερε ο κ. Μίχαλος, επιχειρηματίας και πρόεδρος του επιχειρηματικού συμβουλίου που έχει διατελέσει επίσης γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικών σχέσεων στο υπουργείο εξωτερικών την περίοδο 2012-2014 και σήμερα περνά ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του στη Ντόχα.

Οι Καταριανοί αγαπάνε τους ‘Ελληνες αλλά δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν είμαστε σε καλή οικονομική κατάσταση παρότι έχουμε τόσο καλό οικόπεδο, καλό κλίμα και προσωπικές ικανότητες τόνισε ο κ. Μίχαλος που είναι επίσης κοντά στην Καταρινή κυβέρνηση.

Οι κάτοικοι του Κατάρ και του Κόλπου γενικότερα δυσκολεύονται περισσότερο από άλλους να το κατανοήσουν, ίσως γιατί δεν έχουν κοινοβουλευτική δημοκρατία με συνδικάτα, αντιπολίτευση και επιπλέον γιατί όταν οι ίδιοι βρέθηκαν σε δύσκολη θέση με το εμπάργκο του 2017 μετέτρεψαν το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα τόνισε, προσθέτοντας πως μέσα σε δυο χρόνια το Κατάρ έγινε παραγωγός και εξαγωγέας γαλακτοκομικών και άλλων προϊόντων από εισαγωγέας του 95% προηγουμένως.

Ερωτηθείς για τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Κατάρ, ο κ. Μίχαλος τόνισε πως το ιστορικό πάει πίσω αρκετά αλλά “δεν είναι τόσο θετικό από την εμπειρία του Κατάρ με την Ελλάδα. Υπήρχαν αρκετές αστοχίες στο παρελθόν, δικές μας θα έλεγα, εκ μέρους των ελληνικών κυβερνήσεων και της γραφειοκρατίας με το Κατάρ, πράγμα που τους έχει λίγο παγώσει ως προς το να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα σημαντικών επενδύσεων“.

Φυσικά , υπάρχουν Καταρινοί που επενδύουν στο ελληνικό real estate, αγοράζοντας διαμερίσματα, οικόπεδα κ.τ.λ. ενώ κατέχουν το 25% σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο. Όμως, δυο ιδιωτικές επενδύσεις του πατέρα Εμίρη έχουν αναδείξει το μέγεθος της ελληνικής γραφειοκρατίας, της πολυνομικότητας, της έλλειψης κτηματολογίου κ.τ.λ. συμπλήρωσε.

Υπάρχει μια ιδιαίτερη φιλία και χημεία μεταξύ Ελλήνων και Αράβων οπότε σε προσωπικό επίπεδο τα πράγματα είναι πολύ καλά αλλά θα πρέπει οι Καταρινοί να αποκτήσουν κάποια εμπιστοσύνη για να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις, τόνισε.

Οι κλάδοι της ενέργειας, του τουρισμού-real estate και ενέργειας είναι αυτοί που μπορεί να προσελκύσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ο κ. Μίχαλος ανέφερε πως η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε ενώ η σημερινή έχει αλλάξει άρδην την εικόνα για την Ελλάδα ως χώρα υποδοχής άμεσων ξένων επενδύσεων και προσβλέπει σε μεγάλες επενδύσεις, κάνοντας ειδική αναφορά στη πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη στη Ντόχα και την συμμετοχή του σε συζήτηση σε πάνελ με θέμα τις επενδύσεις μετά το 2020 στο Doha Forum 2019 πριν λίγες μέρες.

Είναι επίσης σημαντικό ότι ο εθνικός αερομεταφορέας της χώρας, η βραβευμένη Qatar Airways, έχει πλέον τρεις πτήσεις καθημερινά μεταξύ της πρωτεύουσας Ντόχα και της Αθήνας και τέσσερεις εβδομαδιαίως με την Θεσσαλονίκη καθώς βοηθάνε τον τουρισμό και τις εξαγωγές φρέσκων προϊόντων. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μετά την Μύκονο θα βάλλει πτήσεις και για την Σαντορίνη μέσα στο 2020.

Ερωτηθείς για τις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με το Κατάρ με δεδομένο ότι το τελευταίο βρίσκεται κοντά στην Τουρκία, ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, κάνοντας αναφορά στις επισκέψεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού εξωτερικών του Κατάρ στην Αθήνα και του Έλληνα υπουργού εξωτερικών κ. Κατρούγκαλου τον περασμένο Μάιο στη Ντόχα.

Ειδικά για την Τουρκία, ο κ. Μίχαλος είπε πως η τελευταία στήριξε το μικρό κράτος κατά τις κρίσιμες μέρες του εμπάργκο το 2017 από την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες της περιοχής όταν το Κατάρ έχασε μέσα σε μια νύχτα το έδαφος κάτω από τα πόδια του με αντάλλαγμα βοήθεια και επενδύσεις.

Πάρις Καλλιτσάντσης, επικεφαλής των έργων Μέσης Ανατολής της εταιρείας ‘Ακτωρ, μέλος του ΔΣ Κατάρ: Η χώρα που υποδέχεται με ζεστασιά τους ‘Ελληνες

Ο κ. Καλλιτσάντσης, ο οποίος κατοικεί μόνιμα στο Κατάρ από το 2012 ενώ πηγαινοερχόταν στη χώρα από πιο παλιά, αναφέρει ότι οι Καταρινοί εκτιμούν τους ‘Ελληνες γιατί διαθέτουν όσα έχουν οι άλλοι Δυτικοευρωπαίοι συν την ευελιξία ως Μεσογειακός λαός. Οι ‘Ελληνες φημίζονται στη χώρα για την σκληρή δουλειά και τον επαγγελματισμό τους.
Από την δική τους σκοπιά, οι Καταρινοί απαιτούν από τους ξένους να τους δείχνουν σεβασμό και να σέβονται τις παραδόσεις τους. Οι ίδιοι είναι πολύ οργανωμένοι και δεν περιμένουν τίποτε λιγότερο από αυτά που έχουν συμφωνήσει.

Η ‘Ακτωρ, η οποία έχει παρουσία στο Κατάρ και άλλες χώρες της περιοχής απο το 2004, έχει υλοποιήσει μεγάλα έργα υποδομής στη χώρα, ξεκινώντας με το αεροδρόμιο της Ντόχα και τελευταία την “χρυσή γραμμή” του μετρό της Ντόχα που κόστισε περίπου 3 δισ. δολάρια και απασχόλησε σχεδόν 16.000 άτομα. ‘Ηταν ένα έργο υψηλών απαιτήσεων γιατί υπήρχαν νερά αν και το έδαφος ήταν στέρεο με 6 μετροπόντικες ταυτόχρονα σε λειτουργία, τόνισε.

Το Κατάρ έχει δαπανήσει πολλά χρήματα για να αναβαθμίσει τις υποδομές του τα τελευταία 15 χρόνια. Μόνο το 2019 που η δαπάνη υποχώρησε επένδυσε σχεδόν 12 δισ. ευρώ για υποδομές και μεταφορές, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος πρόσθεσε ότι σε κάποια φάση η ‘Ακτωρ απασχολούσε σχεδόν 500 ‘Ελληνες εκ των οποίων κάποιοι ήταν από τα Πομακοχώρια που είναι πολύ καλοί τεχνίτες. “Τώρα είμαστε περίπου 30 ‘Ελληνες, υψηλόβαθμα στελέχη σε όλες τις βαθμίδες,” συμπλήρωσε.

Οι συνθήκες διαμονής στο Κατάρ για τα στελέχη των ξένων επιχειρήσεων είναι πολύ καλές. Οι τελευταίοι φέρνουν μαζί τις οικογένειές τους ενώ για τα παιδιά υπάρχουν καλά σχολεία στα αγγλικά και άλλες κύριες γλώσσες. Λειτουργεί επίσης ελληνικό σχολείο συμπληρωματικά προς το κύριο σχολείο για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας που υποστηρίζουν ελληνικές εταιρείες και ‘Ελληνες που είναι μόνιμοι κάτοικοι του Κατάρ.

‘Ελληνες μπορεί να βρεί κανείς παντού τώρα από την Qatar Petroleum που απασχολεί δικηγόρους και άλλες ειδικότητες μέχρι τα νοσοκομεία και τις εταιρείες λιανικής ενώ έχουν ανοίξει επίσης ελληνικά εστιατόρια, π.χ. για ψάρια.

Η Ελλάδα αρέσει πολύ στους Καταριανούς και σε άλλους και γενικά τραβάει,

Σπυρίδων Χουλιάρας, επικεφαλής τμήματος εξωσωματικής στο νοσοκομείο Cidra

Κατάρ: Η χώρα που υποδέχεται με ζεστασιά τους ‘Ελληνες

Ο κ. Χουλιάρας, ο οποίος βρίσκεται δυο χρόνια στο Κατάρ, έχοντας ζήσει και δουλέψει προηγουμένως για 14 χρόνια στη Βρετανία, είναι πολύ ευχαριστημένος με τις συνθήκες εργασίας που βρήκε εκεί.

Το Κατάρ είναι πολυπολιτισμική τόνισε, προσθέτοντας ότι στο νοσοκομείο του εργάζονται πάνω από 80 εθνικότητες.

Ο ίδιος διδάσκει επίσης ως επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Cornell που έχει ανοίξει στη Ντόχα. Γνωστά αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν ανοίξει παραρτήματα εκεί ενώ υπάρχουν κι άλλοι ‘Ελληνες που διδάσκουν σ’ αυτά.

Ερωτηθείς για τον καιρό στο Κατάρ, ο ίδιος ανέφερε πως οι καλοκαιρινοί μήνες είναι πολύ θερμοί αλλά υπάρχουν υποδομές και τα πάντα είναι κλιματιζόμενα αλλά τους επόμενους 8 μήνες ο καιρός είναι αρκετά καλός.

‘Οσον αφορά τους Καταρινούς, ο ίδιος είπε πως δείχνουν πολύ ζεστασιά για τους ‘Ελληνες. Ποτέ δεν ένοιωσα στη Βρετανία της οποίας είμαι πολίτης την ίδια ζεστασιά που νιώθω εδώ, τόνισε.

Ερωτηθείς αν το γεγονός ότι είναι μουσουλμανική χώρα δημιουργεί προβλήματα σε ξένους, ο ίδιος ανέφερε πως αυτό δεν συμβαίνει αλλά θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί κάποιοι κανόνες, π.χ. οι γυναίκες πρέπει να ντύνονται με ευπρέπεια.

Ο ίδιος ανέφερε πως το αλκοόλ δεν πωλείται παντού και είναι πολύ ακριβό όπως κι ο καπνός.

Το εθνικό φαγητό είναι πιλάφι με ξηρούς καρπούς και αρνί αλλά μπορεί κανείς να βρεί κι ότι άλλο θέλει.

Δεν υπάρχει φόρος εισοδήματος στο Κατάρ ενώ τα ενοίκια δεν είναι φθηνά. Το μέσο ενοίκιο είναι περίπου 1000 ευρώ τον μήνα σε σχετικά καλές περιοχές.

Το Κατάρ είναι μια πλούσια χώρα που αναπτύσσεται, προσφέρει ευκαιρίες και ταιριάζει στον χαρακτήρα των Ελλήνων κατέληξε.

Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δημ. Κοντογιάννης, Πέτρος Δίπλας

Ηχολήπτης: Μπάμπης Δούκαρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος