Κομοτηνή: 4-2-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

Υγεία
Επικαιροποιημένες οδηγίες προφύλαξης από την εποχική γρίπη
Κομοτηνή: 4-2-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΟ εμβολιασμός και η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής περιλαμβάνονται στα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας στις ομάδες αυξημένου κινδύνου ανήκουν: οι εργαζόμενοι σε δημόσιες και σε ιδιωτικές μονάδες υγείας, οι επαγγελματίες υγείας γενικά, άτομα άνω των 60 ετών, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας και επιβαρυντικούς παράγοντες (π.χ. μεταμοσχευμένοι, ανοκατασταλμένοι κ.λπ), έγκυες και θηλάζουσες, κλειστοί πληθυσμοί (στρατευμένοι, ειδικά σχολεία, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κτλ.), καθώς επίσης και επαγγελματίες, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά όσοι έρχονται σε επαφή με πουλερικά.

Κομοτηνή: 4-2-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΕπιπλέον, με στόχο την πρόληψη αλλά και την αναχαίτιση της διάδοσης του ιού της γρίπης είναι σημαντικό να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως: Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό. Αποφυγή κοινής χρήσης των προσωπικών αντικειμένων. Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση τόσο από τα παιδιά όσο και από το προσωπικό μέσα στους κάδους απορριμμάτων. Τακτικό πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χαρτοπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων. Τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα νόσου θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την υποχώρησή τους.

ΟΑΕΔ
Μια μεγάλη εργαλειοθήκη και ένα μεγάλο φάσμα προγραμμάτων και δραστηριοτήτων διαθέτει ο ΟΑΕΔ
Κομοτηνή: 4-2-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΜια μεγάλη εργαλειοθήκη και ένα μεγάλο φάσμα προγραμμάτων και δραστηριοτήτων διαθέτει ο ΟΑΕΔ σύμφωνα με δηλώσεις του Διοικητή του κο Σωτήρη Πρωτοψάλτη στην ΕΡΤ Κομοτηνής για την στήριξη των ανέργων. «Θα την αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό, στο έπακρο, έτσι ώστε να συμβάλουμε στην μείωση της ανεργίας και να αυξήσουμε την απασχόληση» δήλωσε μιλώντας για προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, απασχόλησης. Παράλληλα ανέφερε ως παράδειγμα το Πρόγραμμα Νεανικής Επιχειρηματικότητας για νέους από 18 έως 29 ετών που είναι ήδη ανοιχτό. «Έχουμε ήδη 12 ανοιχτά προγράμματα για 50.000 θέσεις εργασίας . Ας έρθουν στον ΟΑΕΔ, ας ενημερωθούν και να κάνουν αίτηση να ενταχθούν.» προέτρεψε ο κος Πρωτοψάλτης τους ανέργους της περιοχής.
Περιφέρεια
Έργα «ανάσα» για τη Βιστωνίδα δρομολογεί η Περιφέρεια αν. Μακεδονίας Θράκης
Κομοτηνή: 4-2-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΤην ένταξη ενός ακόμη έργου προϋπολογισμού 200.000 ευρώ για τον καθαρισμό των καλαμιών της Βιστωνίδας και την απομάκρυνση των φερτών υλικών που φράζουν τις εισόδους ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, με στόχο, όπως είπε, να «ανασάνει» η λίμνη ακόμη περισσότερο. Ήδη, όπως έγινε γνωστό, υλοποιείται διαχειριστική μελέτη για τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων της Βιστωνίδας, αλλά και ειδική μελέτη για τη λίμνη Ισμαρίδα. «Διαθέσαμε ένα σημαντικό ποσό, 650.000 ευρώ για να γίνει μια διαχειριστική μελέτη και ζητήσαμε από τον μελετητή να προσπαθήσει να δει ποια είναι αυτά τα έργα που πρέπει να γίνουν συνεργαζόμενος με όλους τους εμπλεκόμενους» ανέφερε ο περιφερειάρχης.
Περιβάλλον
1922 πάπιες Κεφαλούδη στη Λίμνη Βιστωνίδα
Κομοτηνή: 4-2-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΤον Ιανουάριο 2020 σημειώθηκε η μεγαλύτερη καταγραφή Κεφαλουδιών στη λίμνη Βιστωνίδα μετά το 1997. Καταγράφηκαν συνολικά 1.922 πάπιες Κεφαλούδι στη λίμνη Βιστωνίδα. Η καταγραφή αυτή αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη καταγραφή ατόμων Κεφαλουδιών που διαχειμάζουν στη λίμνη Βιστωνίδα μετά το 1997 όπου είχαν καταγραφεί 2.313 άτομα. Το είδος παρατηρείται κάθε χειμώνα στην λίμνη Βιστωνίδα, με το διαχειμάζον πληθυσμό να κυμαίνεται από λίγες δεκάδες μέχρι και πάνω από 1.000 πουλιά. Το Κεφαλούδι είναι ένα από τα πιο σπάνια πουλιά της Ευρώπης, περιλαμβάνεται στον κόκκινο κατάλογο της IUCN των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση και στο «Κόκκινο βιβλίο των ζώων στην Ελλάδα». Στην Ελλάδα, το είδος έρχεται για να διαχειμάσει και παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά στη Λίμνη Βιστωνίδα.

Πρωτογενής Τομέας
Ημερίδες Διαβούλευσης. Εταιρική Σχέση για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2021-2027
Κομοτηνή: 4-2-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΕνημερωτικές ημερίδες Διαβούλευσης που διοργανώνονται στο πλαίσιο της Εταιρικής Σχέσης για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στην Καβάλα (Lucy Hotel), ώρα 16:00 με 20:30 και την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020 στην Αλεξανδρούπολη (Ξενοδοχείο Astir Egnatia), ώρα 15:30 με 20:00. Τις ημερίδες διοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και το Εθνικό αγροτικό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Στις ημερίδες θα συζητηθούν οι νέες προτεραιότητες και αλλαγές που επιφέρουν οι προτάσεις των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, μετά το 2020.

Αλληλεγγύη
490 υγειονομικές καλύψεις από τους Σαμαρείτες
Κομοτηνή: 4-2-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις490 υγειονομικές καλύψεις πραγματοποίησαν οι Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού του Παραρτήματος της Κομοτηνής και εκπαίδευσαν συνολικά 420 πολίτες το 2019. Παράλληλα πραγματοποίησαν 20 σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών σε δημόσιους φορείς , εργοστάσια και σχολεία και συμμετείχαν σε μια ανεύρεση αγνοουμένου σε συνεργασία με την ασφάλεια Ροδόπης. « Ήταν μονίμως σε ετοιμότητα για ο,τι έκτακτο είχαμε στο Νομό Ροδόπης» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο αρχηγός τους, ο κος Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης και σημείωσε ότι περίπου 7.500 ώρες ήταν η συνολική προσφορά τους μέσα στο 2019. Έργο το οποίο το μοιράστηκαν 54 εθελοντές Σαμαρείτες.
Ρούχα για τους απόρους
Κομοτηνή: 4-2-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΟ Σύλλογος Γυναικών Νέου Σιδηροχωρίου συγκεντρώνει ρούχα ανδρικά (φόρμες,μπουφάν) και κουβέρτες – σεντόνια που δεν είναι πια χρήσιμα, για τους άπορους. Όσοι θέλουν να συνδράμουν θα πρέπει να τα παραδίδουν στην αίθουσα του συλλόγου συσκευασμένα σε σακούλες στις οποίες απ’ έξω θα αναγράφεται το περιεχόμενό της την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου από τις 5:00 μ.μ έως 7:00 μ.μ.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Επανεκκίνηση στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών
Κομοτηνή: 4-2-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΠαρουσία του συνόλου των υποψηφίων, των μελών και φίλων της , έκοψε την πίτα της η δημοτική παράταξη «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ στο Δήμο Μαρώνειας-Σαπών». Ο επικεφαλής της , ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος , ευχαρίστησε όλους για την συμμετοχή τους στον αυτοδιοικητικό αγώνα και την συμβολή τους στην νίκη και επαναβεβαίωσε τους στόχους και της αρχές της, που παραμένουν σταθερές και καθορίζουν την διοίκηση του Δήμου. «Την προσφορά υπέρ της κοινωνίας και του τόπου, το υπηρετείν τους πολίτες και τους θεσμούς» όπως είπε.
Στρατός
Ανακοίνωση Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης
Κομοτηνή: 4-2-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΤην ριζική διαφωνία τους για την πρότασή των τριών μουσουλμάνων βουλευτών της Θράκης προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης για την ανέγερση ξεχωριστού μνημείου για τους πεσόντες Έλληνες Μουσουλμάνους εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ξάνθης. Όπως τονίζει η Πατρίδα στη Θράκη, έχει ανεγείρει Μνημεία Πεσόντων στα οποία αναγράφονται ανεξαιρέτως τα ονόματα των τέκνων της, Χριστιανών και Μουσουλμάνων που πολέμησαν γενναία κάτω από την ίδια Σημαία και έπεσαν ηρωικώς, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη και στον Εχίνο, στα οποία μάλιστα τελούνται επίσημες επετειακές εκδηλώσεις

Ορκωμοσία Νεοσυλλέκτων Οπλιτών 2020 Α ́ΕΣΣΟ
Κομοτηνή: 4-2-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΟρκωμοσία των νεοσύλλεκτων οπλιτών της 2020 Α ́ ΕΣΣΟ των Μονάδων που εδρεύουν στην ΠΕ Ροδόπης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 07 Φεβρουαρίου στις 11:00, στο Στρατόπεδο «ΛΓΟΥ (ΠΖ) ΠΑΥΛΟΥ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ»
Ετήσιο Μνημόσυνο Πεσόντων
Ετήσιο μνημόσυνο υπέρ ανάπαυσης των ψυχών των πεσόντων κατά τους αγώνες του έθνους, στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κομοτηνής και Τρισάγιο στο Κενοτάφιο-Μνημείο Σώστη θα τελεστεί το Σάββατο 22 Φεβ 1o Ψυχοσάββατο στις 11:00.

Πολιτισμός Εκδηλώσεις
Στο «Μέγαρο Στάλιου» τα γυρίσματα της «Εξύψωσης»
Κομοτηνή: 4-2-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΤο Μέγαρο Στάλιου επέλεξαν τα μέλη της ερασιτεχνικής κινηματογραφικής ομάδας “Maik Productions” για την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας μεγάλου μήκους «Εξύψωση» . Το τελευταίο γύρισμα αφορούσε τη χοροεσπερίδα μιας κλειστής ομάδας επιφανών Κομοτηναίων της δεκαετίας του 1920, τους οποίους υποδύθηκαν διάφοροι καλλιτέχνες, και μη, της πόλης, όπως οι κ.κ. Μυρσίνη Λαντζουράκη, Κεβόρκ Μελκονιάν, Άννα Μαχαιροπούλου και άλλοι .
Ο κινηματογράφος των δημιουργών
Κομοτηνή: 4-2-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΑφιέρωμα στην ηθοποιό Μόνικα Βίτι θα παρουσιαστεί σήμερα στις 21.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Κοπή πίτας των δικηγόρων
Κομοτηνή: 4-2-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΗ πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου πραγματοποιούν την ετήσια κοπή βασιλόπιτας την Παρασκευή 07 Φεβρουαρίου στις 20:30 στο ξενοδοχείο Χρήστος κι Εύη.

Ετήσιος χορός του ΜΟΚ
Κομοτηνή: 4-2-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΟ Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 08 Φεβρουαρίου στις εννέα τον ετήσιο χορό του για τα μέλη και τους φίλους του, στο κέντρο διασκέδασης «Ποσειδώνιο» (7ο χλμ Κομοτηνής – Πόρτο Λάγος), με την ορχήστρα της Εβρίτικης Ζυγιάς.

Βιβλιοπαρουσίαση στην Ξάνθη
Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης παρουσιάζει το βιβλίο του Ξανθιώτη Κομοτηνή: 4-2-2020 ΕΡΤ Ειδήσειςσυγγραφέα κ. Ιωάννη Αλεξόπουλου με τίτλο, «Παράθυρο σε θολές μνήμες» την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στις 19:00. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος/συγγραφέας, Γιάννης Διαφωνίδης, εκδότης Συντονίζει ο εκδότης Μιχάλης Σπανίδης. Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9) στην Ξάνθη. Είσοδος ελεύθερη

Το γνωστό συγκρότημα Θραξ Πανκc έρχεται στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: 4-2-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΤο γνωστό συγκρότημα Θραξ Πανκc έρχεται στην Κομοτηνή, στο μπαρ «Οκτώ», το βράδυ του Σαββάτου 08/02 και ώρα 21:00.

Ο χορός των Σαρακατσάνων
Κομοτηνή: 4-2-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΟ Μορφωτικός Σύλλογος των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων πραγματοποιεί τον Ετήσιο χορό του το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων «ΕΓΝΑΤΙΑ» στο 10ο χιλιομ. Κομοτηνής – Ιάσμου. Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι τραγουδιστές Αντώνης Κυρίτσης και Βασίλης Σερμπέζης με την ορχήστρα του. Τηλ. κρατήσεων :: 6932325463 & 2531026861

Νέο Τμήμα στους Φιλοτέχνες
Κομοτηνή: 4-2-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΝέο Τμήμα θα λειτουργήσει στους «Φιλοτέχνες», πρόκειται για το Τμήμα Δημιουργίας – κατασκευής – τεχνικής κοσμήματος με μέταλλο, πολυμερικό πηλό και χάντρες. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται τα πρωϊνά:Δευτερα-Τετάρτη-Παρασκευη από τις 9.00 έως τη μία και το απόγευμα της Τετάρτη από τις 18:00 έως τις 20:00. Πληροφορίες στο τηλ :6948666926. Υπεύθυνη θα είναι η κα. Νεκταρία Χριστοδούλου.
Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθησαν 4 διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες
Κομοτηνή: 4-2-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΣυνελήφθησαν το πρωί του Σαββάτου στο νομό Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, τέσσερις (4) διακινητές, ένας 41χρονος ημεδαπός και τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 41, 24 και 21 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά δώδεκα (12) μη νόμιμους μετανάστες.

Αθλητικά
Δόξα Ν. Σιδηροχωρίου – Πανθρακικός 0-1
Κομοτηνή: 4-2-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΣε ένα κλειστό παιχνίδι με λίγες φάσεις εκατέρωθεν, ο Πανθρακικός πήρε τη νίκη στο Νέο Σιδηροχώρι επικρατώντας της τοπικής Δόξας με 0-1 σκαρφαλώνοντας για πρώτη φορά φέτος στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Α΄ ΕΠΣ Θράκης. Σκόρερ του χρυσού τέρματος για την ομάδα του Νίκου Μπαχαρίδη ήταν ο Ζήσης Νάνος στο 40΄ μετά από σέντρα του Ρουμπιέ.
Καιρός
Κομοτηνή: 4-2-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΛίγες νεφώσεις, που βαθμιαία στα βόρεια θα αυξηθούν και τη νύχτα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες προβλέπει η ΕΜΥ. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες και βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος