του Νάσου Μπράτσου
Από τα πιο παλιά και ιστορικά σωματεία είναι η Δάφνη Αθηνών, η “Δαφνούλα” όπως την αποκαλούν αρκετοί και συμπλήρωσε τον ένα αιώνα ζωής αφού ιδρύθηκε το 1920. Η καρδιά της ομάδας χτυπάει στο Μεταξουργείο, όπου βρίσκονται τα γραφεία της και στο παρελθόν εκτός από το ποδόσφαιρο είχε και τμήματα μπάσκετ και βόλεϊ, τις εποχές που οι αγώνες γίνονταν στα τσιμέντα στις παιδικές χαρές του Κολωνού και της Ακαδημίας Πλάτωνα, που όμως σήμερα δεν υπάρχουν.
Σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, όπου οι ελεύθεροι χώροι – οι αλάνες μίας άλλης εποχής- δεν υπάρχουν πια, ο ρόλος ενός αθλητικού σωματείου στο να δίνει διέξοδο στη νεολαία είναι παραπάνω από σημαντικός.
Η Δάφνη πέρασε την πρώτη της νιότη στα χωμάτινα γήπεδα εκεί που το ποδόσφαιρο κέρδιζε μαζικά φίλους, συνέχισε την “μέση ηλικία της” στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και της μεταπολεμικής Ελλάδας, πάντα με τον ίδιο ζήλο και το ίδιο μεράκι και μπήκε στη σημερινή εποχή, ώριμη από την πείρα που έχει αποκτήσει, αλλά και πληγωμένη όπως πολλά ερασιτεχνικά σωματεία, από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά ο ερασιτεχνικός αθλητισμός.
Στεγαστικό (γήπεδο και υποδομές), λειτουργικά έξοδα και το συνεχές οργανωτικό τρέξιμο για να αντιμετωπιστούν οι υποχρεώσεις του σωματείου, είναι ο διαρκής Γολγοθάς για να μπορέσει να παραμείνει ζωντανό και παραγωγικό κύτταρο.
Από την ιστορία της ομάδας, μεταφέρουμε το ακόλουθο απόσπασμα:
Ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Δάφνη Αθηνών ιδρύθηκε το 1920 στο Μεταξουργείο της Αθήνας. Το σωματείο ιδρύθηκε αρχικά ως ανεπίσημο, αλλά σύντομα πέρασε στην κατηγορία των επισήμων σωματείων της Ε.Π.Ο. (αριθμ. Μητρώου 4) και μετείχε στο τοπικό πρωτάθλημα Αθήνας. Μέσα στα ιδιόκτητα γραφεία της Δάφνης θα βρει κανείς ένα μικρό μουσείο της ιστορίας του Αθηναϊκού ποδοσφαίρου. Φέτος η ομάδα γιορτάζει τα 100 χρόνια της ζωής της. 100 χρόνια ιστορίας και προσφοράς στον αθλητισμό και ειδικότερα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Από τις πολλές επίσημες και ανεπίσημες ομάδες που δημιουργήθηκαν κατά καιρούς στην περιοχή του Μεταξουργείου και του Αγίου Παύλου, μόνο η δημοφιλής Δάφνη ή Δαφνούλα, όπως την αποκαλούσαν οι φίλοι της, κατάφερε να περάσει να στενά όρια της γειτονιάς και να γίνει ευρύτερα γνωστή. Η ιστορική ομάδα αξιοποίησε τις ποδοσφαιρικές κυψέλες της περιοχής και κατάφερε, τόσο κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, όσο και κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια να διακριθεί και να αποτελέσει σοβαρό αθλητικό παράγοντα της πρωτεύουσας.
Ένα από τα σημαντικά διεθνή φιλικά παιχνίδια της Δάφνης ήταν το 1923 με την Gencler Birligi της Άγκυρας. Το 1928 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια της Β΄ κατηγορίας six-a-sade. Η Δάφνη πάντα συγκέντρωνε όλα τα ταλέντα της περιοχής που αγωνίζονταν στις ανεπίσημες ομάδες του Μεταξουργείου και του Αγίου Παύλου.
Οι προπονήσεις γίνονταν στις αλάνες της περιοχής, ενώ οι μπάλες και οι φανέλες αγοράζονταν με εράνους και πολλές φορές συνεισφέροντας και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές.
Την περίοδο 1933-34 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια της Γ΄ κατηγορίας Αθηνών και ανέβηκε στην Β’ Κατηγορία όπου αγωνίζεται μέχρι την Κατοχή.
Μετά την Κατοχή αναδιοργανώθηκε πάλι και την περίοδο 1947-48 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια της Β΄ κατηγορίας και μάλιστα αήττητη, σημείωσε 16 νίκες σε 16 αγώνες και με τέρματα 65 υπέρ και 5 κατά.
Την επόμενη περίοδο αγωνίστηκε στην Α΄ κατηγορία και σημείωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα παίρνοντας ισοπαλία με 1-1 από τον Παναθηναϊκό και νικώντας με 3-1 τον Απόλλωνα. Τη θρυλική αυτή ομάδα αποτελούσαν: Χαχάλης, Λάππας, Στρατής, Μανέτας, Σωτ. Πανωλιάσκος, Σύρκος, Κοσκινάς, Χατζηνικολάου (μόλις 15 ετών), Ζαχαριάδης, Σπύρος Πανωλιάσκος, Κεπελεντζής, Σαπουντζόπουλος και Ψαράκης. Την περίοδο 1949-50 αγωνίζεται πάλι στην Α΄ κατηγορία, όπου μάλιστα νίκησε τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό με 1-0 με γκολ του Ρούτσου. Η Αθλητική Ηχώ έγραψε μετά το παιχνίδι (16-11-1949): “Ο υπέροχος χθες Δαβίδ του Μεταξουργείου, η δυνατή και νευρώδης Δάφνη, oπλισμένη με την φλογερή πίστη των νέων να κατακτήσουν το μέλλον, κατέβαλε τον Γολιάθ πρωταθλητήν Ελλάδος Παναθηναϊκόν με 1-0).
Το 1949, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 25 χρόνων ζωής της ΕΠΣΑ Αθηνών απονεμήθηκε στη Δάφνη Αθηνών από την ΕΠΣΑ δίπλωμα για την προσφορά της στο Αθηναϊκό ποδόσφαιρο. Παράλληλα με το ποδοσφαιρικό τμήμα δημιουργείται και λειτουργεί τμήμα καλαθοσφαίρισης όπου αγωνίζεται ανελλιπώς στο τοπικό πρωτάθλημα.Τα επόμενα χρόνια η ποδοσφαιρική ομάδα αγωνίζεται στη Β΄ κατηγορία. Την περίοδο 1956-57 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια της Α2 Κατηγορίας. Τα επόμενα χρόνια ανεβαίνει ξανά στην Α΄ κατηγορία έχοντας Ιταλό προπονητή και μάλιστα ως γηπεδούχος νίκησε τον Παναθηναϊκό με 1-0, ενώ και την περίοδο 1966-67 την βρίσκουμε πάλι στην Α1 κατηγορία. Το πρώτο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ της 1ης Μαρτίου 1959 περιλαμβάνεται η ιστορική ομάδα ως γηπεδούχος με φιλοξενούμενη τη Α.Ε.Π. Ιωνίας. Πολλοί μεγάλοι ποδοσφαιριστές βγήκαν από τα σπλάχνα αυτής της ιστορικής ομάδος οι οποίοι μεταπήδησαν σε μεγαλύτερες ομάδες και αρκετοί αγωνίστηκαν στην Εθνική Ομάδα.
Τα επόμενα χρόνια η ομάδα αγωνίζεται στα τοπικά πρωταθλήματα Αθήνας, αφού οι περιορισμένες οικονομικές της δυνατότητες και ο επαγγελματισμός του ποδοσφαίρου δεν της επέτρεψαν να ακολουθήσει εξελικτική πορεία. Υποστηρίζεται από αγνούς φίλους του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Διετέλεσαν μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου πολλά αξιόλογα μέλη της κοινωνίας των Αθηνών, στην βοήθεια των οποίων οφείλει και το γεγονός ότι έχει ιδιόκτητα γραφεία και εντευκτήριο. Σήμερα στηρίζεται στις οικονομικές ενισχύσεις της Πολιτείας και τις εισφορές φίλων της και κυρίως των παλιών της φίλων που με νοσταλγία θυμούνται της παλιές εποχές που η αγαπημένη τους Δαφνούλα έγραφε τη δικιά της ιστορία στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Την περίοδο 2002-03 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Γ’ ΕΠΣΑ και ανέβηκε στην Β’ κατηγορία, απ’ όπου υποβιβάστηκε την επόμενη περίοδο, αφού η διοίκηση παραιτήθηκε μη μπορώντας να αντεπεξέλθει στα πολλά διοικητικά και οικονομικά προβλήματα.
Το σήμερα
Όπως μας δήλωσαν εκπρόσωποι του σωματείου: «Σήμερα πάρα τις δυσκολίες που υπάρχουν η Δάφνη Αθηνών συνεχίζει να αγωνίζεται στην Γ’ Ερασιτεχνική κατηγορία της ΕΠΣΑ. Οι προπονήσεις γίνονται από Τρίτη έως Παρασκευή στο Δημοτικό γήπεδο του Ρουφ που είναι και η έδρα της ομάδας κατά τις ώρες 21:30 έως 23:00. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο γήπεδο κάνουν προπόνηση αλλά επτά σωματεία.
Δυστυχώς η έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων είναι εμφανής και με την πάροδο των χρόνων συνεχώς επιδεινώνεται με επίπτωση την απομάκρυνση των νέων παιδιών από τον αθλητισμό , με όλες τις παρεπόμενες συνέπειες στην κοινωνία μας γενικότερα. Ευελπιστούμε πολύ με την Νέα Δημοτική Αρχή όπου τα πρώτα μηνύματα είναι άκρως ενθαρρυντικά.
Επειδή πιστεύουμε στο ρητό «Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ» συνάψαμε συνεργασία με την ομάδα ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ δημιουργώντας τμήματα υποδομών με διακριτικό τίτλο «Δάφνη Αθηνών Ακαδημίες – Κυανέρυθρες Ακαδημίες» όπου νοικιάζουμε σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις προκειμένου να παρέχουμε σωστές υπηρεσίες στους μικρούς μας αθλητές. Συνολικά 160 αθλητές από ηλικία 6 έως 16 ετών πλαισιώνουν τα τμήματα υποδομών και 45 αθλητές πλαισιώνουν τα τμήματα Νέων (Κ18) και Ανδρικού τμήματος.
Στο πρωτάθλημα υποδομών της ΕΠΣΑ συμμετέχουν με επιτυχία τρία τμήματα Κ14,Κ16,Κ18. Κεντρική φιλοσοφία του σωματείου είναι η ανάδειξη νέων αθλητών και έως εκ’ τούτου ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 19 έτη φέτος και τις δυο προηγούμενες χρονιές 18 έτη.
Οι αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις του Αθλητικού Σωματείου καλύπτονται σχεδόν αποκλειστικά από τους ιδίους τους ποδοσφαιριστές. Οι μεν ενήλικες ποδοσφαιριστές αγοράζουν με δικά τους έξοδα το αθλητικό υλικό , οι δε οικογένειες των μαθητών-σπουδαστών συμβάλουν οικονομικά (δωρεές κλπ) ανάλογα με τις δυνατότητες τους.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος