Αλέκος Τσαπέκος, πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης:Φαρμακοποιός δεν θα αισχροκερδίσει ποτέ, αλλά αν κάποιος το κάνει, θα τον στείλουμε στο πειθαρχικό

«Οι ασθενείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν καθόλου για την εξασφάλιση των φαρμάκων τους, υπάρχει επάρκεια φαρμάκων, πέρα από τις ελλείψεις που υπήρχαν πάντα, εκείνο ήταν ένα πρόβλημα που προύπηρχε και πιστεύω ότι ο ΕΟΦ θα βάλει φρένο στις εξαγωγές και δεν θα εξάγονται πια φάρμακα. Για το θέμα των φαρμάκων να είναι ήσυχοι οι ασθενείς, δεν θα τους λείψουν» διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, ο κος Αλέκος Τσαπέκος μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα εκτελούνται οι συνταγές αυτές που είναι να εκτελεστούν βάσει της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης . «Υπάρχουν φάρμακα να μην ανησυχεί κανένας» επανέλαβε.

Αλέκος Τσαπέκος, πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης:Φαρμακοποιός δεν θα αισχροκερδίσει ποτέ, αλλά αν κάποιος το κάνει, θα τον στείλουμε στο πειθαρχικόΌσον αφορά στην προσέλευσή του κόσμου στα φαρμακεία και στην συμπεριφορά των πολιτών; Ο κος Τσαπέκος δήλωσε χαρούμενος από την συμπεριφορά του κόσμου. «Είδα τον κόσμο να συμπεριφέρεται άψογα, να περιμένει υπομονετικά τη σειρά του και να πειθαρχεί σε ό,τι ανακοινώνεται και από τον φαρμακοποιό και σε ό,τι έχουν διαβάσει και έχουν ακούσει» σημείωσε χαρακτηριστικά αποκαλύπτοντας πως έχουν σταλεί οδηγίες σε φαρμακοποιούς, ένα μέρος των οποίων θα αναρτηθεί στις εισόδους των φαρμακείων για να μπορούν να τις διαβάσουν και οι πολίτες. Οδηγίες, όπως να εισέρχονται ένα έως δύο άτομα μέσα στα φαρμακεία, ανάλογα με την επιφάνεια του φαρμακείου, να κρατάνε την απόσταση των δύο μέτρων ο ένας από τον άλλον και μάλιστα να μένουν ένα μέτρο πριν τον πάγκο όπου εξυπηρετούν οι φαρμακοποιοί και οι βοηθοί τους. «Και εμείς οι φαρμακοποιοί με τους άλλους επαγγελματίες υγείας, είμαστε άνθρωποι και περιμένουμε με χαρά να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του και δεν θέλουμε να πάμε πρώτα εμείς στο σπίτι άρρωστοι γιατί θα κλείσει το φαρμακείο και ποιος θα τους εξυπηρετεί μετά; Όπως το ίδιο ισχύει για γιατρούς και νοσοκόμους. Οι υπόλοιποι ας περιμένουν έξω υπομονετικά και θα εξυπηρετηθούν σίγουρα.» δήλωσε ο κος πρόεδρος τονίζοντας πως «Αυτοί που βήχουν, φτερνίζονται, έχουν πυρετό δεν χρειάζονται να πάνε στο φαρμακείο, να πάει κάποιος δικός τους γιατί και θα ταλαιπωρηθούν και θα μεταδώσουν τον ιό.»

Σε ερώτηση δεν για το αν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος μελετά την παράδοση των φαρμάκων κατ’ οίκον, ο πρόεδρος απάντησε πως « δεν είναι εύκολη δουλειά» εξηγώντας « Ποιος θα πάει;, θα πάει ο βοηθός; Αυτό που θα κάνουμε, ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν, αν δούμε κάποιους ότι δεν πειθαρχούν, είναι να τους εξυπηρετούμε από την πόρτα. Αν δούμε ότι υπάρχουν τέτοιες συνθήκες, που δεν μπορεί να διασφαλιστεί η μη μεταδοτικότητα, ή όταν ο φαρμακοποιός έχει κάποιο πρόβλημα υγείας μπορεί τότε να κλείσει την πόρτα και να εξυπηρετεί από την θυρίδα.»

Όλες αυτές τις ημέρες της απειλής του Κορονοϊού ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών τονίζει ότι: “όλα αυτά τα προληπτικά μέτρα της μη μετάδοσης του ιού λαμβάνονται όχι για να μην νοσήσουμε εμείς, αλλά για να μην νοσήσουμε πολλοί μαζί , αν νοσήσουμε πολλοί μαζί δεν θα μπορέσει το σύστημα να μας εξυπηρετήσει. Δεν θα βρούμε κρεβάτια, δεν θα βρούμε γιατρούς, χειρουργεία. Ενώ, όταν θα πάει σε βάθος χρόνου και υπάρχουν σταδιακά κρούσματα και άνθρωποι που θα χρειαστούν νοσηλεία, θα μπορεί το σύστημα να τους εξυπηρετήσει και να θεραπευτούν» εξήγησε για μια ακόμη φορά.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να στείλει την δική του οδηγία: «Όλοι οι συνάδελφοι να φοράνε μάσκες και γάντια. Ο Σύλλογος ενδιαφέρθηκε και βρήκε από τέσσερις –πέντε μάσκες για τους φαρμακοποιούς και τους βοηθούς τους και τώρα κάθε μέρα ψάχνουμε.» Μάλιστα, σ’ αυτό το σημείο ο κος Τσαπέκος τόνισε πως καλό είναι που έγινε αυτή η επίταξη γιατί κάποιοι κερδοσκοπούν, εκτός φαρμακείων. «Είδα διαφήμιση στην τηλεόραση, σε μια εκπομπή τηλε-πωλήσεων, έξι μάσκες κι ένα μικρό μπουκαλάκι αντισηπτικό, που πριν 15 μέρες έκανε τέσσερα ευρώ συνολικά, σήμερα να πωλείται 15 ευρώ. Σίγουρα κάποιος πουλάει ένα προϊόν με βάσει την χονδρική τιμή που το πήρε. Σίγουρα, μπορεί να ξεκινάει από έναν χονδρέμπορο ο οποίος είχε αποθέματα και εκεί που πούλαγε κάτι δέκα ευρώ, μπορεί να το πουλάει τριάντα. Σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας, όμως, θα πρέπει να υπάρχει μεγάλος έλεγχος, μέχρι και κατάσχεση των προϊόντων. Εμείς οι φαρμακοποιοί, για παράδειγμα η παρακεταμόλη ή το ντεπόν, που έχουν ελεύθερη τιμή, μπορείς να το πουλάς όσο θες, δεν διανοούμαι, όμως, ότι θα φτάσουμε στο σημείο να πουλήσουμε πάνω από την ενδεικνυόμενη τιμή. Δεν θα το κάνουμε ποτέ, κι όποιος το κάνει θα τον στείλουμε στο πειθαρχικό, δεν υπάρχει περίπτωση.»
Φώτο:Ο κος Αλέκος Τσαπέκος ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος