Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Στη Ευρώπη εντοπίζεται το 70% των νεκρών από τον φονικό ιό covid 19, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η πανδημία έχει σκοτώσει περισσότερους από 26.500 ανθρώπους, ενώ πάνω από 570.000 είναι τα κρούσματα σε όλον τον κόσμο σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην Ευρώπη, μέχρι τις 21.00 της Παρασκευής 27/3, είχαν καταγραφεί 18.638 θάνατοι και 313.801 κρούσματα, στην Ασία 3.684 θάνατοι και 102.161 κρούσματα, στη Μέση Ανατολή 2.446 θάνατοι και 39.431 κρούσματα, στις ΗΠΑ και τον Καναδά 1.491 θάνατοι και 98.860 κρούσματα, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 234 θάνατοι και 10.474 κρούσματα, στην Αφρική 114 θάνατοι και 3.826 κρούσματα και στην Ωκεανία 14 νεκροί και 3.491 κρούσματα.
Πρώτη στην παγκόσμια λίστα με τα περισσότερα κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό είναι η Ελβετία με 1340 ασθενείς ανά εκατομμύριο κατοίκους.
Στο μεταξύ, θετικοί στον κορονοϊό είναι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Υπ. Υγείας Μακ Χάνκοκ, που τέθηκαν σε καραντίνα, όπως και ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο για προληπτικούς λόγους.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να παραταθεί για δύο εβδομάδες, μέχρι τις 15 Απριλίου, η καραντίνα στη χώρα λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού.
«Μετά από αυτές τις πρώτες 10 ημέρες περιορισμού, είναι σαφές ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή αυτού του επιδημικού κύματος.
Έχει κατακλύσει την ανατολική Γαλλία και τώρα φτάνει στην περιοχή του Παρισιού και στη βόρεια Γαλλία», εξήγησε ο Φιλίπ.
Για τον λόγο αυτό, τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας που θα έληγαν την επόμενη Τρίτη θα παραταθούν για δύο ακόμη εβδομάδες.
Στο διάστημα αυτό θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το μέτρο θα παραταθεί ξανά αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο λόγω της κατάστασης.
Στη Γαλλία οι νεκροί έφτασαν τους 1.995, ενώ ξεπέρασαν τις 30.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Το Βέλγιο παρατείνει το διάστημα απαγόρευσης της κυκλοφορίας έως τις 18 Απριλίου.
Στην Ιταλία, δεν υπάρχει χώρος σε πολλά κοιμητήρια για τους νεκρούς, πολλοί από τους οποίους θα αποτεφρωθούν. Οι αρχές εξετάζουν ακόμα και το θλιβερό σενάριο των ομαδικών ενταφιασμών. Μεταξύ των νεκρών και σαράντα ένας εργαζόμενοι στην υγεία καθώς το ιατρικό προσωπικό κάνει υπεράνθρωπο αγώνα στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την πανδημία. Μέσα σε μία ημέρα σημειώθηκαν 919 νέοι θάνατοι, ενώ συνολικά η Ιταλία καταγράφει μέχρι στιγμής 9134 νεκρούς.
769 θάνατοι κατά το τελευταίο 24ωρο στην Ισπανία, που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, 7.800 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, όμως και πτώση του ρυθμού της μετάδοσης.
Στην Ιρλανδία τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 2.000, τρεις νέοι θάνατοι. Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ισχύει στη χώρα γενική απαγόρευση κυκλοφορίας έως τις 12 Απριλίου για να καταπολεμήσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Λίο Βάραντκαρ.
Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Δώρα Μακρή: “Μειώνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στην εντατική και διπλασιάζεται ο αριθμός όσων ξεπερνούν τον ιό.
Η εφημερίδα Ελ Παις αποκαλύπτει ότι η Ισπανία αγόρασε πριν δέκα ημέρες 640.000 γρήγορο τεστ από διάφορες εταιρίες και σήμερα αποδεικνύεται ότι τουλάχιστον μία παρτίδα 9.000 εξ αυτών είναι ελαττωματική.
Η κυβέρνηση τις αγόρασε από συγκεκριμένο Ισπανό προμηθευτή που πληρούσε τις προϋποθέσεις που απαιτεί η ΕΕ. Ο Ισπανός προμηθευτής τα αγόρασε από κινεζική εταιρία. Όμως η Κίνα απαντά ότι η κινεζική εταιρία δεν έχει άδεια παραγωγής στην επικράτειά της!
Η παρτίδα επιστράφηκε.
Περίπου 200.000 εταιρίες καταφεύγουν στη νέα ρύθμιση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και απολύουν προσωρινά το προσωπικό τους. Υπολογίζεται ότι περίπου 1,2 εκ εργαζόμενοι- για όσο καιρό θα διαρκέσει η κρίση- θα απολυθούν και θα επαναπροσληφθούν στην ίδια θέση και στο ίδιο πόστο. Για το διάστημα αυτό εργοδότες και εργαζόμενοι δεν θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές”.
Επίσης ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Γιώργος Συριόπουλος αναφέρει ότι: Στο Βέλγιο καταγράφονται ήδη 289 θάνατοι και 7284 κρούσματα, με 690 περιστατικά σε μονάδες εντατικής.
Στην Ολλανδία ο αριθμός των ανακοινωθέντων θανάτων έφτασε σήμερα τους 546 (αριθμός αυξημένος κατά 112 άτομα από χθες). Τα κρούσματα αυξάνονται με ρυθμό 1000 την ημέρα και σήμερα οι αρχές ανακοίνωσαν 8.603. Συνολικά νοσηλεύονται 2.500 άτομα, με περιορισμένη αποδοχή σε μονάδες εντατικής, καθώς από τα 1310 κρεβάτια, μόνον τα 760 διατίθενται για ασθενείς του κορονοϊού.
Στην Ολλανδία ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται πλέον αναλογικά σε εθνικό επίπεδο, παρότι επίκεντρο του ιού παραμένει η περιοχή της Βραβάνδης. Νότια της Ολλανδίας και Βόρεια του Βελγίου. Είναι μια περιοχή με πυκνοκατοίκηση.
Η καρδιά του παραγωγικού εμπορίου και για τις δυο χώρες, με καθημερινή διασυνοριακή μετακίνηση εργαζόμενων και πολλά Πανεπιστήμια, καθώς στην ολλανδική πλευρά περιλαμβάνονται η Μπρέντα, το Τίλμπουρχ, και το Άιντχοβεν. Αντιθέτως, στις βόρειες ολλανδικές επαρχίες, της Flevoland και της Friesland, οι αριθμοί είναι πολύ μικρότεροι.
Ουσιαστικά, η κατάσταση σε Βέλγιο και Ολλανδία είναι παρόμοια, λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία του πληθυσμού.
Oι χώρες αυτές και ιδιαίτερα στην Ολλανδία, μοιάζει να έχουν χάσει τον έλεγχο για τρεις λόγους.
Χώρες με ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά (όπως το Βέλγιο) ή με ισχυρές αυτοδιοικητικές δομές (όπως η Ολλανδία) έχουν ικανότητα άμεσης επίλυσης προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο αλλά βιώνουν χαοτικές καταστάσεις σε υπερτοπικό. Το είδαμε στις Βρυξέλλες, την περίοδο των τρομοκρατικών επιθέσεων με την αδυναμία συντονισμού των αστυνομικών δυνάμεων 19 δήμων. Το βλέπουμε σήμερα στην Ολλανδία που μόλις προχθές κατάφερε συντονισμό της διανομής ασθενών στα νοσοκομεία και μάλιστα με τη βοήθεια του στρατού.
Δεύτερον, ο ισχυρός Καλβινισμός στην Ολλανδία και στη Φλάνδρα του Βελγίου, αποδεικνύεται σοβαρός λόγος αδυναμίας – και για τις αρχές και για τους πολίτες – να περιορίσουν την οικονομική δραστηριότητα και να προτάξουν την ατομική ευθύνη. Και…
Τρίτον, ο συνδυασμός μεγάλης καθυστέρησης στη λήψη περιοριστικών μέτρων, με την πολύ χαλαρή ιατρική φροντίδα – ιδιαίτερα στην Ολλανδία. Μια χώρα που ευκολότερα έχει κανείς πρόσβαση στα ναρκωτικά παρά στην αντιβίωση.
Οι Ολλανδοί πιστεύουν πως με την πολιτική της ‘μέγιστης προστασίας, και πλέον την κοινωνική αποστασιοποίηση θα αντιμετωπίσουν γρήγορα το πρόβλημα. Οι Βέλγοι, πάλι προετοιμάζονται για καραντίνα τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο”.
Με πτήση των αερογραμμών του Κατάρ, η Γερμανία επαναπατρίζει 350 πολίτες της, που είχαν εγκλωβιστεί στο Νεπάλ.
Την εκτίμησή του, ότι σε δύο με τρεις μήνες η Ρωσία θα καταπολεμήσει τον κορονοϊό έκανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει σίγουρος, ότι η Τουρκία θα ξεπεράσει την πανδημία σε δύο με τρεις εβδομάδες. Ο Ερντογάν κάλεσε όλους τους πολίτες της χώρας να μπουν σε «εθελοντική καραντίνα».
Οι αρχές της Τουρκίας έθεσαν 12 περιοχές σε καραντίνα, ενώ αποφασίστηκαν αυστηρότεροι περιορισμοί και απαγορεύσεις μετακινήσεων σε όλη τη χώρα. Την εκκένωση της συνοριακής πύλης του Παζάρκουλε επιβεβαίωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο κρούσματα Covid-19 μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων.
Νέα τεστ κορονοϊού παράγει από σήμερα η Ρωσία που θα επιτρέπουν να πραγματοποιούνται έως 50.000 διαγνώσεις ημερησίως, όπως δήλωσε η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας ιατρικών και βιολογικών ερευνών Βερόνικα Σκβαρτσόβα.
Η Σκβαρτσόβα είπε επίσης ότι ήδη μια πρώτη παρτίδα των τεστ έχει διανεμηθεί σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Μόσχας.
Διευκρινίζεται ότι το εν λόγω τεστ εγκρίθηκε στις 6 Μαρτίου και η διάγνωση θα γίνεται σε 2,5 -3 ώρες, αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας ιατρικών και βιολογικών ερευνών. Επίσης ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία δημιούργησε επτά πρωτότυπα εμβόλιου κατά του κορονοϊού και αναπνευστήρες που παρέχουν υποστήριξη σε περισσότερα από δύο άτομα ταυτοχρόνως.
Η Σερβία έχει καταγράψει 528 κρούσματα κορονοϊού, 8 θανάτους, ενώ από το Σάββατο αρχίζουν μαζικά τεστ.
Έχοντας επιλέξει την ήπια αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού χωρίς την λήψη περιοριστικών μέτρων, αντίθετα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Σουηδία είχε διατηρήσει μέχρι σήμερα την οικονομία της εν λειτουργία. Ωστόσο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση της συγκέντρωσης άνω των 50 ατόμων, αφού προηγουμένως είχε απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις άνω των 500 ατόμων.
Στον κόσμο
Παγκοσμίως, τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 530.000 και οι θάνατοι τις 24.000.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεπεράσει σε ασθενείς την Κίνα, καθώς τα κρούσματα έχουν φτάσει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ έφτασαν το βράδυ της Παρασκευής 27/3 τα 100.040, τον μεγαλύτερο αριθμό παγκοσμίως, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters. Ακολουθούν η Ιταλία με 86.498 και η Κίνα με 81.340 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με το πρακτορείο. Ρεκόρ 345 θανάτων και 18.000 νέα κρούσματα σε διάστημα 24 ωρών στις ΗΠΑ.
Πλέον το μέτρο του περιορισμού κατ’ οίκον ισχύει για τουλάχιστον 21 πολιτείες, ενώ μελέτες του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον προειδοποιούν ακόμη και για περισσότερους από 80.000 νεκρούς στη χώρα στους επόμενους τέσσερις μήνες. Στους 519 οι νεκροί στη Νέα Υόρκη, οι αρχές σχεδιάζουν να στήσουν άλλα τέσσερα προσωρινά νοσοκομεία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καλέ σε σήμερα, με ένα οργισμένο tweet, τις αυτοκινητοβιομηχανίες Ford και General Motors να ξεκινήσουν «αμέσως» την κατασκευή αναπνευστήρων για να ανταποκριθεί η χώρα στην επιδημία του νέου κορονοϊού.
Στις ΗΠΑ η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το ιστορικό πακέτο στήριξης που θα βοηθήσει την αμερικανική οικονομία να μην περιέλθει σε παρατεταμένη ύφεση λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στηρίζει αυτό το σχέδιο, το μεγαλύτερο που έχει εγκριθεί ποτέ στην ιστορία τις ΗΠΑ, ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το νομοσχέδιο θα σταλεί τώρα στον Λευκό Οίκο προκειμένου να το επικυρώσει
Τραγική είναι η κατάσταση και στο Ιράν που ανακοίνωσε 144 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο. Στο σύνολό τους τα θύματα είναι 2.378 ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τις 32.000.
Στην Αίγυπτο άλλοι έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανεβάζοντας τα συνολικά θύματα στα 30. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση νεκρών από κορονοϊό που καταγράφηκε σε μία μέρα στην χώρα του Νείλου από τότε που ξέσπασε η πανδημία.
Στη Ρωσία ανεστάλησαν οι διεθνείς πτήσεις και από το Σάββατο κλείνουν όλα τα καταστήματα, τα εστιατόρια και οι καφετέριες στη χώρα.
Μια γυναίκα στα 80 της χρόνια είναι ο πρώτος θάνατος εξαιτίας του νέου κορονοϊού στην Ιορδανία, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων με ανάρτηση στο Twitter.
Η Ιορδανία έχει μέχρι στιγμής 235 κρούσματα.
Οι πρώτοι νεκροί (τέσσερις ηλικιωμένοι) έχουν αρχίσει να καταγράφονται μέσα σε ολλανδικό κρουαζιερόπλοιο με 1800 επιβαίνοντες, που πλέει στην Λατινική Αμερική, κοντά στον Παναμά και δεν το θέλει καμία χώρα.
Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο Zaandam, το οποίο πλέει στα ανοιχτά του Παναμά, αφού πολλά λιμάνια χωρών της Νότιας Αμερικής αρνήθηκαν να το δεχτούν λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Η εταιρεία Holland America Line, στην οποία ανήκει το Zaandam, επιβεβαίωσε τους τέσσερις θανάτους, χωρίς όμως να διευκρινίσει την αιτία τους.
«Χθες (Πέμπτη), πολλοί ασθενείς (μεταξύ των επιβατών) που παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα εξετάστηκαν για την ασθένεια Covid-19 και δύο βρέθηκαν θετικοί», ανέφερε η ανακοίνωση.
Συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης παρουσιάζουν 53 επιβάτες και 85 μέλη του πληρώματος.
Το Zaandam φέρει σημαία Ολλανδίας και ανήκει στον όμιλο Carnival. Είχε αναχωρήσει από το Μπουένος Άιρες στις 7 Μαρτίου και επρόκειτο να αποβιβάσει τους τουρίστες στο Σαν Αντόνιο της Χιλής, όμως οι τοπικές αρχές του απαγόρευσαν τον ελλιμενισμό. Στη συνέχεια, και άλλα λιμάνια πάνω στη διαδρομή του έκλεισαν, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για να αναχαιτιστεί η πανδημία.
Από χθες, ενώ βρισκόταν ήδη στα χωρικά ύδατα του Παναμά, το Zaandam άρχισε να λαμβάνει βοήθεια από ένα άλλο πλοίο της εταιρείας, το Rotterdam, που είχε αναχωρήσει από το Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ μεταφέροντας τρόφιμα και τεστ για την ασθένεια Covid-19. Η εταιρεία σχεδιάζει να μεταφέρει στο Rotterdam τους επιβάτες που δεν έχουν ασθενήσει, αφού προηγουμένως υποβληθούν σε εξετάσεις. Όσοι έχουν προβλήματα υγείας ή έχουν τεθεί σε καραντίνα αφού ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς, καθώς και όλα τα μέλη του πληρώματος, θα παραμείνουν πάνω στο Zaandam.
Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος