ΕΕ: Οδικός Χάρτης αποκλιμάκωσης των μέτρων (video)


Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ταυτόχρονα με ένα σχέδιο στήριξης της οικονομίας. O οδικός χάρτης εξόδου προϋποθέτει παρατεταμένη μείωση της εξάπλωσης του ιού σύστημα υγείας επαρκώς εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει μια αύξηση των λοιμώξεων μετά την άρση των μέτρων και συντονισμό μεταξύ των κρατών.

Τον οδικό χάρτη της ΕΕ για τον κορονοϊό παρουσίασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας την ανάγκη για σταδιακή άρση των περιορισμών, αλλά και ένα σχέδιο Μάρσαλ για επενδύσεις που θα στηρίξουν την οικονομία.

“Δε συζητάμε για δισεκατομμύρια, αλλά για τρισεκατομμύρια, αν λάβουμε υπ’ όψιν τις επενδυτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν”, δήλωσε η πρόεδρος της κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάλεσαν τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν στενά για την άρση των περιορισμών, λόγω των διαφορετικών ταχυτήτων της αποκλιμάκωσης της κρίσης σε κάθε χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει το “ξεκλείδωμα” να γίνει συντονισμένα και σταδιακά, αφού ληφθούν υπόψη δύο βασικά κριτήρια:

– το επιδημιολογικό κριτήριο που δείχνει ότι η εξάπλωση της νόσου έχει μειωθεί σημαντικά για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο,

– και η επάρκεια του συστήματος υγείας, λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό νοσηλείας σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η Κομισιόν προτείνει ως βασικά συνοδευτικά μέτρα: την επέκταση των τεστ, την ανάπτυξη συστήματος εντοπισμού επαφών, μέσω της κινητής τηλεφωνίας, αλλά και την αύξηση της ικανότητας των εθνικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, καθώς δεν αποκλείει αύξηση των λοιμώξεων μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ακόμη, συστήνει να γίνουν όλα σταδιακά, με διαρκή ετοιμότητα για την επιστροφή σε αυστηρότερα μέτρα περιορισμού σε περίπτωση έντονης αναζωπύρωσης της επιδημίας. Προτείνει, μάλιστα, και την ανάπτυξη κοινής διαδικασίας για μελλοντικά ‘κλειδώματα’.

Τέλος, θεωρεί απαραίτητο ένα συνολικό σχέδιο αποκατάστασης, με ενεργοποίηση της διπλής μετάβασης προς μια πιο πράσινη και ψηφιακή κοινωνία.

Οι προτάσεις αυτές μαζί με τις προτάσεις για την οικονομική ανάκαμψη θα συζητηθούν από τους ηγέτες στην 4η ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει στις 23 Απριλίου.

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα έχουν μία κεφαλαιακή ελάφρυνση, συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ, λόγω της χαλάρωσης των μακροπροληπτικών απαιτήσεων από τις εθνικές εποπτικές Αρχές του μπλοκ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με σημερινή ανακοίνωσή της, με την οποία καλωσόρισε τις κινήσεις αυτές.

Ο επόμενος προϋπολογισμός, η απάντηση της Ευρώπης στην κρίση του κορονοϊού

Ο επόμενος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη μετά την επιδημία του κορονοϊού, ανακοίνωσαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου μέσω τηλεδιάσκεψης υπό το νέο πρίσμα τα σχέδιά τους για τον κοινό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.

«Ο επόμενος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι η απάντηση της Ευρώπης στην κρίση του κορονοϊού», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα πρέπει να ενεργοποιήσει «τεράστιες επενδύσεις» κατά τα πρώτα ένα, δύο ή τρία χρόνια, πρόσθεσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα πρώτα βήματα χαλάρωσης των μέτρων

Την ίδια ώρα δειλά κάποιες χώρες έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν κάποια μέτρα. Mεταξύ τους η Φιλανδία που θα άρει το lockdown της περιοχής γύρω από το Ελσίνκι, αλλά και η Ισπανία, η οποία άνοιξε στις αρχές της εβδομάδας κάποιες επιχειρήσεις, μεταξύ τους και τα εργοτάξια.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ δέχτηκε έντονη κριτική για την απόφασή του, καθώς η Ισπανία συνεχίζει να μετρά καθημερινά εκατοντάδες νεκρούς.

Την ίδια ώρα, στην Κατάνια της Ιταλίας, η ζωή μοιάζει να επιστρέφει στα φυσιολογικά της επίπεδα. Στη Βενετία, οι δρόμοι και τα κανάλια έχουν αρχίσει και πάλι να γεμίζουν χωή, ενώ στο Τορίνο, αλυσίδα σούπερ μάρκετ μετρά πρώτα τη θερμοκρασία των πελατών πριν τους επιτρέψει την είσοδο…

Η Αυστριακή κυβέρνηση επέτρεψε το άνοιγμα χιλιάδων καταστημάτων στη Βιέννη, όμως οι κάτοικοι είναι ακόμα διστακτικοί, κάνουν βόλτα στα καταστήματα, αλλά κάποιες φορές φοβούνται να ψωνίσουν…

Στη Δανία, οι αρχές έδωσαν από σήμερα το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία είχαν κλείσει στις 12 Μαρτίου, ενώ το Παρίσι ανακοίνωσε το πρώτο πακέτο διαχείρισης της κρίσης ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Χρειαζόμαστε σαφήνεια σχετικά με το πόσα χρήματα είναι απαραίτητα για την οικονομική ανάκαμψη και μόνο τότε μπορούμε να συζητήσουμε την δομή του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με εγγύηση των κρατών – μελών.

«Η κρίση του κορονοϊού κρύβει μεγάλους κινδύνους για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μια υπαρξιακή κρίση. Αυτή η κρίση θα αποφασίσει πόσο χρήσιμη πιστεύουν πως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση οι πολίτες της. Επομένως, δεν πρέπει να επιχειρηματολογούμε μόνο με αριθμούς, αλλά θα πρέπει να μιλήσουμε στις καρδιές των ανθρώπων. Αν οι πολίτες πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τους βοηθά, κάτι κάνουμε λάθος», είπε ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα “Die Zeit”.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Γ. Συριόπουλος, Κ. Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος