Covid-19: Σχεδόν 280.000 οι νεκροί από τον κορονοϊό σε όλον τον κόσμο-Εφαρμογή εντοπισμού κρουσμάτων από τον ΠΟΥ

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 279.185 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός SARS-CoV-2 στην Κίνα, σύμφωνα με τον απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές στις 14:00 ώρα Ελλάδας σήμερα, Κυριακή.

Περισσότερα από 4.035.470 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 195 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας. Τουλάχιστον 1.340.700 από αυτούς τους ασθενείς έχουν πλέον αναρρώσει.

Οι ΗΠΑ, που κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο που συνδέεται με τον κορονοϊό στις αρχές Φεβρουαρίου, είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων (1.309.541) όσο και θανάτων (78.794). Τουλάχιστον 212.534 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Μετά τις ΗΠΑ, ακολουθούν η Βρετανία (31.587 θάνατοι σε σύνολο 215.260 κρουσμάτων), η Ιταλία (30.395 θάνατοι, 218.268 κρούσματα), η Ισπανία (26.621 θάνατοι, 224.390 κρούσματα) και η Γαλλία (26.310 θάνατοι, 176.658 κρούσματα).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία τον Δεκέμβριο, έχει επισήμως 82.901 κρούσματα (14 νέα από χθες μέχρι σήμερα) και 4.633 θανάτους. Οι ασθενείς που ανέρρωσαν φτάνουν τους 78.120.

Η Ευρώπη είχε καταγράψει μέχρι τις 14:00 ώρα Ελλάδας σήμερα 155.441 θανάτους σε σύνολο 1.721.579 κρουσμάτων, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς μαζί 83.597 θανάτους (1.377.243 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 19.743 θανάτους (359.010 κρούσματα), η Ασία 10.541 θανάτους (289.683 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 7.554 θανάτους (219.755 κρούσματα), η Αφρική 2.184 θανάτους (59.927 κρούσματα) και η Ωκεανία 125 θανάτους (8.276 κρούσματα).

Ο απολογισμός συντάσσεται με βάση δεδομένα που συλλέγουν τα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου από επίσημες πηγές και από πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα κυκλοφορήσει εφαρμογή εντοπισμού κρουσμάτων που θα βασίζεται στο Bluetooth

Εφαρμογή που θα δώσει τη δυνατότητα σε άτομα και σε χώρες με λιγότερους πόρους να εκτιμήσουν εάν μπορεί να έχουν κρούσματα του νέου κορωναιού με παράλληλη δυνατότητα εντοπισμού επαφών που βασίζεται στο Bluetooth, σκοπεύει να δώσει σε κυκλοφορία από τα μέσα Μαΐου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η εφαρμογή θα ρωτά τους ανθρώπους για τα συμπτώματά τους, θα προσφέρει καθοδήγηση σχετικά με το αν μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον κορωναιό, ενώ θα παρέχει σειρά άλλων πληροφοριών που εξατομικευτούν ανάλογα με τη χώρα του χρήστη δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής πληροφορικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μπερνάντο Μαριάνο.

Την τεχνολογία της εφαρμογής που θα κυκλοφορήσει σε καταστήματα εφαρμογών παγκοσμίως, θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση προσθέτοντας λειτουργίες και να κυκλοφορήσει τη δική της έκδοση. Η Ινδία, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη κυκλοφορήσει τέτοιες εφαρμογές χρησιμοποιώντας τη δική τους τεχνολογία, με δυνατότητες, όπως να συμβουλεύουν στους ανθρώπους αν θα πρέπει να προχωρήσουν σε εξετάσεις επιχρίσματος ή και να καταγράφουν τις κινήσεις των ανθρώπων για να επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη ανίχνευση επαφών.

Αρκετές χώρες άλλωστε έχουν εντείνει την προσπάθεια τους για τον εντοπισμό επαφών ή τη διαδικασία εύρεσης, δοκιμής και απομόνωσης ατόμων που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα του κορωναϊου καθώς τα στοιχεία αυτά θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την επαναφορά των οικονομιών. Ο Π.Ο.Υ αναμένει η εφαρμογή να προσελκύσει το ενδιαφέρον σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων χώρες από την Νότια Αμερική και την Αφρική όπου οι αριθμοί των περιπτώσεων αυξάνονται και ελλείψει  της τεχνογνωσίας να εστιάζουν μόνο στην διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων και την εκπαίδευση του προσωπικού.

Μηχανικοί και σχεδιαστές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είχαν εργαστεί στο παρελθόν στην Alphabet Inc., Google και Microsoft Corp, ανέπτυξαν επι εβδομάδες τη νέα εφαρμογή. Εϊναι σχεδιασμένη με ανοιχτό κώδικα στην υπηρεσία φιλοξενίας GitHub, με δημόσια πρόσβαση. Παράλληλα στόχος του εγχειρήματος είναι να συμπεριληφθούν επιπλέον εργαλεία όπως ενός οδηγού αυτοβοήθειας για τη φροντίδα της ψυχικής υγείας. Η τεχνολογία βασίζεται σε εικονικές «χειραψίες» μεταξύ τηλεφώνων που βρίσκονται σε απόσταση λίγων μέτρων το ένα από το άλλο για τουλάχιστον πέντε λεπτά. Τα τηλέφωνα διατηρούν ανώνυμα αρχεία καταγραφής των συναντήσεων, επιτρέποντας σε κάποιον που αργότερα είναι θετικός να στέλνει ανώνυμα ειδοποιήσεις σε πρόσφατες επαφές σχετικά με την πιθανή έκθεσή του στον ιό.

Ωστόσο, οι νομικές εκτιμήσεις και τα ζητήματα απορρήτου έχουν εμποδίσει τον Π.Ο.Υ να δεσμευτεί για μια τέτοια δυνατότητα, ο οποίος έχει εκφράσει την ανησυχία του για πολλές επιχειρήσεις που ασχολούνται με εφαρμογές εντοπισμού και χρησιμοποιούν τυχόν προσωπικά δεδομένα που συλλέγουν για να δημιουργήσουν έσοδα αργότερα.

Η Apple και η Google δήλωσαν ότι το σύστημά τους δεν θα χρησιμοποιεί δεδομένα για άλλους σκοπούς και θα σταματήσει την συλλογή τους όταν λήξει η πανδημία. Τέλος ο Οργανισμός σκοπεύει να κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα μια άλλη εφαρμογή που θα ενημερώνει τους εργαζομένους για τις βέλτιστες πρακτικές για τη χρήση προστατευτικών εργαλείων, το πλύσιμο των χεριών και τη θεραπεία του κορωναϊου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο

Ανταπόκριση: Κ. Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος